ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Ένα βήμα πριν την μεταβίβαση στον Γ. Προκοπίου

Προς το τέλος του ειδικού καθεστώτος διαχείρισης βρίσκονται τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά καθώς την ερχόμενη Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου στις 12μ.μ, θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των Πιστωτών, η οποία αναμένεται να δώσει την τελική έγκριση στη διαδικασία εκκαθάρισης των οφειλών των ναυπηγείων,  προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση στον νέο ιδιοκτήτη, εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου.

Σύμφωνα με το OnAlert, στη Γενική Συνέλευση οι πιστωτές, που κατά κύριο λόγο είναι οι εργαζόμενοι, το ελληνικό δημόσιο, ο ΕΦΚΑ και η τράπεζα Πειραιώς, αναμένεται να αποδεχθούν τις ρυθμίσεις που αφορούν στις οφειλές των ναυπηγείων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μετά τη διαφαινόμενη συναίνεση των πιστωτών, οι συνολικές οφειλές διαμορφώνονται από τα 180 στα 130 εκατομμύρια ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά στους εργαζόμενους, οι οποίοι διεκδικούν 123 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε 20 εκατομμύρια διαμορφώνονται τα χρέη στον ΕΦΚΑ και τα δημόσια ταμεία και σε 7 εκατομμύρια στην τράπεζα Πειραιώς. Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο νέος ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων ανέφερε ότι οι πιστώσεις για τις οφειλές των εργαζομένων έχουν ήδη μεταφερθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ώστε να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι και να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης των ναυπηγείων. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ειδικής διαχείρισης των ναυπηγείων, οι 690 εργαζόμενοι απολύονται.

Σημειώνεται ότι 300 εκ των σημερινών εργαζομένων είναι συνταξιούχοι ή θεμελιώνουν ή έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι στο OnAlert, οι απολύσεις θα ξεκινήσουν τμηματικά μετά τις 23 Ιανουαρίου, ωστόσο παραμένει άγνωστο πότε ακριβώς θα ολοκληρωθούν. Με την αποζημίωση των εργαζομένων ολοκληρώνεται ουσιαστικά η μεταβίβαση των ναυπηγείων στην εταιρία «MILINA ENTERPRISES COMPANY LTD», συμφερόντων του πλοιοκτήτη, κ. Γεωργίου Προκοπίου. Ο κ. Προκοπίου θα μπορεί στο εξής να λειτουργεί, χωρίς βάρη και χρέη τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που απέκτησε ως πλειοδότης του διαγωνισμού καταβάλλοντας 37.316.041,88 ευρώ.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button