Να επιστρέψουν στο Παλατάκι τα υπέροχα μαρμάρινα συντριβάνια του!
Η αποκατάσταση της εικόνας του Πύργου Παλατάκι με την επιστροφή και επανατοποθέτηση των υπέροχων μαρμάρινων γλυπτών – συντριβανιών του, μετά από 50 χρόνια και πλέον, είναι πια μια ρεαλιστική πιθανότητα.
Τα συντριβάνια, που είχε αγοράσει στο πρελθόν ο Δήμος Αθηναίων, έχουν εντοπιστεί όλα μετά την ολοκλήρωση πολύχρονης έρευνας. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη είναι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου αποφάσισε ομόφωνα τη διεκδίκησή τους (συνεδρίαση 23ης Απριλίου).
Το 1963 αγοράστηκαν από τον Δήμο Αθηναίων τέσσερα μαρμάρινα σιντριβάνια, από τον τότε ιδιοκτήτη – κληρονόμο του Πύργου Παλατάκι, Ιωάννη Παληό.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, “η επιστροφή των τεσσάρων σιντριβανιών του Πύργου Παλατάκι στο φυσικό τους χώρο, αποτελεί ιδιαίτερης σημασίας ζήτημα για το Δήμο μας, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα ενός ολοκληρωμένου ιστορικού χώρου, μνημείου της σύγχρονης ιστορίας μας, σπουδαίου φυσικού κάλους και αρχιτεκτονικής δομής. Με την απόφαση αυτή, αλλά και σχεδιασμένα με συγκεκριμένες ενέργειες επισκέψεις και αιτήματα, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, ώστε να συμπληρωθούν τα κομμάτια που λείπουν από ένα μνημείο – κόσμημα για ολόκληρη τη Δυτική Αττική.”
Ιστορικό της υπόθεσης
Ακολουθεί έκθεση της αναπληρώτριας διευθύντριας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Δικτύων του Δήμου Χαϊδαρίου και υπεύθυνη του έργου, κ. Μαρίας Συλλάκου.
«Το 1963, επί Δημαρχίας Άγγελου Τσουκαλά, αγοράστηκαν από τον Δήμο Αθηναίων τέσσερα μαρμάρινα σιντριβάνια, από τον τότε ιδιοκτήτη – κληρονόμο του Κτήματος πέριξ του Πύργου «Παλατάκι», Ιωάννη Αντωνίου Παληό. Ένα από τα τέσσερα σιντριβάνια ο Δήμος Αθηναίων το είχε τοποθετήσει στον Άγιο Θωμά” (Πηγή: Το χαμένο συντριβάνι από το Παλατάκι, βρέθηκε μέσω Αμερικής!/Χαϊδάρι Σήμερα).
– Στις 20-06-2017, η υπηρεσία μας, στα πλαίσια έρευνας νέου υλικού, για την υλοποίηση επιχορηγούμενου έργου από τη ΓΓΝΓ με τίτλο: “Δημιουργία Ιστορικού Λευκώματος της Πόλης του Χαϊδαρίου”, απεύθυνε ειδική πρόσκληση, προς την Προϊσταμένη του Τμήματος Δημοτικού & Ιστορικού Αρχείου, του Δήμου Αθηναίων, κα Αντωνοπούλου Γ., κατόπιν συνεννόησης με τον Αντιδήμαρχο Νεολαίας, Αθλητικών & Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου μας, κο Καραγιάννη, στην οποία μεταξύ άλλων αναφερόταν: «….θα ήταν τιμή για μας να προβείτε σε συγγραφή άρθρου, σχετικό με την ιστορία των σιντριβανιών του Πύργου “Παλατάκι Χαϊδαρίου”, συνδράμοντας έτσι τα μέγιστα, στην εξέλιξη της έρευνας και την παρουσίαση νέων στοιχείων για το εν θέματι αντικείμενο. Το άρθρο σας θα ενταχθεί ως χωριστό κεφάλαιο στο – υπό εκπόνηση- Ιστορικό Λεύκωμα Χαϊδαρίου (έργο επιχορηγούμενο από την ΓΓΝΓ), ευελπιστούμε δε, ότι θα συνδράμει τα μέγιστα στην εξέλιξη της έρευνας για το εν θέματι αντικείμενο και την παρουσίαση νέων στοιχείων, τα οποία ομολογουμένως, αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Επιπρόσθετα, θεωρούμε ότι θα είχε ιδιαίτερη ιστορική αξία, η έκθεση στο Ιστορικό Λεύκωμα (πιθανόν υπό τη μορφή Παραρτήματος), του σώματος του κειμένου της Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την αγορά των εν λόγω σιντριβανιών…»
– Στις 26-06-2017 η κα Αντωνοπούλου, απεδέχθη την πρόσκληση αποστέλλοντας απάντηση μέσω email, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονταν τα εξής: “…Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση για συγγραφή άρθρου σχετικά με την ιστορία των τεσσάρων σιντριβανιών με γλυπτές διακοσμήσεις, που βρίσκονταν κατά το παρελθόν στον αύλειο χώρο του Πύργου “Παλατάκι Χαϊδαρίου”. Με χαρά, θα συνδράμω στην έκδοση του Ιστορικού λευκώματος και συγχαίρω εσάς, τη δημοτική αρχή και τους συντελεστές αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης. Φυσικά, το άρθρο θα εμπλουτιστεί με φωτογραφικό υλικό, αποφάσεις και συμβόλαια που αφορούν την πώληση, τοποθέτηση, ακόμα και τη συντήρηση των εν λόγω σιντριβανιών…».
Ιστορικό αιτημάτων διεκδικήσεων της επιστροφής των σιντριβανιών του Πύργου «Παλατάκι» στο φυσικό τους χώρο
– Επί του θέματος της επιστροφής των σιντριβανιών του Πύργου «Παλατάκι» στο φυσικό τους χώρο, έχουν αποσταλεί οι κάτωθι επιστολές :
α) επί Δημαρχίας Κ. Σπηλιόπουλου τρεις συνολικά επιστολές: η πρώτη τo 1995, απευθυνόμενη προς τον τότε Δήμαρχο Αθηναίων, κο Δημήτριο Αβραμόπουλο, στην οποία γίνεται αναφορά για δύο σιντριβάνια «ιδιαίτερης αξίας και σημασίας καθώς θα ολοκληρωθεί η προσπάθεια αποκατάστασης του Πύργου στην αρχική του μορφή….» & «…στον διακαή πόθο των κατοίκων του Δήμου μας, για επάνοδο στον φυσικό τους χώρο των αρχιτεκτονικών στοιχείων που κοσμούσαν τον Πύργο και τον Περιβάλλοντα Χώρο με τα οποία άλλωστε έχουν ισχυρούς δεσμούς…», καθώς και δύο ακόμη επιστολές με (1998) απευθυνόμενες εκ νέου στον τότε Δήμαρχο Αθηναίων, κο Αβραμόπουλο και τον Αντιδήμαρχο Αθηναίων, κο Μοσχονά, επανερχόμενες στο θέμα επιστροφής των συντριβανίων
β) επί Δημαρχίας Κ. Σπηλιόπουλου, μία ακόμη επιστολή στις (1998), από τον Βουλευτή Β’ Αθηνών, κο Θόδωρο Κατσανέβα, απευθυνόμενη επίσης, προς τον τότε Δήμαρχο Αθηναίων, κο Δημήτριο Αβραμόπουλο και συνηγορώντας «υπέρ του ευλόγου και δικαίου αιτήματος του Δημάρχου Χαϊδαρίου» αναφερόμενος στο θέμα επιστροφής των ιστορικών μνημείων ως «συναισθηματικής και ιστορικής αξίας θέμα»
γ) επί Δημαρχίας Δ. Μαραβέλια, μία ακόμη επιστολή (2008) απευθυνόμενη προς τον τότε Δήμαρχο Αθηναίων, κο Νικήτα Κακλαμάνη. στην οποία μεταξύ άλλων, αναφέρονται το εξής: «….Τέσσερα μαρμάρινα σιντριβάνια που αποτελούσαν βασικά προσαρτήματα και χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Πύργου, τρία εκ των οποίων εντοπίστηκαν… καθιστούν ουσιαστικά ημιτελή τη διαχρονική προσπάθεια του Δήμου Χαϊδαρίου για την άρτια και ολοκληρωμένη αποκατάσταση του Ιστορικού Πύργου…»
Σημερινή κατάσταση
Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας στα πλαίσια του έργου “Δημιουργία Ιστορικού Λευκώματος της Πόλης του Χαϊδαρίου”, εντοπίστηκαν και τα τέσσερα σιντριβάνια του Πύργου «Παλατάκι.
Τα σιντριβάνια δεν πληρούν πλέον το σκοπό για τον οποίο αγοράσθηκαν από το Δήμο Αθηναίων κατά το παρελθόν, ήτοι η τοποθέτησή τους σε κοινόχρηστους χώρους (πλατείες – πάρκα) του Δήμου Αθηναίων για να κοσμούν τον περιβάλλοντα χώρο.
Η επιστροφή των τεσσάρων σιντριβανιών του Πύργου «Παλατάκι» στο φυσικό τους χώρο, αποτελεί ιδιαίτερης σημασίας ζήτημα για το Δήμο μας, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα ενός ολοκληρωμένου ιστορικού χώρου, μνημείου της σύγχρονης ιστορίας μας, σπουδαίου φυσικού κάλους και αρχιτεκτονικής δομής.