ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Οι Μικρομεσαίοι που όλοι φτύνουν

Οι Μικρομεσαίοι που όλοι φτύνουν 3

Η Ελλάδα είναι μια ευλογημένη χώρα που δυσκολεύεται να αντιληφθεί ποιες είναι οι ευλογίες της. Εδώ και χρόνια π.χ. ακούμε από επίσημα χείλη και μη, ότι το πρόβλημα της οικονομίας της χώρας μας είναι πως έχει δυσανάλογα περισσότερες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Τελικά αυτό είναι μύθος: σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ η Ελλάδα έχει λιγότερο από μισό τοις εκατό (0,5%) απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε όλες τις κατηγορίες στις πολύ μικρές ως μεσαίες επιχειρήσεις!

Συγκλονιστικό για κάποιον που ακούει από το 2012 ότι “οι μικρές επιχειρήσεις είναι περισσότερες από όσες πρέπει και να συγχωνευτούν για να γίνουν ανταγωνιστικότερες, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη!”Play Video

Πηγή: capital.gr

Οι Μικρομεσαίοι που όλοι φτύνουν 5

Πηγές:

1) https://www.statista.com/…/number-of-smes-in-europe-by…/

2) https://www.statista.com/…/number-of-smes-in-greece/

Τελικά δεν είναι ούτε περισσότερες αναλογικά με την Ευρώπη, ούτε λιγότερες. Είναι ακριβώς ίδια αναλογία.

Πάμε τώρα στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας.

Νοείται ανταγωνιστικότερη, μια κλάση επιχειρήσεων η οποία συνεισφέρει παραπάνω στο ΑΕΠ και στην απασχόληση από την αντίστοιχη συνεισφορά της ίδιας κλάσης σε άλλες χώρες.

Και εδώ είναι που ο μικρομεσαίος κλάδος επιχειρήσεων της Ελλάδας λάμπει:

Συνεισφέρει το 57% της προστιθέμενης αξίας της Ελληνικής οικονομίας, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 52%, ενώ προσφέρει το 83,5% των θέσεων εργασίας της Ελλάδος!!!

Και όλα αυτά τα κάνει σε ένα τοξικό για αυτόν περιβάλλον, όπου τα χρηματοδοτικά εργαλεία για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις είναι ανύπαρκτα και ενώ το κράτος έχει απαιτήσεις διαδικασιών απέναντι σε αυτές τις επιχειρήσεις ίδιες με εκείνες που έχει απέναντι στις μεγάλες επιχειρήσεις!

Οι τράπεζες τους φτύνουν. Ούτε απέξω δεν περνάνε.

μικρομεσαίοι
Οι μικρομεσαίοι στην Ελλάδα

Πηγές:

Ας δούμε τί σημαίνουν τα παραπάνω:

– Στην Ελλάδα οι μικρομεσαίοι προσφέρουν μεγαλύτερο ποσοστό της προστιθέμενης αξίας της εγχώριας οικονομίας, ΠΑΡΟΛΟ που ποσοστιαία είναι ίσοι με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

– Ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας χαίρουν του θαυμασμού και της αμέριστης στήριξης του κράτους, του τραπεζικού συστήματος και της κοινωνίας και θεωρούνται ανταγωνιστικότερες, εκείνες συνεισφέρουν μικρότερο ποσοστό από όσο οι ευρωπαϊκές ομόλογές τους εταιρείες στις εθνικες οικονομίες τους.

– Οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στηρίζουν το 83,5% της απασχόλησης στη χώρα, πολύ παραπάνω από όσο οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές με σχεδόν ίσο [~] ποσοστό συνολικών εταιρειών.

Για να δούμε λοιπόν, αν οι λοιδορούμενες μικρές και πολύ μικρές ελληνικές επιχειρήσεις επιβιώνουν σε ένα περιβάλλον που προσπαθεί να τις κλείσει και τις αφήνει χωρίς χρηματοδότηση για δεκαετίες και εκείνες παρόλα αυτά ανθούν, τι θα συνέβαινε αν αποφασίζαμε ως κοινωνία να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα των ΜπΜ επιχειρήσεων; Θα ήμασταν ωφελημένοι ή όχι;

Ας σπάσουν λοιπόν η φούσκες, τα ψέματα και οι μύθοι ότι οι Ελληνικές Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις είναι το βαρίδι της ελληνικής οικονομίας!

Δεν είναι το βαρίδι!

Το σωσίβιο είναι!

Η ευλογία!

Αυτές κράτησαν την Ελλάδα όρθια στην κρίση, όταν οι μεγάλες επιχειρήσεις μετέφεραν τις έδρες τους στο εξωτερικό λίγες μέρες μετά το πρώτο μνημόνιο, και έβγαζαν κάθε βράδυ τα εκατομμύρια εισπράξεων τους στο εξωτερικό για να τα προφυλάξουν από τυχόν κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, οι ξένες θυγατρικές κάθε τομέα ακόμα και τράπεζες έκλεισαν τα γραφεία τους στην Ελλάδα και έφυγαν σε λίγους μήνες, ενώ οι εστιάτορες, οι κομμώτριες, οι υδραυλικοί, οι γραφίστες, οι προγραμματιστές, οι εργολάβοι και οι αγρότες τα κράταγαν τα λεφτά τους μέσα στη χώρα.

Θα σέβεστε!

[συνεχίζεται…]

[email protected]

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button