ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Να γιατί συνεχίζεται ταυτόχρονη αποκομιδή ανακυκλώσιμων και κοινών απορριμμάτων

Αναγνώστες μας καταγγέλλουν πως το φαινόμενο ταυτόχρονης συλλογής του περιεχομένου των κοινών και μπλε κάδων απορριμάτων, από το ίδιο απορριμματοφόρο, γίνεται και μετά την αλλαγή της διοίκησης στο τιμόνι του Δήμου. Το γεγονός αυτό προκαλεί απογοήτευση έως και αγανάκτηση στους πολίτες που θεωρούν καθήκον τους να κάνουν σωστή ανακύκλωση και ξοδεύουν χρόνο γι’ αυτό. Το «Χαϊδάρι Σήμερα» απευθύνθηκε στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, ζητώντας διευκρινίσεις.

Πότε το ανακυκλώσιμο υλικό καταλήγει και αυτό στη χωματερή

Να γιατί συνεχίζεται ταυτόχρονη αποκομιδή ανακυκλώσιμων και κοινών απορριμμάτων 3Ο σύμβουλος του δημάρχου για θέματα ανακύκλωσης, Κωνσταντίνος Καλογράνας, παραδέχτηκε ότι πράγματι αρκετές φορές τα συνεργεία του Δήμου μαζεύουν ταυτόχρονα τους μπλε και τους μεταλλικούς κάδους. Αυτό συμβαίνει όταν ανάμεσα στα υλικά προς ανακύκλωση υπάρχει ρύπος όπως λάδια, αποφάγια κτλ, οπότε αχρηστεύεται όλο το υπόλοιπο περιεχόμενο. Σε μια τέτοια περίπτωση, δηλαδή, μιλάμε για σύμμεικτα σκουπίδια και όχι για ανακυκλώσιμα. Πώς εφαρμόζεται στην πράξη αυτό; Όπως μας ανέφερε σύμβουλος του δημάρχου, ο συνοδός του απορριμματοφόρου πάντα πριν αδειάσει τον μπλε κάδο στο όχημα ανακύκλωσης, τον ανοίγει και τον ελέγχει. Αν δει πως περιέχει και ακατάλληλα απορρίμματα, τότε τον αφήνει εκτός ανακύκλωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Καλογράνα, το κακό πηγάζει από την ελλιπή πληροφόρηση των δημοτών, αφού δεν γνωρίζουν ποια υλικά δεν ανακυκλώνονται, όπως χαρτιά υγείας, χαρτοπετσέτες, ξύλα και άλλα. “Θα φροντίσουμε στο επόμενο διάστημα, να ενημερώσουμε τους δημότες”, μάς είπε. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα δύο κορυφαία διαχρονικά σε αναγνωσιμότητα άρθρα στην εφημερίδα μας, είναι αυτά που αφορούν την ανακύκλωση, με δεκάδες χιλιάδες αναγνώσεις! Συγκεκριμένα: “Ο μπλε κάδος και η μαφία της ανακύκλωσης στην Ελλάδα” και “Τα λάθη που κάνουμε στην ανακύκλωση“. Το “Χαϊδάρι Σήμερα” πιστεύει ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο από την ενημέρωση των πολιτών, αλλά και πολύ πιο δύσκολο. Συγκεκριμένα, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης τους στην ανακύκλωση, η οποία έχει πληγεί από πολλά λάθη και ανεπάρκειες της κρατικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης. 

Ακινητοποιημένα τα δύο οχήματα της ανακύκλωσης

Να γιατί συνεχίζεται ταυτόχρονη αποκομιδή ανακυκλώσιμων και κοινών απορριμμάτων 5Η αντιδήμαρχος Μόρφη Σάββα, από την πλευρά της, μας πληροφόρησε πως και τα δύο οχήματα που προορίζονται ειδικά για την ανακύκλωση (παραχώρηση της ΕΕΑΑ) είναι ακινητοποιημένα εδώ και χρόνια, λόγω παλαιότητας. Έτσι η αποκομιδή των απορριμμάτων από τους μπλε κάδους, προς τον παρόν, γίνεται από ένα καινούριο συμβατικό απορριμματοφόρο, που παραλήφθηκε από την προηγούμενη διοίκηση.

Από τα δύο παλιά απορριμματοφόρα της ανακύκλωσης, στο ένα έχει μείνει μόνο ο σκελετός. Το άλλο, μετά από ενέργειες της σημερινής διοίκησης, επισκευάζεται με δαπάνες της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, αφού έμπειρος πραγματογνώμονας γνωμοδότησε πως μπορεί να ξαναβγεί στους δρόμους. Το άδειασμα των μπλε κάδων αυτή την περίοδο, γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα.

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button