ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Νέες αφίξεις προσφύγων στον Σκαραμαγκά από τη Μόρια

Συνεχίζεται η μεταφορά προσφύγων από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προς το Χαϊδάρι. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το πρωί της Δευτέρας 17 Σεπτεμβρίου περίπου 60 πρόσφυγες θα μεταφερθούν από το Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών της Μόριας, προς το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Σκαραμαγκά.

Θυμίζουμε ότι τα προηγούμενα 24ωρα, άλλοι 400 πρόσφυγες από τη Μόρια μεταφέρθηκαν στον Σκαραμαγκά. Την προηγούμενη εβδομάδα το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που του έθεσε το «Χαϊδάρι Σήμερα», μας ενημέρωσε, πως η Δομή Σκαραμαγκά έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 3.200 άτομα, ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή φιλοξενούσε 1.500-1.800 πρόσφυγες.

Καθοριστική εξέλιξη στο “παζλ” του προσφυγικού στην Ελλάδα, που συνδέει σε ευθεία γραμμή την Μόρια με τον Σκαραμαγκά, όπου με τους υπολογισμούς που αναφέραμε είναι δυνατή η μεταφορά περίπου 1.000 ακόμη ατόμων, είναι η παρέμβαση της περιφερειάρχου Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνας Καλογήρου. Σε επίσημο έγγραφό της, αφού απαριθμεί τα τεράστια προβλήματα του καταυλισμού της Μόριας, δίνει προθεσμία 30 ημερών για την αποκατάστασή τους, ειδάλλως η Μόρια θα κλείσει!

Συγκεκριμένα, με έγγραφο – τελεσίγραφο που απέστειλε στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, τονίζει πως μετά την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας αυτής, έστω και για ένα εκ των αναφερομένων προβλημάτων που καταγράφονται, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα προβεί στην απαγόρευση λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια κατά τα προβλεπόμενα από τον Νόμο.

Ο Χαϊδαριώτης υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, δήλωσε σχετικά στο Ρ/Σ «Real Fm»: “Οι μεταναστευτικές ροές τους καλοκαιρινούς μήνες σε σχέση με αυτούς του 2017 ήταν περίπου διπλάσιες. Αυτό μας δημιούργησε ένα μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά. Στη Μόρια, έφυγαν περίπου 3.500 άνθρωποι κι ήρθαν από την απέναντι ακτή 5.500. Αυτό δημιούργησε μία οριακή κατάσταση. Εμείς όλο αυτό το χρονικό διάστημα δουλέψαμε ώστε να δημιουργήσουμε καινούριες θέσεις, όπως και να δημιουργήσουμε δυνατότητες επιστροφών, αλλά και πάλι εξαρτόμαστε από τις ροές. Ενδεικτικά, να αναφέρω ότι τις τρεις τελευταίες μέρες από τη Μόρια πήραμε 550 ανθρώπους, οι οποίοι είχαν δικαίωμα να περάσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα κι ήρθαν 200. Αυτό είναι ένα στοιχείο που δείχνει ότι αν δεν σταματήσουν οι ροές από την Τουρκία, θα υπάρχει πάντοτε ζήτημα και θα χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα πράγματα.”

Το έγγραφο της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου:

Επειδή σύμφωνα με τις προαναφερόμενες αυτοψίες του σχετικού 20 της παραγράφου Α και την Αιτιολογημένη Γνωμοδότηση – Εισήγηση του σχετικού 21 της παραγράφου Α :

Β1. Ο χώρος λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων στη Μόρια – Λέσβου θεωρείται ακατάλληλος και επικίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον καθώς :

  1. Στην είσοδο του κέντρου διαπιστώθηκε ανεξέλεγκτη διαρροή λυμάτων , τα οποία οδηγούνται στον παρακείμενο χείμαρρο ανεπεξέργαστα και μέρος από αυτά διοχετεύονται και στο δρόμο. Επιπλέον διαπιστώθηκε διαρροή λυμάτων σε άλλο σημείο του χειμάρρου από σπασμένους αγωγούς αποχωρητηρίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη δυσοσμία και κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον γενικότερα.

  2. Διαπιστώθηκε ότι ο χώρος παρουσιάζει συνθήκες συγχρωτισμού (λόγω μεγάλου αριθμού πληθυσμού προσφύγων-μεταναστών) στους χώρους διαμονής τους (έως 15 άτομα στους οικίσκους και έως 150 σε κάθε σκηνή) με κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών. Επίσης διαπιστώθηκε έντονη δυσοσμία και ύπαρξη εντόμων υγειονομικής σημασίας (μυγών) λόγω της αδυναμίας επιμελούς καθαριότητα των χώρων διαμονής.

  3. Διαπιστώθηκε έντονη δυσοσμία στο χώρο των αποχωρητηρίων, στάσιμα ύδατα και πληθώρα εντόμων υγειονομικής σημασίας (μύγες) με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθυγιεινής κατάστασης.

  4. Ο υπαίθριος χώρος του ανωτέρω Κέντρου παρουσιάζει ρυπαρότητα συνοδευόμενη με πλήθος εντόμων υγειονομικής σημασίας λόγω των απορριμμάτων που υπάρχουν συσσωρευμένα στους κάδους και έξω από αυτούς με αποτέλεσμα έντονη δυσοσμία λόγω σήψης (παρουσία σκουληκιών).

  5. Σε ελαιόκτημα πλησίον του Κέντρου διαπιστώθηκε επέκταση αυτού, με πλήθος σκηνών όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη πληθώρας διάσπαρτων απορριμμάτων.

  6. Ο χώρος προσφοράς των γευμάτων στους φιλοξενούμενους πρόσφυγες-μετανάστες, είναι ακατάλληλος καθώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας.

Β2. Παρά τις προηγηθείσες αυτοψίες του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Δημοσιας Υγείας Π. Ε. Λέσβου κατά τις οποίες δόθηκαν προτάσεις λήψης μέτρων συμμόρφωσης, όπως προκύπτει από την από 6-7-2018 έκθεση αυτοψίας ( σχετ. 20 παρ. Α) ο χώρος του ΚΥΤ εξακολουθεί να μην πληροί τους όρους της ανωτέρω σχετικής νομοθεσίας και καθίσταται ακατάλληλος με αυξημένους κίνδυνους για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Τάσσουμε προθεσμία 30 ημερών (ημερολογιακών) από της παραλαβής της παρούσας για την αποκατάσταση όλων των προβλημάτων της παραγράφου Β1. Μετά την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας αυτής, έστω και για ένα εκ των αναφερόμενων προβλημάτων, θα προβούμε στην απαγόρευση λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μόριας Λέσβου κατά τα προβλεπόμενα στην παρ. 8 του άρθρου 43 του Ν. 4025/2011 όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του με την παρ. 3 του άρθρου 58 του Ν. 4075/2012.

Ειδική προσφυγή κατά της παρούσας για λόγους νομιμότητας μπορεί να ασκηθεί εντός 15 ημερών από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 118 του Ν. 4555/2018 ενώπιον του επόπτη Ο.Τ.Α και μέχρι την έναρξη λειτουργίας της ΑΥΕ ΟΤΑ ενώπιον του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 131 του Ν.4555/2018.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button