ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Οι νέες αντικειμενικές, ο ρόλος του Μετρό και… το Χαϊδάρι – Ιστορίες φορολογικής τρέλας

Οι νέες τιμές αντικειμενικών αξιών προκαλούν συζητήσεις σε όλη τη χώρα, και τον Νοέμβριο θα φανεί τι σημαίνουν πρακτικά για τον ΕΝΦΙΑ των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων. Βέβαιο είναι ότι την ανιούσα θα πάρουν από το 2022 οι άλλοι 19 φόροι των ακινήτων σε περιοχές όπου καταγράφονται αυξήσεις.

Σε γενικές γραμμές, διψήφιες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες καταγράφονται σε πολλές περιοχές όπου η μεσαία τάξη, σημείο αναφοράς του πολιτικού συστήματος, διαθέτει την περιουσία της, όπως πχ το Χαϊδάρι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από οικονομικές αναλύσεις έγκυρων σάιτ, ένα από τα κριτήρια για τις αισθητές αυξήσεις που έγιναν σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας είναι η δημιουργία σταθμών του Μετρό. Στη Δυτική Αθήνα έχουμε το παράδειγμα του Περιστερίου με άνοδο 18% στην κατώτατη τιμή ζώνης του Δήμου (από 800 στα 950 ευρώ) και στην ανώτατη 35% (από 1.150 ευρώ σε 1.550 ευρώ). Ομοίως και για την Πετρούπολη (+ 10% ή 1.150 ευρώ η κατώτατη και +30% ή 1.500 ευρώ η ανώτατη) ή την Αγία Βαρβάρα (+6,5% ή 800 ευρώ η κατώτατη και 30% ή 1.300 ευρώ η ανώτατη).

Πάντως το Χαϊδάρι, που δεν έχει κανέναν σταθμό μετρό έναντι τριών του Περιστερίου και δύο της Αγίας Βαρβάρας “πέτυχε” σημαντικά μεγαλύτερες αυξήσεις στις αντικειμενικές. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την πιο χαμηλή τιμή ζώνης στην πόλη μας υπάρχει αύξηση 23,65% (από 850 ευρώ στα 1050 ευρώ, περιοχή Σκαραμαγκά), ενώ στην πιο ψηλή κατηγορία παρατηρείται αύξηση 46% (από 1.300 ευρώ στα 1.900 ευρώ, περιοχές του Δάσους). Απορίας άξιον είναι με βάση ποιες αγοραπωλησίες βγήκε η “ετυμηγορία” των ειδικών εκτιμητών, τη στιγμή που οι σχετικές πράξεις είναι πολύ λίγες. Το σωστό θα ήταν να υπάρξει αναλυτική αναφορά εκ μέρους του Υπουργείου και όχι απλά ένα “φιρμάνι”.

Ακόμη κι αν αυτές οι αυξήσεις δεν έχουν αντίκρισμα στον ΕΝΦΙΑ (αν πιστέψουμε βέβαια τις υποσχέσεις του υπ. Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα), θα υποχρεώσουν τους Χαϊδαριώτες σε μεγάλη επιβάρυνση σε μια πλειάδα άλλων φόρων που “ακουμπούν” την ακίνητη περιουσία.

Γι’ αυτό λοιπόν, το πρώτο βήμα οφείλει να το κάνει η δημοτική αρχή της πόλης μας: Να δεσμευτεί σήμερα κιόλας ότι στα δημοτικά τέλη θα γίνουν οι απαραίτητες μειώσεις συντελεστών, ώστε να μην περάσει η μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών απ’ ευθείας στην τσέπη των Χαϊδαριωτών, τη στιγμή μάλιστα που… δεν απέκτησαν Μετρό όπως οι γείτονές τους!

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button