ΙΣΤΟΡΙΑ

Να δοθεί το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη σε οδό του Χαϊδαρίου – Τι τον συνδέει με το Χαϊδάρι!

Στις 2 Σεπτεμβρίου, πριν ένα χρόνο, πέθανε ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης. Ο συμπολίτης ερευνητής της τοπικής ιστορίας, Κώστας Φωτεινάκης, πρότεινε να δοθεί το όνομά του σε έναν δρόμο της πόλης, καθώς εδώ κρύφθηκε όταν έγινε η δικτατορία του 1967 και εδώ συνελήφθη. Ωστόσο το θέμα εκκρεμεί.

Με νεότερη επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου, ο κ. Φωτεινάκης επαναφέρει το θέμα:

ΘΕΜΑ: Να ονομασθεί ο δρόμος της οικίας της οικογένειας Τσούρμα που “φιλοξενούσε” το μεγάλο συνθέτη στον Προφήτη Ηλία στο Χαϊδάρι σε οδό “Μίκη Θεοδωράκη”

Κύριε πρόεδρε, Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Με αφορμή την πρώτη επέτειο του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη επαναφέρω για δεύτερη φορά την αρχική πρόταση που είχα υποβάλλει στο Δημοτικό Συμβούλιο «Να ονομασθεί ο δρόμος της οικίας της οικογένειας Τσούρμα που “φιλοξενούσε” το μεγάλο συνθέτη στον Προφήτη Ηλία στο Χαϊδάρι σε οδό “Μίκη Θεοδωράκη”»

Παραθέτω παρακάτω την παρουσίαση της πρότασης και τα επιχειρήματα που είχα υποβάλλει πριν ένα χρόνο ακριβώς.

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Κώστας Φωτεινάκης: Να ονομασθεί ο δρόμος της οικίας της οικογένειας Τσούρμα που “φιλοξενούσε” το μεγάλο συνθέτη στον Προφήτη Ηλία στο Χαϊδάρι σε οδό “Μίκη Θεοδωράκη”

Κύριε Πρόεδρε, Κύριοι και κυρίες Δημοτικοί σύμβουλοι,

Με αφορμή το θάνατο του μεγάλου συνθέτη και δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη προτείνω να μετονομαστεί ο δρόμος που βρίσκεται το σπίτι της οικογένειας Τσούρμα σε οδό Μίκη Θεοδωράκη.

Η οικογένεια Τσούρμα “φιλοξένησε” το Μίκη Θεοδωράκη, για μια περιοδο, μεχρι τη μέρα της σύλληψής του στον Προφήτη Ηλία, 21 Αυγούστου 1967.

Εκτός από τη “φιλοξενία” του Μίκη Θεοδωράκη από την οικογένεια Τσούρμα στον Προφήτη Ηλία, ο μεγάλος συνθέτης γιόρτασε την ημέρα των γενεθλίων του, 28 Ιουλίου, στο Χαϊδάρι, με συναυλία που διοργανώθηκε από το Δήμο Χαϊδαρίου για να τιμήσει το συνθέτη (28 Ιουλίου 2008) – Δήμαρχος: Δημήτρης Μαραβέλιας.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν παρών στα εγκαίνια της Πλατείας Λαού (Δημήτρη Σκαμπά) ΄- επί δημαρχίας Δημήτρη Σκαμπά, 8 Αυγούστου 1980.

Επίσης ο μεγάλος συνθέτης ήταν παρών σε συναυλία που πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο ΑΝΟΙΞΗ (δεν θυμάμαι την ημερομηνία).

Περισσότερες πληροφορίες:
Η οικογένεια Τσούρμα και η σύλληψη του Μίκη Θεοδωράκη στο Χαϊδάρι στις 21 Αυγούστου 1967 [ΕΔΩ]– Τα γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη με συναυλία στο Χαϊδάρι | 28 Ιουλίου 2008 στην Πλατεία Δημαρχείου [ΕΔΩ]– Κώστας Φωτεινάκης: Τιμητική Πρόσκληση στο Μίκη Θεοδωράκη (Μάιος 2007) | Τα γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη στο Χαϊδάρι 28 Ιουλίου 2008 [ΕΔΩ]
– Κώστας Φωτεινάκης: Ιστορικό Λεύκωμα “ΧΑΪΔΑΡΙ – ΤΟΠΟΣ & ΑΝΘΡΩΠΟΙ”, 2007 [ΕΔΩ – σελίδες 21, 109, 120, 198, 199]

Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνω την ονομασία του δρόμου της οικίας της οικογένειας Τσούρμα στον Προφήτη Ηλία σε οδό ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ.

Κώστας Φωτεινάκης, Ερευνητής της τοπικής ιστορίας, Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button