ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δ. Βίτσας: Δημιουργούμε θέσεις για πρόσφυγες στην ενδοχώρα, αλλά εξαρτιόμαστε από τις ροές

Συνέντευξη του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα στον ρ/σ «REAL FM», στον Νίκο Χατζηνικολάου. Θυμίζουμε ότι στο Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων του Σκαραμαγκά ήρθαν στις 12 Σεπτεμβρίου 400 πρόσφυγες από τη Μόρια.

Οι μεταναστευτικές ροές τους καλοκαιρινούς μήνες σε σχέση με αυτούς του 2017 ήταν περίπου διπλάσιες. Αυτό μας δημιούργησε ένα μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά. Στη Μόρια, έφυγαν περίπου 3.500 άνθρωποι κι ήρθαν από την απέναντι ακτή 5.500. Αυτό δημιούργησε μία οριακή κατάσταση στην Μόρια, επεσήμανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ρ/Σ «Real Fm».

Βεβαίως, εμείς όλο αυτό το χρονικό διάστημα δουλέψαμε ώστε να δημιουργήσουμε καινούριες θέσεις, όπως και να δημιουργήσουμε δυνατότητες επιστροφών, αλλά και πάλι εξαρτόμαστε από τις ροές. Ενδεικτικά, να αναφέρω ότι τις τρεις τελευταίες μέρες από τη Μόρια πήραμε 550 ανθρώπους, οι οποίοι είχαν δικαίωμα να περάσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα κι ήρθαν 200. Αυτό είναι ένα στοιχείο που δείχνει ότι αν δεν σταματήσουν οι ροές από την Τουρκία, θα υπάρχει πάντοτε ζήτημα και θα χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα πράγματα.

Όσον αφορά την κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, ο Δημήτρης Βίτσας υπογράμμισε: Δεν μπορεί κανείς να πει ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει την κοινή δήλωση. Η Τουρκία μας λέει ότι σταματάει 1.500 άτομα ημερησίως, δεν μπορώ να το ελέγξω. Η Τουρκία έχει στο χώρο της 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Επιπλέον, σημείωσε: Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στο να υπάρχει ένας μόνιμος δίαυλος συνεννόησης με την Τουρκία από τη μία πλευρά, ώστε να φρουρούν καλύτερα τα σύνορά τους και από την άλλη πλευρά να προχωράνε πιο γρήγορα οι διαδικασίες ασύλου. Αυξήσαμε τις διαδικασίες αποφάσεων ασύλου κατά 30%, και τις επιδόσεις, που ήταν το καρκίνωμα -θα έλεγε κανείς σε αυτή τη διαδικασία- κατά 50%. Επιμένω στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι χρειάζεται ένα πρόγραμμα ανακατανομής κι όχι να αντιμετωπίζει ο καθένας το ζήτημα μόνος του. Να αντιμετωπίζουν δηλαδή το ζήτημα οι χώρες πρώτης υποδοχής που κατά κύριο λόγο είναι η Ισπανία, η Ελλάδα κι η Ιταλία -αλλά πρέπει κανείς να προσθέσει και την Κύπρο, στην οποία έχει αυξηθεί κι εκεί η μεταναστευτική ροή.

Όσον αφορά στη θέση και στις ενέργειες της χώρας μας γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Βίτσας επεσήμανε: Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε εμείς και βασικά είναι δύο: Πρώτον, να επιταχύνουμε τις διαδικασίες του ασύλου ακόμα περισσότερο. Υπάρχει ένα σχέδιο που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την επόμενη εβδομάδα και δεύτερον, να «συνεννοηθούμε» ακόμη περισσότερο με την πλευρά της Τουρκίας. Αυτό όμως από την πλευρά της Ευρώπης και της Frontex σημαίνει μία μεγαλύτερη συμμετοχή σε δυνάμεις στις περιπολίες στο Αιγαίο. Ο ΥΜΕΠΟ πρόσθεσε: Το κλειδί βρίσκεται στις εξελίξεις αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, γιατί η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία επιδεινώνει το πρόβλημα κι από την άλλη πλευρά βρίσκεται στη Συρία, δηλαδή μία πιθανή ανάφλεξη στο Ιντλίμπ, αντί να προσδοκούμε να υπάρχουν επιστροφές προς τη Συρία και ανοικοδόμηση της χώρας, μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα και στην Τουρκία και στην Ευρώπη.

Σχετικά με τη στήριξη και τη στάση της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα, ο Δ. Βίτσας σημείωσε: Θα έλεγα ότι γίνονται προσπάθειες. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν κράτη-μέλη που αρνούνται πεισματικά -ακόμα κι όταν τιμωρούνται από το κοινοβούλιο- να συμμετέχουν σε έναν δίκαιο καταμερισμό του βάρους -κατά κύριο λόγο του προσφυγικού βάρους- σε όλη την Ευρώπη και βάζουν εμπόδια και στις διαδικασίες, ώστε να υπάρχει ένας νέος κανονισμός του Δουβλίνου. Βάζουν εμπόδια για να το αξιοποιήσουν πολιτικά για να κερδίσουν από τον έντονο ξενοφοβικό λαϊκισμό. Άρα, η στήριξη θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, πιο επικεντρωμένη.

Η Ευρώπη έχει έναν δρόμο με τον οποίο θέλει να προχωρήσει κι αυτός ο δρόμος στηρίζεται στις κεντρικές ευρωπαϊκές αξίες της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της προσπάθειας σύγκλισης σε όλα τα επίπεδα, κατέληξε ο Υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής απαντάει στο “Χαϊδάρι Σήμερα” για τα επεισόδια στον Σκαραμαγκά

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button