ΤΕΧΝΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ο Νικόλαος Γύζης στο πρώτο ελληνικό νόμισμα των 5 ευρώ με χρώμα

Ένας καλλιτέχνης που έχει συνδέσει στενά τη ζωή του με την πόλη μας εικονίζεται στο πρώτο νόμισμα του Ελληνικού Νομισματοκοπείου με χρήσης χρώματος. Είναι ο κορυφαίος ζωγράφος Νικόλαος Γύζης.

Tο Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (Ι.Ε.Τ.Α.) της Τράπεζας της Ελλάδος στo πλαίσιo του νομισματικού του προγράμματος για το 2017 προχώρησε στην παραγωγή ενός blister με συλλεκτικό νόμισμα, αφιερωμένο στα 175 χρόνια από τη γέννηση του Νικολάου Γύζη. Πρόκειται για το πρώτο νόμισμα που παράγει το Νομισματοκοπείο με χρήση χρώματος. Η διάθεση του στο κοινό ξεκίνησε την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017.

Νικόλαος Γύζης
Ο Νικόλαος Γύζης (1842-1901), ένας από τους σημαντικότερους νεοέλληνες ζωγράφους, γεννήθηκε στην Τήνο και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου παρακολούθησε μαθήματα στο Σχολείον των Τεχνών, μετέπειτα Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Ο Νικόλαος Νάζος, τραπεζίτης, ιδιοκτήτης του «κτήματος Χαϊδάρι», φρόντισε για τις εικαστικές σπουδές του, με προτροπή του Νικηφόρου Λύτρα. Ο ζωγράφος βρέθηκε πολλές φορές στον Πύργο Παλατάκι και λάτρεψε την περιοχή. Ο δεσμός με την οικογένεια του Νάζου και το Χαϊδάρι επικυρώθηκε με τον γάμο του καλλιτέχνη με την κόρη του Νικόλαου Νάζου, Αρτέμιδα, στις 24 Απριλίου 1877. 

Αρκετά νωρίτερα, κατά το 1864, ο Νικόλαος Νάζος τού είχε αναθέσει να διακοσμήσει την τραπεζαρία του ξενώνα της έπαυλης Παλατάκι. Ο εικοσιδυάχρονος τότε ζωγράφος κάλυψε τους τοίχους και την οροφή της αίθουσας με την παράσταση των Τεσσάρων Εποχών, η οποία έχει ανακαινιστεί από τον Δήμο. Επίσης, ο Νικόλαος Γύζης  ζωγράφισε αγιογραφίες στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, όπου έγινε ο γάμος του. 

Νικόλαος Γύζης
Τμήμα της σύνθεσης των Τεσσάρων Εποχών στο Κτήριο Γύζη. Παλατάκι.
Το 1865 έλαβε υποτροφία για σπουδές στην περίφημη Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου, όπου αφομοίωσε την άψογη τεχνική και τα διδάγματα του ακαδημαϊκού ρεαλισμού. Με εξαίρεση μικρά διαστήματα που έζησε και εργάστηκε στην Ελλάδα, πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του κυρίως στο Μόναχο, όπου έγινε τακτικός καθηγητής της Ακαδημίας. Δεν ξέχασε ποτέ τα ειδυλλιακά τοπία της περιοχής μας.
Νικόλαος Γύζης
Νικόλαος Γύζης, «Άποψη της Αθήνας από το Χαϊδάρι», λάδι σε χαρτόνι, 1895

Τεχνικές προδιαγραφές νομίσματος:

Ονομαστική αξία: €5
Διάμετρος: 30,50 χιλ.
Βάρος: 18,80 γρ.
Μορφή στεφάνης: λεία
Υλικό: κράμα χαλκού, ψευδαργύρου, νικελίου
Συσκευασία: τρίπτυχη συσκευασία σε θήκη
Μέγιστη ποσότητα τύπωσης: 5.000 τεμάχια
Ποιότητα τύπωσης: κυκλοφορίας
Τιμή διάθεσης: 6,45€ πλέον Φ.Π.Α.
Καλλιτέχνης νομίσματος: Γ. Σταματόπουλος
Καλλιτέχνης συλλεκτικής συσκευασίας: Α. Μιχελιουδάκη
Ημερομηνία διάθεσης: 12/12/2017

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button