ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Ολοένα και πλουτίζει τη δράση της η Εστία Κρητών Χαϊδαρίου

 

Αποτελεί έναν από τους πιο δραστήριους συλλόγους της πόλης μας. Πρόσφατα το τιμόνι του ανέλαβαν νέοι άνθρωποι, που μαζί με τους μεγαλύτερους καταφέρνουν να τον ανεβάσουν ακόμα ψηλότερα. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα, εκτός από πολιτιστικό έργο, πραγματοποιούν και μια σειρά κοινωνικών δράσεων. Όμως αυτό που με εντυπωσιάζει εδώ και έξι χρόνια είναι, πως αν και εθνικοτοπικός σύλλογος, καθημερινά κερδίζει και περισσότερους φίλους. Παράλληλα διασκεδάζουν μαζί του πολλά νέα παιδιά, κάτι που δεν το συναντάς εύκολα σε ανάλογες εκδηλώσεις.

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε σε μια πλούσια εκδήλωση η Εστία Κρητών Χαϊδαρίου. Τη βασιλόπιτα ευλόγησε ο πατήρ Ελευθέριος, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας.

Απόστολος Χριστοδουλάκης: «Αυτά είναι τα συστατικά των επιτυχιών μας»

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του συλλόγου Απόστολος Χριστοδουλάκης είπε πως οι εκδηλώσεις αυτές είναι μια αφορμή για να βρίσκονται όλοι μαζί και να ανταλλάσσουν ευχές. Έκρινε πως ο νέος χρόνος ξεκινάει με δυσκολίες για τη χώρα μας, οι Κρήτες όμως μέσω εκδηλώσεων τους δίνουν το αγωνιστικό στίγμα τους σε όλους τους στίβους της ζωής. Παρατήρησε πως με το πέρασμα του χρόνου οι φίλοι του συλλόγου ολοένα και αυξάνονται. Κατά την άποψη του, αυτό οφείλεται στις γερές του βάσεις που έχει βάλει στην 35χρονη λειτουργία του με στυλοβάτη τον επί δεκαετίες πρόεδρο και σημερινό αντιπρόεδρο Γιώργο Συριανόγλου. Επίσης στη δέσμευση του νέου διοικητικού συμβουλίου να είναι σε διαρκή κινητοποίηση και εντατικοποίηση, ώστε να διαδώσει το κρητικό στοιχείο παντού. Επίσης έκανε λόγο για θετική αύρα των μελών του που είναι παρόντα σε κάθε προσπάθεια, γι΄ αυτό το λόγο, το έργο του συλλόγου αναγνωρίζεται από το Δήμο μας αλλά και την τοπική κοινωνία. Στη συνέχεια έκανε έναν απολογισμό των δράσεων της προηγούμενης χρονιάς. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, Γιώργου Συριανόγλου προέβλεψε πως η φετινή χρονιά θα είναι μια καλή χρονιά για όλους, συνιστώντας να μην χάνουμε την αισιοδοξία μας.

«Να πάτε σε μεγαλύτερη αίθουσα για τις εκδηλώσεις σας»

Ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος τους πρότεινε τον επόμενο χρόνο να διοργανώσουν την κοπή της πίτας τους στο Δημαρχείο, επειδή δεν μπορούν να γκρεμίσουν τους τοίχους και να μεγαλώσουν την αίθουσα της Εστίας τους. Δήλωσε ότι ο σύλλογος δυναμώνει χάρη στην πολύ καλή ομάδα που πλαισιώνει το νέο διοικητικό συμβούλιο, στους μουσικούς και τα σχήματα, που σε πείσμα των καιρών ενεργοποιούνται και δίνουν ένα άλλο νόημα στη ζωή.  Ο Δήμος όσο μπορεί θα είναι δίπλα τους και θα τους βοηθάει με οποιονδήποτε τρόπο. Το κομμάτι του που έκοψε το αφιέρωσε στα παιδιά του χορευτικού, που είναι η ελπίδα για το μέλλον. Κλείνοντας τόνισε πως η αντρειοσύνη δεν κρύβεται πίσω από τις μεγάλες κουβέντες, αλλά πίσω από τις πράξεις. Τους συνέστησε λοιπόν να προσέξουν όλους αυτούς που φοράνε το μανδύα του υπερπατριώτη, γιατί ο εχθρός παραμονεύει δίπλα μας.  Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους επικεφαλής των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων.

Συγχαρητήρια από όλους

Ο καταγόμενος από το Ρέθυμνο πρόεδρος του Χριστοδούλειου Ορφανοτροφείου, κ. Γιώργος Χριστοφοράκης, δήλωσε πως πρώτη φορά συναντάει τόσο πολύ κόσμο σε εκδήλωση του συλλόγου. Παρομοίασε τον καινούριο χρόνο με ένα άδειο τετράδιο, που όλοι περιμένουμε να το πιάσουμε στα χέρια μας και να γράφουμε σε αυτό. «Προσοχή όμως να μην το μουντζουρώσουμε, αλλά να γράφουμε με την ψυχή και την καρδιά μας, γιατί θα μας σημαδεύει για όλη μας τη ζωή», τους συμβούλευσε. Το κομμάτι του το αφιέρωσε σε όλους τους παρευρισκόμενους που δεν είχαν κρητική καταγωγή και δεν ήταν συνδημότες μας.

Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων εκπροσώπησε ο Γιώργος Χριστοδουλάκης. Χαρακτήρισε την Εστία Κρητών Χαϊδαρίου ως τον πιο δυνατό σύλλογο στην Αττική. Αφιέρωσε το κομμάτι του στη μνήμη των εθελοντών κρητικών, που στις αρχές του 20ου αιώνα έπεσαν πολεμώντας για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.
Ο πρώην υπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης έκρινε πως ο καλύτερος απολογισμός για το σύλλογο τους είναι αυτοί οι άνθρωποι που τους σέβονται και τους εκτιμούν. Για αυτό και παραβρίσκονται δίπλα τους. Ευχήθηκε σε όλους όσους αγωνίζονται για το καλύτερο, με οποιαδήποτε έκφραση ή συλλογικότητα υπηρετούν, να έχουν πραγματικά μια καλή ζωή και να συνεχίζουν να προσφέρουν για το καλύτερο.

Τέλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη τόνισε πως τα έθιμα και οι συνήθειες του τόπου μας πρέπει να διατηρούνται από τους τοπικούς συλλόγους. Αφιέρωσε το κομμάτι της, στους συντέκνους της πόλης μας.

Από τη Σητεία ως την Παλαιοχώρα Χανίων

Ακολούθησε ένα πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα. Στο πάλκο ανέβηκαν ο Γιώργος Δαγαλάκης με τη λύρα, ο Λευτέρης Καραμανώλης με το λαούτο και ο Παναγιώτης Πριμηκήρης με την κιθάρα. Το μικρό και το μεγάλο χορευτικό της Εστίας εντυπωσίασαν για άλλη μια φορά το κοινό και φορώντας παραδοσιακές στολές, μας παρουσίασαν διάφορους χορούς της μεγαλονήσου. Το χειροκρότημα έπεφτε ασταμάτητο. Πράγμα που αποδεικνύει την πολλή καλή δουλειά που κάνουν οι χοροδιδάσκαλοι τους, Ειρηάννα Κλειδή και Αντώνης Δράκος. Σε όλα τα τραπέζια προσφέρθηκε άφθονη τσικουδιά συνοδευομένη με εδέσματα και βασιλόπιτα. Η τυχερή της βραδιάς που βρήκε το φλουρί της πίτας, κέρδισε ένα καλαίσθητο ασημένιο κρητικό μαχαίρι. Και του χρόνου με υγεία…

Ολοένα και πλουτίζει τη δράση της η Εστία Κρητών Χαϊδαρίου 1 Ολοένα και πλουτίζει τη δράση της η Εστία Κρητών Χαϊδαρίου 3 Ολοένα και πλουτίζει τη δράση της η Εστία Κρητών Χαϊδαρίου 5

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button