ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Όχι σε εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στο Χαϊδάρι” – Μπροστά στο κρισιμότερο ζήτημα δεκαετιών η πόλη και ολόκληρη η Αθήνα

Οι τοπικοί σύλλογοι Κατω Αφαίας, Άνω Αφαίας και Δαφνίου με κοινή τους εμπεριστατωμένη ανακοίνωση αντιδρούν στα σχέδια του νέου ιδιοκτήτη για δημιουργία εγκαταστάσεων φυσικού αερίου και εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στον χώρο του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά.

Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή η πρώτη δημόσια τοποθέτηση, καθώς προέρχεται απαυθείας από τη βάση. Από τους κατοίκους των συνοικιών του Χαϊδαρίου που βρίσκονται στην “πρώτη γραμμή” της επιβάρυνσης. Όμως το θέμα αφορά ολόκληρη την πόλη και δεν μπορεί κανένας να εφησυχάζει “γιατί μένει μακριά”. Τέτοιου μεγέθους ρυπογόνες και οχλούσες χρήσεις έχουν συνέπειες σε μεγάλη ακτίνα. Πρακτικά, το πρόβλημα αφορά όλο το Λεκανοπέδιο, μια και η χωροθέτηση των εγκαταταστάσεων στην είσοδο της κοιλάδας του Δαφνιού είναι δυσμενέστατη. (Βλέπε στο τέλος του άρθρου έκθεση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για τη μεταφορά ατμοσφιαρικής ρύπανσης από το Θριάσιο στην Αθήνα και τον Πειραιά μέσω της κοιλάδας του Δαφνιού, η οποία δημοσιεύτηκε σε ανύποπτο χρόνο).

Και κάτι ακόμη σημαντικό κατά τη γνώμη μας: Οφείλουν να πάρουν θέση, με όποιο τρόπο αντιλαμβάνονται το ζήτημα, όλες οι δημοτικές παρατάξεις και όλοι οι διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου. Βρισκόμαστε ενώπιον του σημαντικότερου θέματος των τελευταίων δεκαετιών στην πόλη μας και χρειάζονται καθαρές τοποθετήσεις.

Η ανακοίνωση των τριών συλλόγων:

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ
ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΙΘΑΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΙΚΩΝ
ΣΤΑΘΜΩΝ ΥΓΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ( LNG ) ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ
ΕΦΟΠΛΙΣΤΗ Κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ.

Στον πρόσφατα ψηφισθέντα Νόμο 4949/2022 (ΦΕΚ 126 Α’/30.06.2022), σχετικά με το χωρικό καθεστώς των ακινήτων που εντάσσονται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, προβλέπονται πρόσθετες χρήσεις υψηλής όχλησης, μεταξύ των οποίων, εγκαταστάσεις παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, που δε σχετίζονται με τις ναυπηγικές δραστηριότητες, χωρίς να ληφθεί υπόψη η συνολικότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση της πόλης του Χαϊδαρίου και ευρύτερα της Δυτικής Αθήνας.

Σύμφωνα με τον εγχώριο τύπο, στο πρόσφατο επίσημο ταξίδι του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία, τον συνόδευσε ο κ. Γιώργος Προκοπίου της Dynacom και πλειοδότης του διαγωνισμού μεταβίβασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ο οποίος είχε διερευνητικές επαφές με ιαπωνικούς μηχανολογικούς ομίλους, στο πλαίσιο των σχεδιασμών για δημιουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο και άλλων έργων για την αξιοποίηση της έκτασης των
Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά ( https :// www. cryptonomist. gr / giorgos – prokopiou – sto – mononews – epafes – stin – iaponia – me – stocho – monada – paragogis – energeias – sto – skaramagka /)

Οι δυνητικές επιπτώσεις των αναφερόμενων έργων αφορούν το φυσικό περιβάλλον (έδαφος, ατμόσφαιρα, οικοσυστήματα κλπ), αλλά και το ανθρωπογενές περιβάλλον (κοινωνικά μεγέθη, πολιτιστική κληρονομιά κ.ά.).

Συνοπτικά αναφέρουμε τις κάτωθι επιπτώσεις:

 1. Η λειτουργία του Σταθμού Ηλεκτροπαραγωγής Συνδυασμένου Κύκλου, με την αξιοποίηση φυσικού αερίου ως καύσιμο, συνεπάγεται την παραγωγή αερίων θερμοκηπίου (CO2) και έκλυσης μεθανίου, τόσο κατά τη φάση αεριοποίησης του LNG, όσο και κατά τη χρήση του φυσικού αερίου ως καυσίμου, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα από τις υπάρχουσες βιομηχανίες της περιοχής.
 2. Κίνδυνοι που προκύπτουν από την αποθήκευση και διακίνηση του LNG, το οποίο θα έρχεται στην περιοχή με δεξαμενόπλοια. Όπως έχει δείξει η εμπειρία του παρελθόντος, ατυχήματα στα οποία υπήρχε μεγάλη ποσότητα LNG προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές [Μουζάκης, Γ. (2011). Μεγάλα Τεχνολογικά Ατυχήματα, Αθήνα: Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης]. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2004 στο Βέλγιο, μετά από έκρηξη αγωγού που μετέφερε φυσικό αέριο από τερματικό σταθμό LNG, πέθαναν 24 άτομα και τραυματίστηκαν σοβαρά άλλα 132, ενώ πολύ σοβαρές ήταν οι ζημιές σε υποδομές στη γύρω περιοχή.
 3. Η τεράστια θερμική και ηχητική ρύπανση που προκαλείται από τους σταθμούς αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG.
 4. Υποβάθμιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ιστορικής αξίας της ευρύτερης περιοχής, η οποία βρίσκεται στον άξονα της Αρχαίας Ιεράς Οδού και προστατεύεται ως ιστορικός τόπος.
 5. Απαγόρευση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών της Δυτικής Αθήνας στη Θάλασσα, δίπλα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
 6. Όλα τα ανωτέρω, τελικά, έχουν ως συνέπεια την επιβάρυνση της υγείας (σωματικής και ψυχικής) των κατοίκων της περιοχής, ιδιαίτερα των 650 παιδιών που φοιτούν σε σχολική μονάδα α’βάθμιας και β΄βάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή της Αφαίας Σκαραμαγκά, καθώς και των Α.Μ.Ε.Α. παιδιών, εφήβων και ενηλίκων που φιλοξενούνται σε 2 δομές στην ίδια περιοχή.

Ως μόνη και οριστική λύση θεωρούμε την ανάσχεση με κάθε μέσο της χρήσης της Προβλήτας 4 των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την παραχώρηση του αιγιαλού για το μέλλον της Δυτικής Αθήνας, μα πάνω από όλα για το μέλλον των παιδιών μας. Ταυτόχρονα, στον υπόλοιπο χώρο, την απαγόρευση οποιασδήποτε άλλης χρήσης πέρα από Ναυπηγεία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, εμείς οι κάτοικοι του Δαφνίου και Αφαίας Σκαραμαγκά Χαϊδαρίου
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι θα αντιδράσουμε αποφασιστικά στην υλοποίηση του άνω σχεδίου και ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους τοπικούς φορείς να σταθούν δίπλα μας, να προασπίσουν τα συμφέροντα της Δυτικής Αθήνας και τα δικαιώματα των κατοίκων της για ασφαλή και ανθρώπινη διαβίωση, αειφόρο ανάπτυξη και ευημερία

Δεσμευόμαστε απέναντι σας σεβόμενοι την ιδιωτικότητά σας και επαγρυπνώντας για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων, δηλώνοντας ότι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα θα τεθούν αποκλειστικά στην διάθεση των αρμόδιων αρχών για την επαλήθευση και πιστοποίηση του αριθμού έγκυρων δηλώσεων υποστήριξης που ελήφθησαν για τον παρόν αίτημα.

Όλοι οι υπογράφοντες που εμφαίνονται στο παρόν έντυπο διαθέτουν προσωπικούς αριθμούς ταυτότητας βεβαιώνουν ότι οι πληροφορίες που παρέχουν είναι αληθείς και ότι έχουν υποστηρίξει το παρόν αίτημα μόνο μία φορά. Η σχετική αίτηση έχει κατατεθεί ηλεκτρονικά, χωρίς ηλεκτρονική υπογραφή, στο σύνδεσμο https://forms.gle/TKumE6A7mCiwCQ5ZA.

Με εκτίμηση
Οι τοπικοί Σύλλογοι
Εξωραϊστικός, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κάτω Αφαίας Σκαραμαγκά Χαϊδαρίου
Εξωραϊστικός, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αφαίας ΧαϊδαρίουΕξωραϊστικός, Πολιτιστικός, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δαφνίου Χαϊδαρίου ¨Ο Δαφναίος Απόλλων”

Για τη μεταφορά ατμοσφαιρικής ρύπανσης εδώ:

Παρόμοια Άρθρα

2 Σχόλια

 1. Στην μνημη μου ερχοντε ολα οσα εγιναν απο διαφορους συλλογους και φορεις στην Αγια Παρασκευη πριν πολλα χρονια.
  Πολλες διαμαρτυρίες, πορειες ακομα και συναυλιες με τον Νταλαρα και αλλους καλλιτεχνες.
  ΑΝΤΙΤΑΣΣΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΗΣ ΥΜΗΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.
  Την δε περιφεριακή δεν κατορθωσαν να την σταματησουν, τον Σταθμο Μετρο ομως ναι.
  Τωρα, μετα απο τοσα χρονια, απολαμβανουν την περιφεριακή Υμητου και προτοστατουν στην επεκταση της. Ειδαν τα οφελη.
  Οσο για τον Σταθμό Μετρο ο Δήμαρχος, οι πολιτιστικοι συλλογοι και φορεις της περιοχής, ναι ναι ναι, οι ιδιοι φορεις που αναθεματιζαν το Μετρο με φωνιες και με νταουλια, γονατιστοι για 40 μερες παρακαλουσαν και εκαναν δεησεις στην κυβερνηση να κανει Σταθμό Μετρο στην Αγια Παρασκευή.
  Οχι εναν, αλλα οσους περισσοτερους μπορουσαν.

  Με τα παραπανω, συγκρινω τις σημερινές φωνές των διαφόρων συλλογων και φορεων Χαιδαριου
  Για την κατασκευή εργοστασιου παραγωγης ηλεκτρικης ενεργειας με καυσιμο το ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
  Που ΔΕΝ μολυνει την ατμοσφαιρα.
  Εαν δεν υποκινουντε απο ΙΔΙΟΤΕΛΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, οι ιδιοι αυτοι θα παρακαλανε γονατιστοι να προσληφθουν τα παιδια τους στο εργοστασιο που ωωωω του θαυματος επαψε να ειναι ρυπογονο.
  Ποιον κοροιδευουν δεν μπορω να καταλαβω. Σαν εκεινα τα παλια χαζολογηματα «Χαιδαρη, Αποπυρηνικοποιημενη Περιοχη»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button