ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ολική ανακατασκευή σε τμήμα του δικτύου αποχέτευσης – Πρώτα συμπεράσματα για τη δυσοσμία στους δρόμους

Η ολική ανακατασκευή του δικτύου αποχέτευσης λυμάτων, που γίνεται από ιδιωτικό συνεργείο στην οδό Κυπρίων Αγωνιστών, στο Δάσος, δίνει πολύτιμα στοιχεία για την “ταυτότητα” του προβλήματος της δυσοσμίας, που βασανίζει πολλές γειτονιές της πόλης. 

Ολική ανακατασκευή σε τμήμα του δικτύου αποχέτευσης - Πρώτα συμπεράσματα για τη δυσοσμία στους δρόμους 2
Η εργασίες γίνονται σε βάθος 4 μέτρων και λαμβάνονται ειδικά μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων. Η λειτουργία του δικτύου λυμάτων δεν διακόπτεται, καθώς γίνεται bypass. 

Το έργο εκτελείται σε μήκος 320 μ., από τη διασταύρωση με την Αρεοπόλεως μέχρι την Αθ. Διάκου, θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα και έχει προκαλέσει προσωρινή ταλαιπωρία στους περιοίκους και τους περαστικούς. Όμως κανένας δεν παραπονιέται, αφού το πρόβλημα της αποφοράς βόθρου στη γειτονιά ήταν  ανυπόφορο. 

Το έργο δημοπράτησε ο Δήμος Χαϊδαρίου με αρχικό προϋπολογισμό περίπου 100.000 ευρώ, ενώ η έκπτωση έφτασε το 66%. Δηλαδή με κόστος μόλις 34.000 ευρώ διορθώνεται ένα σοβαρότατο πρόβλημα στο κεντρικό Δάσος, το οποίο βασάνιζε τον κόσμο επί μια δεκαετία και πλέον, δείγμα της αδιαφορίας της προηγούμενης δημοτικής αρχής να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία.  Έχει προηγηθεί ανάλογη παρέμβαση στην οδό Αρεοπόλεως από την ΕΥΔΑΠ.

Ολική ανακατασκευή σε τμήμα του δικτύου αποχέτευσης - Πρώτα συμπεράσματα για τη δυσοσμία στους δρόμους 4

Σημαντικά είναι όμως για εξαγωγή συμπερασμάτων τα ευρήματα της ολικής ανακαίνισης του δικτύου, που θα αποτελέσουν “πιλότο” για τα έργα στις υπόλοιπες γειτονιές που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Η ανακατασκευή επιτρέπει να ελεγχθούν όλες οι συνδέσεις (ακόμη και οι πιθανές μη συνδέσεις κατοικιών στο δίκτυο). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες μας τα πρώτα συμπεράσματα είναι ότι κάποιες συνδέσεις πάνω στον κεντρικό αγωγό είναι προβληματικές κατασκευαστικά ή με λάθος υλικά σύνδεσης, με ευθύνη των εργολάβων που τις έκαναν, με αποτέλεσμα είτε να υπάρχουν διαρροές (αυτές έβγαζαν μυρωδιές από τον παρακείμενο αγωγό ομβρίων) είτε να στενεύει η διατομή του κεντρικού αγωγού. Παρατηρήθηκε ακόμη και σύνδεση αγωγού λυμάτων στο δίκτυο των ομβρίων (!!!). Δεν υπάρχει ευθύνη του ιδιοκτήτη, που ήταν καθ΄όλα τυπικός, αλλά εγκληματικό λάθος ή εσκεμμένη ενέργεια του συνεργείου που την έκανε. Θεωρείται επίσης πιθανό να έγιναν ζημιές σε συνδέσεις σπιτιών και από την μεταγενέστερη κατασκευή του αγωγού ομβρίων. Το έργο περιλαμβάνει την ανακατασκευή όλων των συνδέσεων.

Ολική ανακατασκευή σε τμήμα του δικτύου αποχέτευσης - Πρώτα συμπεράσματα για τη δυσοσμία στους δρόμους 6
Αυτός είναι ο κεντρικός αγωγός που τοποθετείται, προδιαγραφών ΕΥΔΑΠ. Εικονίζεται η σωστή “σέλα” σύνδεσης των κατοικιών.

Τώρα τη σειρά τους περιμένουν με ανυπομονησία και άλλες γειτονιές που έχουν τα ίδια προβλήματα (πχ οδός Χίου – Καραϊσκάκη), καθώς αποδείχτηκε ότι η επίλυσή τους δεν είναι απαγορευτική οικονομικά.

Ολική ανακατασκευή σε τμήμα του δικτύου αποχέτευσης - Πρώτα συμπεράσματα για τη δυσοσμία στους δρόμους 8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Επιτέλους! Έργο της ΕΥΔΑΠ για την ανυπόφορη βρόμα βόθρου στην πόλη

– Κωδικός «Ξεβρόμισμα» – Έργα για τη δυσωδία βόθρου σε γειτονιές της πόλης

– Ανυπόφορες οσμές βόθρου στην πόλη: πρόβλημα υγείας και ποιότητας ζωής
– «ΟΔΟΣ ΒΡΟΜΕΡΗ». Δυσωδία βόθρου πνίγει την ποιότητα ζωής εκατοντάδων οικογενειών γύρω από την οδό Χίου
– Υγειονομική βόμβα στην καρδιά του Δάσους. Η αφόρητη οσμή των φρεατίων κάνει αβίωτη μια μεγάλη γειτονιά

Παρόμοια Άρθρα

Ένα Σχόλιο

 1. Από το πρακτικό της με αριθ. 38ης/2017 τακτικής συνεδριάσεως της Οικονομικής Επιτροπής

  Αρ. αποφάσεως : 206

  Θέμα: Έγκριση διάθεσης πίστωσης για την κατασκευή του έργου «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΜΒΡΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΣΤΥΘΕΑΣ»

  Στο Χαϊδάρι στο Δημοτικό Κατάστημα σήμερα την 30η του του μήνα Οκτωβρίου, του έτους 2017 ημέρα της
  Συνεπώς μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, η Οικονομική Επιτροπή,

  ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

  Εγκρίνει διάθεση πίστωσης συνολικού ποσού ύψους 24.591,00 € (ΑΑΥ 432/2017), σε βάρος του Κ.Α.Ε 30.7336.0002 «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΜΒΡΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΣΤΥΘΕΑΣ» προϋπολογισμού του Δήμου οικον. έτους 2017, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο εισηγητικό μέρος της παρούσας.

  Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button