ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Το χαμένο συντριβάνι από το Παλατάκι, βρέθηκε μέσω Αμερικής!


Στις 5 Ιουλίου 2013, ημέρα Παρασκευή, έγινε μια μεγάλη ανακάλυψη – αποκάλυψη για το Χαϊδάρι!!! Μετά από έρευνες 20 ολόκληρων χρόνων, ψάχνοντας στις φωτογραφίες που δημοσίευσε ο ελληνικής καταγωγής Matt Barrett Economopouly, γιος του Νικόλαου Οικονομόπουλου προς τιμήν του εκλιπόντος πατέρα του, εντόπισα το χαμένο συντριβάνι από το Παλατάκι, που είχαν χαθεί τα ίχνη του. Οι εξαιρετικές φωτογραφίες υπάρχουν στη διεύθυνση www.greecetravel.com.

 
Γιάννης Ιγγλέσης
Γράφειο Γιάννης Ιγγλέσης *
 
Τις φωτογραφίες αυτές ο πατέρας Οικονομόπουλος τις τράβηξε κατά την παραμονή της οικογένειας στην Ελλάδα την περίοδο 1963 – 1972. Σημειωτέον ότι ο ίδιος σήμερα ζει στην Αμερική στο Carrboro, North Carolina, και εργάζεται σε ταξιδιωτικό γραφείο, που πραγματοποιεί κρουαζιέρες και διακοπές στην Ελλάδα! 

 

Στο πρώτο άλμπουμ, που αναφέρεται ως “Αθήνα μέρος πρώτο”, μεταξύ των πολλών φωτογραφιών, υπάρχει και μια φωτογραφία της Πλατείας του Αγίου Θωμά στο Γουδί, που τράβηξε ο Νικόλαος Οικονομόπουλος το 1964 και απεικονίζει τον γιο του και την παρέα του να παίζουν μπροστά σε ένα μαρμάρινο σιντριβάνι. Ακόμη υπάρχουν στο ίδιο άλμπουμ και μερικές γενικές απόψεις της πλατείας του Αγίου Θωμά, μια και η οικογένεια Οικονομόπουλου έμενε σε διαμέρισμα πολυκατοικίας επί της οδού Μικράς Ασίας, απέναντι από την πλατεία.
Η φωτογραφία του Νικόλαου Οικονομόπουλου αποκαλύπτει το χαμένο συντριβάνι
Το συντριβάνι που απεικονίζεται, έργο πιθανότατα του μεγάλου γλύπτη Θωμά Θωμόπουλου, προέρχεται από τον περιβάλλοντα χώρο της έπαυλης “Παλατάκι” και είναι το τέταρτο κατά σειρά από όσα βρίσκονταν στο Παλατάκι, του οποίου όμως μέχρι σήμερα δεν είχαμε την απεικόνιση!
 
Στο μυαλό μου ήρθαν αυτόματα οι πληροφορίες που μου είχε δώσει ο αείμνηστος Θεόδωρος Κατριβάνος (αποκαλούμενος “πατριάρχης” τής Τοπικής Αυτοδιοίκησης) για την τύχη των συντριβανιών, που βρισκόταν μεταξύ των επισήμων προσκεκλημένων στην τελετή παράδοσης του πύργου Παλατάκι στις 18 Ιουνίου 1993. Βγαίνουν σήμερα, μετά από είκοσι χρόνια, αληθινές!
Για του λόγου το αληθές, η συζήτηση αυτή έγινε παρουσία του τότε δημάρχου Χαϊδαρίου Κυριάκου Ντηνιακού και την έχω μαγνητοφωνημένη στο αρχείο μου. Η πληροφορία του Κατριβάνου ήταν η εξής: “Περί το 1962 – 63, επί Δημαρχίας Άγγελου Τσουκαλά, αγοράστηκαν από τον Δήμο Αθηναίων τέσσερα μαρμάρινα σιντριβάνια και διάφορα άλλα γλυπτά, συνολικά αντί 125.000 δρχ., από τον ιδιοκτήτη – κληρονόμο Ιωάννη Αντωνίου Παληό. Ένα από τα τέσσερα συντριβάνια ο Δήμος Αθηναίων το είχε τοποθετήσει στον Άγιο Θωμά“.
 
Η έρευνά μου δεν είχε αποδώσει καρπούς εδώ και 20 χρόνια! Επίσης καμιά παλιά αναμνηστική φωτογραφία φίλων Χαϊδαριωτών, που σκαρφαλώνοντας την μάντρα της έπαυλης φωτογραφιζόντουσαν στο Παλατάκι” (εκείνη την εποχή, 1957-1971, ήταν ψυχιατρική κλινική) δεν αφορούσε το συγκεκριμένο σιντριβάνι – γλυπτό.
Έτσι ήταν άγνωστη η απεικόνισή του… μέχρι πριν από λίγο.
 
Παραθέτω το κείμενο του Matt Barrett Economopoulοy, που συνοδεύει τη δημοσίευση:  
«Το 1963 η οικογένεια μου ήρθε στη Ελλάδα για ένα χρόνο, καθώς ο πατέρας μου δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιστρέψαμε στις ΗΠΑ το 1964 και μετά μετακινηθήκαμε πίσω στην Ελλάδα το 1968. Όλο τον καιρό που βρισκόμασταν στην Ελλάδα, ο πατέρας μου τραβούσε φωτογραφίες. Το 2005 σκανάρησα τα σλάιντς του πατέρα μου από την Ελλάδα και ανέλαβα την φροντίδα να τα επεξεργαστώ (καθαρίσω). Όπως ο καθένας, που θα έβρισκε παλαιά σλάιντς, γνώριζα ότι αυτά μπορεί εύκολα να καταστραφούν. Αλλά με τα θαύματα που μπορεί να κάνει η ψηφιακή τεχνολογία, τα πάντα μπορούν να γίνουν και εγώ μπορούσα να τα επεξεργαστώ, να τα καθαρίσω (διορθώσω) να τα ομαδοποιήσω και να τα τοποθετήσω σε άλμπουμ για την Ελλάδα του ’60. Αυτή η σελίδα βεβαίως αφιερώνεται στον πατέρα μου Νικόλαο Οικονομόπουλο, που τράβηξε όλες αυτές τις φωτογραφίες. Πολλές από αυτές τις είχε τοποθετήσει σε κλασέρ και καθώς μισούσε τα κομπιούτερ, νομίζω ότι θα ήταν ευτυχισμένος να γνωρίζει, ότι εγώ έκανα αυτή την ενέργεια για τις φωτογραφίες του και πόσο πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν πλέον να τις δουν.
Πρέπει να σας εξομολογηθώ ότι αισθάνομαι λυπημένος γι’ αυτόν. Θυμάμαι ότι όταν μας ανακοίνωνε ότι η οικογένεια μας θα ταξίδευε για ένα τριήμερο σαββατοκύριακο ή για διακοπές του Πάσχα, εγώ ήμουν πανικοβλημένος. Θα φαινόμουν άθλιος τότε βεβαίως. Ποιος θέλει άραγε να περάσει ένα μακρύ σαββατοκύριακο με την οικογένεια του βλέποντας έναν ακόμη αρχαίο Ελληνικό ναό; Πάντως μετά από σχεδόν πενήντα χρόνια απολαμβάνω πολύ καλύτερα αυτές τις φωτογραφίες, από όσο θυμάμαι εκείνα τα ταξίδια. Έτσι αυτός είναι ο τρόπος που διάλεξα να πω “ευχαριστώ πατέρα μου. Είχες δίκιο”. Και τώρα ξέρω τι τραβούσες όπως εγώ τώρα…  όταν προσπαθώ να πείσω την κόρη μου να πάμε ένα οικογενειακό ταξίδι κάπου στην Ελλάδα. Matt Barrett.»
Λεζάντα της φωτογραφίας με το σιντριβάνι στην πλατεία του Αγίου Θωμά:
«Συνηθίζαμε να παίζουμε σε αυτό το σιντριβάνι και ο φύλακας του πάρκου που ήταν γνωστός ως “ο άνθρωπος με τη βέργα” προσπαθούσε να μας διώξει και να μας χτυπήσει. Δεν μας επιτρεπόταν να πατάμε το γρασίδι και όταν μια φορά έπαιζα με το μικρό κουνελάκι μου και ο φύλακας με χτύπησε με την βέργα, έτρεξα φοβισμένος να απομακρυνθώ, αφήνοντας το κουνελάκι μου πίσω. Πήγα τότε στον πατέρα μου, βρήκαμε το σπίτι, που έμενε ο άνθρωπος με την βέργα, να μας επιστρέψει το κουνελάκι πριν να γίνει βραστό φαγητό. “Εάν αγαπάς τον φίλο σου τόσο πολύ γιατί τον εγκατέλειψες;” ρώτησε ο άνθρωπος με την βέργα.»
Όσον αφορά για το αν βρίσκεται και σήμερα στην πλατεία Αγίου Θωμά στο Γουδί, παλαιότερη επίσκεψή μου εκεί δεν απέδωσε τίποτα, γιατί έχει γίνει ανάπλαση της πλατείας και έχει τοποθετηθεί ένα τεράστιο στοιχείο με τρεχούμενα νερά και πίδακες. Άγνωστη, λοιπόν, παραμένει η τύχη του… ίσως βρίσκεται σε κάποια αποθήκη του Δήμου της Αθήνας… Θα το ερευνήσουμε….
* Αρχιτέκτονας, συλλέκτης και ερευνητής ιστορικών ντοκουμέντων του Χαϊδαρίου

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x