ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΥΠΟΔΟΜΕΣ

Γι’ αυτό οι δρόμοι μας “μοιάζουν με εκείνους της Καμπούλ”

“Οι δρόμοι μας μοιάζουν με εκείνους της Καμπούλ”, γράφει στο “Χαϊδάρι Σήμερα” σε μήνυμά του αγανακτισμένος αναγνώστης για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το οδικό δίκτυο μετά από την πολυετή εγκατάλειψή του, αλλά και εξ αιτίας των έργων που διαδέχονται το ένα το άλλο. Πρόκειται για κατάσταση που παρατηρείται σε κάθε πόλη και κάθε γειτονιά.

Σε απέραντο εργοτάξιο έχουν μετατραπεί οι δρόμοι των πόλεων σε όλη την Ελλάδα λόγω αλλεπάλληλων έργων με φορείς ιδιωτικές εταιρείες κοινής ωφέλειας, που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο για την ανάπτυξη των υποδομών τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα τρέχοντα έργα για την οπτική ίνα, αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Οι διαρκείς επεμβάσεις στο οδόστρωμα και οι συχνές κακοτεχνίες και “τσαπατσοδουλειές” των εργολάβων προκαλούν διαρκή χειροτέρευση του οδικού δικτύου. Επίσης πεζόδρομοι, πεζοδρόμια και ρείθρα καταλήγουν υποβαθμισμένα μετά από κάθε σκάψιμο.

Οι κακοτεχνίες των εργολάβων που αναλαμβάνουν την επέκταση ή επιδιορθώσεις δικτύων εταιρειών κοινής ωφελείας και τηλεπικοινωνιών προκαλούν διαρκή πονοκέφαλο στους οδηγούς αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Οι δρόμοι σκάβονται και ξανασκάβονται συνεχώς, με αποτέλεσμα όλοι να έχουν γεμίσει με εκατοντάδες «μπαλώματα» και «φιδάκια», σκαμμένες και ασφαλτοστρωμένες λωρίδες στο οδόστρωμα, οι οποίες, εκτός από την αισθητική υποβάθμιση, προκαλούν ζημιές στα οχήματα και τροχαία ατυχήματα. Κάποιες φορές οι εργολάβοι πετούν τα μπάζα από τις εργασίες όπου βρουν, ακόμα και μέσα μέσα στους αγωγούς όμβριων υδάτων προκαλώντας τεράστια προβλήματα.

Γι' αυτό οι δρόμοι μας "μοιάζουν με εκείνους της Καμπούλ" 2

Η αντιμετώπιση των κακοτεχνιών που αφήνουν πίσω τους οι εργολαβίες του είδους κοστίζουν στους Δήμους εκατομμύρια ευρώ σε μισθούς υπαλλήλων και υλικά. Πόροι που πολύ απλά δεν υπάρχουν στη διάθεση των Δήμων, οι οποίοι τελικά εισπράττουν την οργή των δημοτών, συχνά και τις μηνύσεις τους μετά από ατυχήματα και ζημιές.

Και αφού ίδιοι πόροι δεν υπάρχουν για ουσιαστικές αποκαταστάσεις τόσο μεγάλης έκτασης, μόνη λύση είναι η ένταξη σε προγράμματα ασφαλτόστρωσης που “ανοίγει” η Περιφέρεια ανά περιόδους, τα οποία όμως και πάλι αρκούν για ελάχιστες παρεμβάσεις σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος. Η Περιφέρεια και το Κράτος αρκούνται στην ασφαλτόστρωση κεντρικών αξόνων, ενώ οι υπόλοιποι δρόμοι απλά εγκαταλείπονται (βλέπε Ωραία η ασφαλτόστρωση στη Λ. Αθηνών, αλλά τα αμάξια μας τα “σπάμε” στο δρόμο της γειτονιάς).

έργα ΔΕΗ

Κάποιοι δήμαρχοι εξεγείρονται με την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία οδηγούν τις πόλεις τους τα ατελείωτα, άναρχα εργοτάξια, όπως ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, αλλά και άλλοι όπως ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης.

Σε ανάρτησή του, ο δήμαρχος της Αθήνας παρουσίασε φωτογραφίες από κακοτεχνίες, όπως σπασμένες ράμπες ΑμεΑ, κατεστραμμένα κράσπεδα, καθιζήσεις οδοστρώματος και ελλιπή καθαρισμό μπάζων, που εντοπίστηκαν μετά από αυτοψία των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου στο Μεταξουργείο. Ειδικότερα, ο κ. Δούκας ανέφερε ότι με εξώδικο εταιρεία ζητά την άμεση αποκατάσταση όλων των ζημιών.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι οι οργανισμοί κοινής ωφέλειας δεν μπορούν να δρουν ανεξέλεγκτα, παραμελώντας τα μέτρα ασφαλείας και προκαλώντας φθορές σε κοινόχρηστους χώρους, γεγονός που ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών. Η δημοτική αρχή φαίνεται αποφασισμένη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας περιουσίας και την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Αθήνας.

Ο κ. Δούκας απειλεί με την αποστολή εξωδίκων και την επιβολή προστίμων προς τους υπεύθυνους φορείς, επισημαίνοντας ότι οι δρόμοι της Αθήνας δεν μπορούν να παραμένουν σε κατάσταση διαρκούς εργοταξίου.

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x