ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Ο Σταϊκούρας διαστρεβλώνει τα πραγματικά γεγονότα για τη Novartis”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΛΩΣΗ Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε καταθέσει για μια ακόμα φορά τον Ιούνιο του 2021 ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών και προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης για μια σειρά καθυστερήσεων και παραλείψεων για την υπόθεσης Novartis.

Στην χθεσινή μου ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορούσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ζήτησα από τον Υπουργό Οικονομικών να μας απαντήσει, γιατί ενώ υπάρχει ομόφωνη απόφαση του ΝΣΚ για την άσκηση αγωγής αποζημίωσης κατά της Novartis, μετά τον συμβιβασμό που επήλθε ανάμεσα στην εταιρεία και στο αμερικανικό δημόσιο, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ασκήσει το εν λόγω δικαίωμα.

Στην απάντησή του, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας υπέπεσε σε σειρά σφαλμάτων διαστρεβλώνοντας τα πραγματικά γεγονότα.

Ο κ. Σταϊκούρας μας είπε, με δηκτικό κιόλας ύφος, ότι τρία Υπουργεία το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ζήτησαν γνωμοδότηση από το ΝΣΚ και μάλιστα μας επισήμανε ότι καμία άλλη κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει μέχρι τότε να το κάνει αυτό.

Ξέχασε ο κ. Σταϊκούρας να μας πει ότι πρώτον καμία άλλη κυβέρνηση δεν μπορούσε να το κάνει αυτό αφού ο εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ Novartis αμερικανικού δημοσίου ολοκληρώθηκε μέσα στο 2020, άρα κατά την περίοδο διακυβέρνησης της Ν.Δ. Αλλά δεύτερον, και πιο σημαντικό, ξέχασε να μας πει ότι δεν υπήρχε καμία πρωτοβουλία δική τους για να απευθυνθούν στο ΝΣΚ. Αναγκάστηκαν να απευθυνθούν στο ΝΣΚ, μετά από εξώδικο που έστειλαν στον κ. Σταϊκούρα, ως υπουργό Οικονομικών, 21 πολίτες, οι οποίοι αναζητούσαν ευθύνες και παραλείψεις για το χειρισμό της διεκδίκησης αποζημίωσης από την πολυεθνική.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στηρίχτηκε στον ανωτέρω εξωδικαστικό συμβιβασμό και γνωμοδότησε ομόφωνα, με το υπ’ αριθ. 2485/21, στις 23 Δεκεμβρίου 2020, Πρακτικό, ότι η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει την αποστολή των στοιχείων από τις ΗΠΑ, για να προχωρήσει στη διεκδίκηση αποζημιώσεων.

Συγκεκριμέναη γνωμοδότηση καλεί την κυβέρνηση να αποστείλει άμεσα αίτημα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ, για την παροχή όλων των στοιχείων της υπόθεσης Novartis που βρίσκονται στην κατοχή του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης ή άλλων αρχών και που αποτέλεσαν τη βάση της συμφωνίας που επετεύχθη στις ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε και η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο σχέδιο νόμου, κ. Σ. Ελευθεριάδου, από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει σχεδόν δέκα μήνες και δεν έχει υπάρξει καμία άλλη εξέλιξη από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης. Προς τι όλη αυτή η καθυστέρηση; Αφού κατά τον κ. Σταϊκούρα αυτοί είναι οι μόνοι που ενδιαφέρθηκαν για την διεκδίκηση αποζημιώσεων από την Novartis, για ποιο λόγο δεν έχουν κάνει τίποτα μετά από τόσους μήνες και παρ’ όλες τις πιέσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ;  

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button