ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΣΜΟΣΠΡΟΣΩΠΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Γιώργος Κερτσόπουλος: Ο Χαϊδαριώτης εφευρέτης που φέρνει την επανάσταση στον μαγνητισμό

Μια ελληνική εφεύρεση για όλο τον πλανήτη

Η είδηση που ακολουθεί αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Ελλάδα και το Χαϊδάρι. Θα διαβάσουμε για μια πρωτοποριακή εφεύρεση που αφορά τον μαγνητισμό, “παιδί” του ερευνητή,  εφευρέτη και καθηγητή μουσικής, Γιώργου Κερτσόπουλου, ο οποίος ζει μόνιμα και εργάζεται στην πόλη μας. Η ανακάλυψή του αναβαθμίζει και εμπλουτίζει τα θεμέλια του μαγνητισμού, ανοίγοντας νέους ορίζοντες σε αμέτρητους τομείς, με επαναστατικές εφαρμογές στην ιατρική, την αυτοκινητοβιομηχανία, τις κατασκευές κτλ. 

Αναγνωρισμένη από τους ανώτερους ειδικούς επιστήμονες του Δημόκριτου και του CERN, αυτή η ελληνική εφεύρεση ξεκινάει από την Ελλάδα για να κατακτήσει τον κόσμο. Ο Γιώργος Κερτσόπουλος ταξιδεύει στη Βουδαπέστη, στο Δεύτερο Διεθνές Συνέδριο για τον Μαγνητισμό και τα Μαγνητικά Υλικά. Είναι ο μοναδικός προσκεκλημένος ως τιμώμενος ομιλητής στο συνέδριο, που θα διεξαχθεί στις 24-26 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να παρουσιάσει την εφεύρεση του. 

Η τεχνολογία έχει κατοχυρωθεί διεθνώς ως βιομηχανικό αντικείμενο, ως μέθοδος κατασκευής και ως διαδικασία λειτουργίας (process of operation). Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για αξιοποίησή της από μεγάλες ξένες εταιρείες.

Η πρωτοπορία της εφεύρεσης Κερτσόπουλου

Όπως είναι γνωστό ως σήμερα, η όμοια και η ανόμοια πολικότητα ανάμεσα σε δύο μαγνήτες παραμένει ανεξάρτητη από τη μεταξύ τους απόσταση. Σύμφωνα με την καινοτομία, η όμοια και η ανόμοια πολικότητα ανάμεσα σε δύο μαγνητικές κατασκευές εξαρτάται από τη μεταξύ τους απόσταση. 

Όπως εξηγεί ο ίδιος στο “Χαϊδάρι Σήμερα”, η τεχνογνωσία της εφεύρεσης δίνει την δυνατότητα αύξησης της ισχύος των μαγνητών, εμπλούτισης των πολικοτήτων και των αλληλεπιδράσεων, οι οποίες από τις μέχρι στιγμής δύο γνωστές ξεπερνούν τις 96! Δηλαδή, έχουμε πια στη διάθεσή μας μαγννητικά πεδία και πολικότητες που μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστά. Ενδεικτικά, για πρώτη φορά δημιουργούνται ταυτόχρονα όμοιοι-ανόμοιοι πόλοι ή ανόμοιοι-όμοιοι πόλοι και ελκτικά πεδία από απόσταση χωρίς να έρχονται σε επαφή οι μαγνητικές κατασκευές.

Για παράδειγμα, μπορεί να αναπτυχθεί πολύ ισχυρό μαγνητικό πεδίο μεταξύ δύο μαγνητών που έρχονται αντιμέτωποι με αντίθετες πολικότητες. Όταν όμως πλησιάσουν, δεν μπορούν ποτέ να ενωθούν, γιατί εκείνη τη στιγμή απωθούνται ισχυρά, καθώς δημιουργείται απωθητικό πεδίο. Αυτό είναι ένα νέο μαγνητικό πεδίο το οποίο δεν είχαμε ποτέ, που παράγει σταθερή ισορροπία. 

H αρχική σκέψη του κ. Κερτσόπουλου, που κάνει τη σχετική έρευνα εδώ και 40 περίπου χρόνια, ήταν ότι εάν ο μαγνητισμός μπορεί να δώσει θεμελιακά δυνατότητες πολλαπλών αλληλεπιδράσεων, η εξέλιξη της τεχνολογίας θα πάρει άλλη τροπή, θα περάσει σε άλλο επίπεδο, θα φέρει μια νέα εποχή. Η εφεύρεση, λοιπόν, εισάγει νέα, επαναστατικά δεδομένα στη μαγνητική τεχνολογία και εγκαινιάζει νέα εποχή στα μαγνητικά και ηλεκτρομαγνητικά προϊόντα.

Γιώργος Κερτσόπουλος: Ο Χαϊδαριώτης εφευρέτης που φέρνει την επανάσταση στον μαγνητισμό 1
Γιώργος Κερτσόπουλος (υιός), Dr. Michele Barone και ο εφευρέτης Γιώργος Κερτσόπουλος στο CCC (CERN CENTRAL CONTROL ROOM) την Τρίτη 19 Φεβ. 2013. Ο Dr. Michele Barone είναι « Ο υπεύθυνος αξιοματούχος του CERN για τη βιομηχανική σύνδεση της Ελλάδας με το CERN”.

Εφαρμογές

Η εφαρμογή, η ανάπτυξη και η πρακτική αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της μεθόδου της εφεύρεσης βελτιώνει τεχνικά και οικονομικά ένα ευρύ φάσμα των σημερινών αλλά και των μελλοντικών τεχνολογικών σχεδιασμών των προϊόντων, που χρησιμοποιούν μαγνητικά και ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Εξέχουσα θέση στις εφαρμογές που ενεργοποιεί η τεχνογνωσία της εφεύρεσης έχει ο τομέας της υγείας, η βιοϊατρική μηχανική και οι διαγνωστικές συσκευές (τομογράφοι, εγκεφαλογράφοι, καρδιογράφοι). Ακόμη η τεχνολογία ρομποτικών συστημάτων στα τεχνητά μέλη άνω και κάτω άκρων. Επίσης μπορεί να εφαρμοστεί στα σιδηροδρομικά οχήματα (τρένα), στα μηχανικά συστήματα των αυτοκινήτων, στην κατασκευή γεφυρών, ή ακόμα και σε εικαστικές προτάσεις δημιουργίας με αιωρήσεις μικρών ή μεγάλων γλυπτών.

Τα παραδείγματα που ακολουθούν είναι ενδεικτικά σε σχέση με το εύρος των τομέων όπου τα μαγνητικά πεδία και οι αλληλεπιδράσεις της εφεύρεσης μπορούν να εφαρμοστούν.

Γιώργος Κερτσόπουλος: Ο Χαϊδαριώτης εφευρέτης που φέρνει την επανάσταση στον μαγνητισμό 3
Καλεσμένος από τους κορυφαίους μαγνητικούς επιστήμονες του CERN, ο εφευρέτης Γιώργος Κερτσόπουλος παρουσιάζει σε αυτούς τα επιτεύγματα της εφεύρεσης στα εργαστήρια του CERN στη Γενεύη, τη Δευτέρα 18 Φεβ. 2013.

Παραδείγματα

α) Στα τεχνητά μέλη (προσθετικά προϊόντα) ανθρώπινου σώματος για κάτω και άνω άκρα. Η προσθετική θήκη αποτελεί το σημαντικότερο μέρος του τεχνητού μέλους διότι έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα. Πόνοι και φλεγμονές μπορούν ολοκληρωτικά να αποφευχθούν όταν η προσθετική θήκη του τεχνητού μέλους δεν έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα, ένεκα του εφαρμοσμένου «μαγνητικού ελκτικού κλειδωμένου πεδίου από απόσταση», που επιτυγχάνει η εφεύρεση.

Η προσθετική τεχνητών άνω και κάτω άκρων είναι μία σημαντική εφαρμογή της ρομποτικής στην ιατρική. Επιπλέον, τα νέα πολύπλευρα μαγνητικά πεδία και πολικότητες της εφεύρεσης εφαρμόζονται στο μηχανικό μέρος ενός ρομποτικού συστήματος, δηλαδή στο σύνολο των βραχιόνων του και ειδικότερα στους συνδέσμους και στις αρθρώσεις προσδίδοντας ακρίβεια, ταχύτητα κι εμβέλεια κίνησης.

β) Στα σιδηροδρομικά οχήματα (τρένα). Η σύνδεση κινητήριου οχήματος με βαγόνι, όπως και η σύνδεση μεταξύ βαγονιών επιτυγχάνεται χωρίς μηχανική επαφή με το «ηλεκτρομαγνητικό ελκτικό κλειδωμένο πεδίο από απόσταση», προσφέροντας μέγιστη απόδοση και ασφάλεια, ειδικά στην περίπτωση εκτροχιασμού του κινητήριου οχήματος απασφαλίζοντας αυτό από τα ελκόμενα βαγόνια, τα οποία θα φρενάρουν.

γ) Στα μηχανικά συστήματα των αυτοκινήτων. Οι συνδέσεις και οι επαφές στα μηχανικά συστήματα μπορούν να αντικατασταθούν με μαγνητικές με τα «συνδυαστικά μαγνητικά πεδία απώθησης κι έλξης», όπως για παράδειγμα η άρθρωση με το αμάξωμα και την ανάρτηση, οι προφυλακτήρες με το σασί, η οροφή με τις κολόνες του πλαισίου όπως και σε εφαρμογές στους αποσβεστήρες ή μειωτήρες ταλαντώσεων (αμορτισέρ). Επίσης, οι μαγνητικές συνδέσεις μπορούν να εφαρμοστούν στους υδραυλικούς και πνευματικούς αυτοματισμούς των οχημάτων, για παράδειγμα σε φρένα, έμβολα, βαλβίδες υπερνικώντας τις τάσεις επαφών και τις υψηλές θερμοκρασίες των τριβών στα αντίστοιχα συστήματα. Με τον τρόπο αυτό εφοδιάζεται η αυτοκινητοβιομηχανία με μια σειρά από μαγνητικές προηγμένες τεχνολογίες ασφαλείας και συστήματα αποφυγής των ζημιών κατά τις συγκρούσεις.

δ) Στα εφέδρανα της γεφυροποιίας που παρεμβάλονται μεταξύ της ανωδομής και της υποδομής. Οι διάφοροι τύποι εφέδρανων μπορούν να αναβαθμιστούν σημαντικά από τα μαγνητικά πεδία που επιτυγχάνει η εφεύρεση, αφού αυτά είναι υπεύθυνα για τον σωστό σύνδεσμο του καταστρώματος (ανωδομή) της γέφυρας με τα βάθρα (υποδομή). Τα εφέδρανα μπορεί να επιτρέπουν οριζόντιες μετακινήσεις ή στροφές ή ολίσθηση σε μια ή περισσότερες διευθύνσεις ή να προσφέρουν απόσβεση. Οι μαγνητικές συνδέσεις της εφεύρεσης εφαρμόζονται σε όλους τους τύπους εφέδρανων καθώς και στους αρμούς διαστολής όπως και σε σεισμικά stoppers, που περιορίζουν τις μετακινήσεις για αποφυγή ανατροπής του καταστρώματος. Επιτυγχάνεται μια αναβαθμισμένη ασφάλεια στις κατασκευές των γεφυρών διαφόρων τύπων.

ε) Στις εικαστικές τέχνες που σχετίζονται με τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Ο πειραματισμός με τα μαγνητικά φαινόμενα και τις αλληλεπιδράσεις της εφεύρεσης μπορεί να εμπνεύσει και να δημιουργήσει νέες μορφές και προτάσεις εικαστικής δημιουργίας με αιωρήσεις μικρών και μεγάλων γλυπτών, μετεωρίσεις και στατικές εξισορροπήσεις. Μια σύγχρονη θεώρηση ισορροπίας και σύνθεσης μέσα από τον πειραματισμό με ποικιλία σχημάτων, χρωμάτων και υλικών που ο εφευρέτης έχει ήδη εφαρμόσει στις κατασκευές του με τίτλο στατική αιώρηση, μετεώριση και εξισορρόπηση.

Γιώργος Κερτσόπουλος: Ο Χαϊδαριώτης εφευρέτης που φέρνει την επανάσταση στον μαγνητισμό 5
Αιώρηση μαγνητικής εφεύρεσης Κερτσόπουλου.

“Μη φοβάσαι το λάθος”

Το Χαϊδάρι Σήμερα ζήτησε από τον κ. Κερτσόπουλο να μάς εξηγήσει ποιο είναι το “κλειδί” για να γίνει κάποιος εφευρέτης. Η απάντησή του ξεκινάει από το αρχικό ερώτημα και καταλήγει στην ανάδειξη του λάθους σαν κορυφαία διαδικασία εκμάθησης:

Αρχικά οι συνεχείς ερωτήσεις. Ποτέ δεν μου αρκεί μόνο το «πώς». Θέλω πάντα μαζί με το «πώς» να μαθαίνω το «γιατί» και το «πότε». Αν καταφέρω τελικά μετά από πολύ διάβασμα κι αναζήτηση να απαντήσω αυτές τις τρεις ερωτήσεις, τότε βρίσκομαι αντιμέτωπος με το «διότι». Οι συλλογισμοί και οι κρίσεις μου πάντα επιθυμούν ένα φρέσκο «διότι», δεν ικανοποιούμαι να αξιολογώ με την καθορισμένη ή την επιβεβλημένη οπτική γωνία, κινούμαι συνεχώς, αλλάζω θέση μήπως δω κάτι που δεν γίνεται φανερό από εκεί που κοιτάω ή από εκεί που κοιτάμε όλοι. Τελικά, πρόκειται για μια διαρκή αναζήτηση και αμφισβήτηση. Επίσης, από πολύ μικρός είχα μάθει να αυτοπειθαρχώ στη μελέτη μου, να κάνω οικονομία του χρόνου μου, να μην τον σπαταλάω σε ανούσιες δραστηριότητες και το πιο σημαντικό να μαθαίνω από τα λάθη μου και να διορθώνω αρθρωτά τις σκέψεις μου και τα πειράματά μου. Με αυτόν τον τρόπο έμαθα να πλησιάζω τις σωστές κατευθύνσεις, μέσα από τα ίδια μου λάθη. Έμαθα να δουλεύω ταυτόχρονα σε 4 ή 5 διαφορετικά πράγματα και αυτό, ενώ στην αρχή της εκπαίδευσής μου με κούραζε αφάνταστα, όταν έγινε πια τρόπος ζωής, έγινε το μέσον που με ξεκουράζει. Επίσης, την υπομονή που πρέπει να κάνω όταν ψάχνω και μελετάω, την συνοδεύω με επιμονή. Στην επιστήμη και στην τέχνη δεν αρκεί να υπομένεις, αλλά και να επιμένεις παρόλες τις αποτυχίες. Οι αποτυχίες και τα λάθη μας είναι η πιο ουσιαστική εκπαίδευση. Πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι δίπλα μας θα μπορούσαν να έχουν διαφορετική ζωή, αν δεν φοβόντουσαν ή δίσταζαν να κάνουν λάθη. Κατά τη γνώμη μου, το μεγαλύτερο λάθος του εκπαιδευτικού συστήματος, από το οποίο δεν έχει βγει ακόμα, είναι ότι εκπαιδεύει τον μαθητή ώστε να μην κάνει λάθη και τιμωρεί με τον τρόπο του όσους κάνουν, είτε με τον χαμηλό βαθμό ή με απαξίωση ή με χειραγώγηση υποδεικνύοντας το σωστό. Φωτισμένοι είναι οι δάσκαλοι που αφήνουν τα παιδιά να κάνουν τα λάθη τους και τα βοηθούν να δουλέψουν με αυτά, τέτοιους δασκάλους οι μαθητές δεν τους ξεχνούν ποτέ. Για να μπορέσει κάποιος να φτάσει σε οποιαδήποτε εφεύρεση, έχουν προηγηθεί πάρα πολλά λάθη, από αυτά διδάσκεται, κάθε αποτυχία χτίζει ένα λιθαράκι στην επιτυχία, αρκεί να μην πεις κουράστηκα. Το καλό αποτέλεσμα έρχεται μετά από πάρα πολλές αποτυχίες, μετά από πάρα πολλά λάθη. Άρα, εάν θέλουμε να μορφώσουμε εφευρέτες κάτι πρέπει να αλλάξει στην εκπαίδευση μας. Το κλειδί για να γίνεις εφευρέτης είναι να κάνεις λάθος χιλιάδες φορές και για κάθε λάθος να μπορείς να κρατάς το σωστό που έμαθες. Έτσι οδηγείσαι στην επιτυχία.

………………………………………………..

Όλα τα σχετικά έγγραφα για την εφεύρεση είναι αναρτημένα στο δικτυακό τόπο του διεθνούς γραφείου πατεντών WIPO – PATENTSCOPE:

http://patentscope.wipo.int/search/en/detail.jsf?docId=WO2013136097&recNum=1&office=&queryString=FP%3A%28kertsopoulos%29&prevFilter=&sortOption=Pub+Date+Desc&maxRec=1)

Παρουσιάσεις της εφεύρεσης

• Στο ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», 16 Ιαν. 2013 σε ομάδα πυρηνικών φυσικών με συντονιστή τον Dr. Michele Barone (Industry Liaison Officer for Creece to CERN)

• Στον «Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών» CERN, 18 Φεβ. 2013.

• Στο ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», στην ημερίδα CERN-Greece Industry day, στις 31 Μαρτίου 2014.

• Στο ATHENS SCIENCE FESTIVAL – KAINOTOMIA & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ INNOVATHENS (ΑΕΡΙΟΦΥΛΑΚΙΟ 2), 7 ΑΠΡ. 2016.

Εκδόσεις με την τεχνογνωσία της εφεύρεσης

• Στο διαδίκτυο είναι δημοσιευμένες όλες οι πατέντες από τη διεθνή που δίνεται στον παραπάνω σύνδεσμο έως και κάθε εθνική πατέντα, πλήρεις με κείμενο και σχέδια.

Βιβλίο 283 σελίδων στην αγγλική γλώσσα με όλη την επιστημονική πραγματεία της τεχνολογίας. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο: «Στον καθένα που στοχεύει και εργάζεται για το καλό της ανθρωπότητας και του περιβάλλοντος του πλανήτη. Στον Dr. Barone. Στην οικογένεια μου και στους φίλους μου.» Στην τελευταία σελίδα διαβάζουμε την πρόταση «Στον δημιουργό του μαγνητισμού.»

Γιώργος Κερτσόπουλος: Ο Χαϊδαριώτης εφευρέτης που φέρνει την επανάσταση στον μαγνητισμό 7
Το εξώφυλλο του βιβλίου με σύνολο 283 σελίδες, το οποίο εμπεριέχει 103 σελίδες με σχέδια κατασκευής μαγνητικών κατασκευών και περισσότερες από 138 σελίδες κειμένου, πολλές φωτογραφίες έτοιμων κατασκευών, πίνακες συγκριτικών επισημάνσεων και με ενσωματωμένο DVD που περιλαμβάνει 11 βίντεος με πειράματα και κατασκευές.

Ποιος είναι ο Γιώργος Κερτσόπουλος

Ο Γιώργος Κερτσόπουλος είναι καθηγητής μουσικής, κατασκευαστής σύγχρονων αλλά και παραδοσιακών μοντέλων κιθάρας που αναβιώνουν την αισθητική του οργάνου κατά την ιστορική του διαδρομή κι εφευρέτης του «Μαθηματικού μοντέλου της κιθάρας». Οι θεωρητικές του μελέτες, όπως και η πρακτική αξιοποίησή τους στα όργανα και στις χορδές που εφαρμόζονται σε αυτά, έχουν καθιερωθεί ως «Kertsopoulos Aesthetics».

Έχει διατελέσει καθηγητής των πανεπιστημίων State University of New York (Plattsburg 1978-81) και Concordia (Montreal 1976-81), έχει δώσει ρεσιτάλ σε Ευρώπη, Αμερική και Καναδά κι έχει συμπράξει ως σολίστ με τη New York Chamber Orchestra (USA 1978) και με την «Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής» της ΕΡΤ (2000-02).

Οι εφευρέσεις και ανακαλύψεις του Γιώργου Κερτσόπουλου επεκτείνονται και στην ακουστική, τη βαρύτητα, τα μαθηματικά και τον ηλεκτρομαγνητισμό. To 2009 εκδόθηκε από τη «Σύγχρονη Εκδοτική» το βιβλίο του «Χωροχρονική Θεωρία», Η Φιλοσοφία του Χωρόχρονου.

Στο συνέδριο

Ο Γιώργος Κερτσόπουλος θα παρουσιάσει την εφεύρεση και τις εφαρμογές της στους συνέδρους, με πειράματα και θα απαντήσει σε ερωτήματα των παρευρισκομένων. Η συνολική διάρκεια της παρουσίασης θα είναι 50 λεπτά. Ο τίτλος της ειδικής συνεδρίας του είναι: «Μαγνητικό σύστημα πολλαπλών αλληλεπιδράσεων, 3+3 και 5+5 = 16 συνολικές αλληλεπιδράσεις αντί των 2 γνωστών αλληλεπιδράσεων από 0 απόσταση έως το άπειρο» και ακόμα περισσότερες…

Περισσότερα στον ιστότοπο του συνεδρίου στο σύνδεσμο: http://magneticmaterials.alliedacademies.com/

Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε το timeline του εφευρέτη στο facebook, στο σύνδεσμο: Yorgos Kertsopoulos

Τέλος ο εφευρέτης, θέλοντας να μοιραστεί τη γνώση της καινοτομίας του με το κοινό, προανακοινώνει (στον παρακάτω σύνδεσμο) τη δημιουργία ανοιχτού φόρουμ που θα κατασκευαστεί από τον ίδιο, για να δοθεί η βάση στην κοινωνία της νέας επιστήμης του μαγνητισμού που αναδεικνύεται από την εφεύρεση του: “Magnetic system of three interactions” με απόλυτα ελεύθερη εγγραφή των ενδιαφερόμενων στο φόρουμ:

http://358201929.linuxzone19.grserver.gr/kertsopoulosmagnetism/

Πατέντες

Πρωτοεκδόθηκε ελληνική πατέντα με αρ. 1008053 και μετέπειτα εκδόθηκε η διεθνής πατέντα από το διεθνές γραφείο πατεντών WIPO-PCT με αρ. WO/2013/136097 και τίτλο “Magnetic system of three interactions”. Ακολούθησε η Ευρωπαϊκή πατέντα, καθώς και οι πατέντες Ηνωμένων Πολιτειών, Αυστραλίας, Καναδά, Γαλλίας, Γερμανίας, Ελβετίας, Ιρλανδίας, Ηνωμένου Βασίλειου, κλπ. Η τεχνολογία έχει κατοχυρωθεί ως βιομηχανικό αντικείμενο, ως μέθοδος κατασκευής και ως διαδικασία λειτουργίας (process of operation).

Παρόμοια Άρθρα

5 Σχόλια

  1. https://www.youtube.com/watch?v=XFkCGgLG1Do&feature=youtu.be
    Ευχαριστώ κ. Χρόνη για την δημοσιευση σας, παρακάτω κάποια βίντεο από την παρουσίαση μου στη Βουδαπέστη με πειράματα. Καλή συνέχεια και πάλι ευχαριστώ από καρδιάς. Με εκτίμηση, Γιώργος Κερτσόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button