ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Χαϊδάρι, νέες αντικειμενικές: Αυξήσεις τιμών έως και πάνω από 45% – Όλες οι τιμές ζώνης

Αυξήσεις φέρνει στο Χαϊδάρι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που ανακοίνωσαν το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, Χρήστος Τριαντόπουλος. Οι νέες τιμές θα εφαρμόζονται για τον υπολογισμό ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων ακίνητης περιουσίας από 1-1-2022.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την πιο χαμηλή τιμή ζώνης στην πόλη μας υπάρχει αύξηση 23,65% (από 850 ευρώ στα 1050 ευρώ), ενώ στην πιο ψηλή κατηγορία παρατηρείται αύξηση 46% (από 1.300 ευρώ στα 1.900 ευρώ).

Πιο αναλυτικά, οι νέες τιμές ζώνης στο Χαϊδάρι:

Α Ζώνη: ΜΑΝΗΣ-ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ-Ρ.ΦΕΡΑΙΟΥ-Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΛΑΤΩΝΟΣΣΥΡΟΥ-ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ-ΛΕΩΦ. ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ–ΑΡΕΟΠΟΛΕΩΣ-ΜΑΝΗΣ 1.900€
Β Ζώνη: ΜΑΝΗΣ (από Αρεοπόλεως μέχρι Μπουμπουλίνας) δεξιά ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ (από Μάνης μέχρι Παλαμά) δεξιά 1.900 €
Γ Ζώνη: ΑΝΘΕΩΝ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ-ΠΕΡΡΑΙΒΟΥ-ΜΑΝΤΩΣ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ-ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ-ΚΥΠΡΟΥ-ΑΝΘΕΩΝ 1.750 €
Δ Ζώνη: Μ.ΚΑΤΡΑΚΗ-Σ.ΒΕΜΠΟ-ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ-ΤΣΙΤΣΑΝΗ-ΟΡΙΟ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ-3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ-ΠΑΛΑΜΑ-ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ-ΜΑΝΗΣ-ΟΡΙΟ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ (ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΟΔΟΥ ΑΘ. ΔΙΑΚΟΥ)-Μ.ΑΝΤΥΠΑ – Μ.ΚΑΤΡΑΚΗ 1.900€.
Ε Ζώνη: ΛΕΩΦ. ΑΘΗΝΩΝ-ΣΤΡ.ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ-ΚΕΡΚΥΡΑΣ-ΣΥΝΤ.ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ-ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ-ΠΛΑΤΑΙΩΝ-ΗΠΕΙΡΟΥ-ΣΤΡ.ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΧΙΟΥ-ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΣΤΡΑΤ. ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ-ΗΛ.ΒΕΝΕΖΗ-Ν.ΦΩΚΑΙΑΣ- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ-ΑΝΘΕΩΝ-ΚΥΠΡΟΥ-ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ-ΟΡΙΟ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ – ΛΕΩΦ. ΑΘΗΝΩΝ 1.650 €
ΣΤ Ζώνη: ΛΕΩΦ. ΑΘΗΝΩΝ-ΜΝΗΣΙΚΛΕΟΥΣΚΟΔΡΟΥ-ΚΗΠΟΥΠΟΛΕΩΣ-ΕΔΕΣΣΗΣ-ΠΛΑΤΑΙΩΝ-ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ-ΣΥΝΤ.ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ-ΚΕΡΚΥΡΑΣ-ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ-ΛΕΩΦ. ΑΘΗΝΩΝ 1.650 €
Ζ Ζώνη: ΑΓΗΣΙΛΑΟΥ (από Ιερά Οδό μέχρι Νικίου) αριστερά ΖΕΦΥΡΟΥ (από Νικίου μέχρι Ηπείρου) αριστερά ΝΙΚΙΟΥ (από Ζεφύρου μέχρι Πλαταιών) 1650€.

Η Ζώνη: ΡΙΜΙΝΙ-ΜΕΛΙΤΑΣ-ΑΝΩΝΥΜΟΣ 7-ΚΕΚΡΟΠΟΣ-ΑΡΚΑΔΙΟΥ-ΠΑΠΑΓΟΥ-
ΔΑΙΔΑΛΟΥ-ΦΑΒΙΕΡΟΥ (ΧΕΛΙΩΤΗ)-ΛΕΩΦ. ΑΘΗΝΩΝ-ΙΕΡΟΥ ΛΟΧΟΥ-ΟΔΥΣΣΕΩΣ-ΠΑΠΑΓΟΥ-ΡΙΜΙΝΙ 1.650 €.
Θ Ζώνη: ΚΟΜΝΗΝΩΝ-ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ-ΤΡΟΙΑΣ-ΚΟΜΝΗΝΩΝ 1.750 €.
Ι Ζώνη: ΑΓ.ΤΡΙΑΔΟΣ-ΜΩΡΙΑ-ΚΟΡΥΤΣΑΣ-ΠΟΝΤΟΥ-28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ-ΛΕΩΦ. ΑΘΗΝΩΝ-ΦΑΒΙΕΡΟΥ-ΔΑΙΔΑΛΟΥ-ΠΑΠΑΓΟΥ-ΑΡΚΑΔΙΟΥΚΕΚΡΟΠΟΣ-ΑΝΩΝΥΜΟΣ 7-ΜΕΛΙΤΑΣ-ΑΝΩΝΥΜΟΣ 1-ΑΓ.ΤΡΙΑΔΟΣ 1.550€.
ΙΑ Ζώνη: ΣΥΡΟΥ-ΠΛΑΤΩΝΟΣ-Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-Ρ.ΦΕΡΑΙΟΥ-ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ-ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ-ΡΙΜΙΝΙ-ΠΑΠΑΓΟΥΟΔΥΣΣΕΩΣ-ΙΕΡΟΥ ΛΟΧΟΥ-ΛΕΩΦ. ΑΘΗΝΩΝ-ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ-ΣΥΡΟΥ 1.650€
ΙΒ Ζώνη: ΛΕΩΦ ΑΘΗΝΩΝ (από Όριο Σχεδίου Πόλεως μέχρι Μνησικλέους) δεξιά ΛΕΩΦ. ΑΘΗΝΩΝ (από Αρεοπόλεως μέχρι Ηρώων Πολυτεχνείου) αριστερά ΛΕΩΦ. ΑΘΗΝΩΝ (από Φαβιέρου μέχρι 28ης Οκτωβρίου) αριστερά 1.650€.
ΙΓ Ζώνη: ΜΑΝΤΩΣ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ-ΧΡ.ΠΕΡΡΑΙΒΟΥ-Ν.ΦΩΚΑΙΑΣ-ΗΛ.ΒΕΝΕΖΗΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΣΤΡΑΤ. ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ-ΧΙΟΥ-ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ-ΗΠΕΙΡΟΥ-ΖΕΦΥΡΟΥ-ΑΓΗΣΙΛΑΟΥ-ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ-ΜΑΝΤΩΣ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ 1.650€.
ΙΔ Ζώνη: ΤΡΟΙΑΣ-ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ-ΒΑΣ.ΒΟΥΛΓΑΡΟΚΤΟΝΟΥ-ΜΥΣΤΡΑ – ΛΕΩΦ. ΑΘΗΝΩΝ-ΚΟΜΝΗΝΩΝ ΤΡΟΙΑΣ 1.750€.
ΙΕ Ζώνη: ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ-ΑΝΩΝΥΜΟΣ 3-ΜΕΛΙΓΑΛΑ-ΟΡΙΟ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ-ΠΑΛΑΣΚΑ ΟΡΙΟ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ-ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ-ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ 1.050€.
ΙΣΤ Ζώνη: ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ-ΟΡΙΟ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ-ΛΕΩΦ. ΑΘΗΝΩΝ-ΟΡΙΟ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ-ΛΕΩΦ. ΑΘΗΝΩΝ 1.500€.

Η αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων επηρεάζει μια σειρά φόρων. Πρόκειται για τους φόρους κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών, αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης. Ακόμη θα αλλάζουν τα συμβολαιογραφικά έξοδα, οι αμοιβές σε δικηγόρους, υποθηκοφυλακεία – κτηματολόγιο.

Επίσης, θα αναπροσαρμοστούν τα δημοτικά τέλη, ο δημοτικός φόρος και ο το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (το εισπράττουν οι δήμοι και υπολογίζεται με συντελεστή 0,35 τοις χιλίοις με βάση την αντικειμενική αξία και την έκταση του ακινήτου).

Πώς επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουμε το 2022; 

Είναι από μόνη της αρκετή η αυξομείωση των αντικειμενικών, για να αλλάξει η επιβάρυνση ενός νοικοκυριού από τον ΕΝΦΙΑ; Η απάντηση είναι όχι και εξηγούμαστε: Αλλαγή στο ποσό του ΕΝΦΙΑ θα προκύψει μόνο για όσα ακίνητα βρίσκονται στο όριο των κλιμακίων, δηλαδή στο κάτω άκρο του λεγόμενου “φάσματος ζώνης”, βάσει του οποίου υπολογίζεται ο φόρος. Στο Χαϊδάρι, όπου οι νέες αντικειμενικές κυμαίνονται από 1.050 ευρώ έως 1.900 ευρώ/τ.μ., τα φάσματα ζώνης που μάς αφορούν είναι αυτά μεταξύ 1.001 – 1.500 ευρώ και 1.501 – 2.000 ευρώ.
                        
Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτει ότι μεταβολές στον ΕΝΦΙΑ προς τα πάνω θα έχουν τα ακίνητα που μέχρι τώρα είχαν αντικειμενική αξία κάτω από 1.000 ή 1.500 ευρώ, ενώ με τις νέες τιμές του Υπ. Εσωτερικών μετακινούνται πάνω από αυτά τα όρια. Αυτό συμβαίνει σε πολλές ζώνες της πόλης μας. Η επιβάρυνση του πορτοφολιού μας, στην περίπτωση που υπάρξει μεταβολή κατά τον τρόπο που περιγράψαμε πιο πάνω, θα είναι χοντρικά ένα ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Από τη μεριά του πάντως το Υπ. Οικονομικών τονίζει ότι η μεταρρύθμιση αυτή ξεφεύγει από τα δεδομένα του παρελθόντος, καθώς η άνοδος της αντικειμενικής αξίας δεν σημαίνει αύξηση του ΕΝΦΙΑ, το οποίο αποτελεί το αντικείμενο ανησυχίας των περισσότερων ιδιοκτητών. Όπως αναφέρει, ο νέος φόρος με νέους συντελεστές, εναρμονισμένους με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, με νέα δομή και διάρθρωση και με διατήρηση της συνολικής δημοσιονομικής ουδετερότητας του φόρου – δηλαδή, παρά τις μεταβολές στις αντικειμενικές αξίες, δε θα φέρει νέες αυξήσεις στα δημόσια έσοδα που προβλέπονται.

Αντιθέτως, τονίζεται, λαμβάνοντας υπόψη τον δημοσιονομικό χώρο, καθώς και τα δεδομένα της οικονομίας την επόμενη περίοδο, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του ΕΝΦΙΑ, σε συνέχεια της μείωσης κατά 22% που σημειώθηκε το 2019, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Αν κάποιος συμπολίτης λογιστής έχει κάνει πιο εξιδικευμένους υπολογισμούς, είμαστε στη διάθεσή του για πιο διευκρινιστικό άρθρο.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button