ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑANIMALSLIFESTYLE

Γνωρίζω καλύτερα τον σκύλο μου, αυτόν τον μοναδικό φίλο!

γράφει ο Σταύρος Γεωργουλόπουλος 

Είμαι απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας. Κατά την υπηρεσία μου, η κύρια ενασχόληση μου ήταν επάνω στο κομμάτι της αναπαραγωγής – διαφρόντισης και εκπαίδευσης των μικρών μας τετράποδων φίλων. Θα σας μιλήσω, λοιπόν, για… σκυλιά!

Θα ήθελα την αμέριστη κατανόησή σας προς το πρόσωπο μου. Γιατί για να αποτυπώσω κάποιες γνώσεις μου με την μορφή ενός άρθρου είναι αρκετό δύσκολο, καθότι δεν είμαι εξοικειωμένος στο εγχείρημα αυτό.

Στα είκοσι εφτά χρόνια της υπηρεσίας μου έχω αποκομίσει πολλές διαφορετικές εμπειρίες. Κάθε μια από αυτές ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο της συμπεριφοράς των σκύλων.

Σε κάθε μικρή ενότητα θα προσπαθώ να σας τροφοδοτώ με πληροφορίες και συμβουλές που θα κάνουν τη συμβίωση με ένα σκύλο ευκολότερη.

Κάθε σκύλος είναι μοναδικός

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάθε σκύλος είναι μοναδικός, έχει την δικιά του ιδιοσυγκρασία αλλά και το δικό του ταμπεραμέντο, ανάλογα πάντα με την ράτσα του. Ο σκύλος είναι ένα εντελώς διαφορετικό ον σε σχέση με εμάς τους ανθρώπους. Του αρέσει να γαυγίζει, να μασουλάει, να σκάβει, να θάβει το κόκκαλο του, να κουνάει την ουρά, να “μαρκάρει” την περιοχή είτε με τα ούρα του είτε με τα κόπρανά του.

Οι αισθήσεις του είναι πολύ ανεπτυγμένες, με αποτέλεσμα να δέχεται βομβαρδισμό ερεθισμάτων. Αντιδρά ενστικτωδώς χωρίς να έχει απαραίτητα αρνητική συμπεριφορά. Κάποιος μεγάλος συμπεριφεριολόγος έλεγε ότι για να κατανοήσεις τις αντιδράσεις του σκύλου πρέπει να σκέφτεσαι όπως αυτός, όσο αυτό είναι δυνατό. Ο εγκέφαλός του είναι τόσο ικανός, ώστε να αντιλαμβάνεται και να αντιδρά στις πολλές αλλαγές του περιβάλλοντος.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις αντιδράσεις των τετράποδων φίλων μας θα πρέπει να είμαστε γνώστες στα ένστικτα άλλα και στις εσωτερικές παρορμήσεις που έχει για την εκτέλεση κάποιων πράξεων.

Τι είναι λοιπόν ένστικτο;

Μια έμφυτη μορφή συμπεριφοράς που ενεργοποιείται χωρίς κάποια σκέψη άλλα εκτελείται αυτόματα. Εάν, για παράδειγμα, κατά την διάρκεια του φαγητού του απειλείται η αρπαγή της τροφή του, τότε είναι πολύ πιθανό ένας σκύλος να εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά.

Ο σκύλος μας εκμεταλλευόμενος την οσφρητική του ικανότητα ανακαλύπτει καινούργιες οσμές. Η αντίδραση του αυτή είναι ενστικτώδης.

Το ένστικτο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την εσωτερική παρόρμηση που διαθέτει ένας σκύλος. Βασίζεται στην τάση ενός οργανισμού (σκύλου) και μεταφράζεται με αντανακλαστική πράξη.

Η ζωή με έναν σκύλο αποτελεί μια προκλητική προσπάθεια. Αν προβλέπουμε και αναγνωρίζουμε τις ανάγκες του, ώστε να καταφέρουμε να δώσουμε τις σωστές, αποδεκτές διεξόδους, θα είναι εύκολο να απαλείψουμε τυχόν προβλήματα πριν αυτά εκδηλωθούν.

Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση χρειαστείτε και με μεγάλη χαρά θα απαντήσω σε απορίες που μπορεί να έχετε. Το email μου είναι dogtrainer.stravros@gmail.com

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button