ΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Να δοθεί το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη στον δρόμο του Προφήτη Ηλία Χαϊδαρίου όπου συνελήφθη από τη χούντα”

Ο Κώστας Φωτεινάκης προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο την μετονομασία οδού του Προφήτη Ηλία σε “Μίκη Θεοδωράκη”. Πιο συγκεκριμένα μιλάει για τον δρόμο όπου βρίσκεται το σπίτι της οικογένειας Τσούρμα, όπου φιλοξενήθηκε κατά την έναρξη της δικαταορίας του 1967, όπου και συνελήφθη.

Η επιστολή του Κ. Φωτεινάκη στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου:

Κύριε Πρόεδρε, Κύριοι και κυρίες Δημοτικοί σύμβουλοι,

Με αφορμή το θάνατο του μεγάλου συνθέτη και δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη προτείνω να μετονομαστεί ο δρόμος που βρίσκεται το σπίτι της οικογένειας Τσούρμα σε οδό Μίκη Θεοδωράκη.

Η οικογένεια Τσούρμα “φιλοξένησε” το Μίκη Θεοδωράκη, για μια περιοδο, μεχρι τη μέρα της  σύλληψής του στον Προφήτη Ηλία, 21 Αυγούστου 1967.

Εκτός από τη “φιλοξενία” του Μίκη Θεοδωράκη από την οικογένεια Τσούρμα στον Προφήτη Ηλία, ο μεγάλος συνθέτης γιόρτασε την ημέρα των γενεθλίων του, 28 Ιουλίου, στο Χαϊδάρι, με συναυλία που διοργανώθηκε από το Δήμο Χαϊδαρίου για να τιμήσει το συνθέτη (28 Ιουλίου 2008) –  Δήμαρχος: Δημήτρης Μαραβέλιας.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν παρών στα εγκαίνια της Πλατείας Λαού (Δημήτρη Σκαμπά) -επί δημαρχίας Δημήτρη Σκαμπά-, 8 Αυγούστου 1980.

Επίσης ο μεγάλος συνθέτης ήταν παρών σε συναυλία που πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο ΑΝΟΙΞΗ (δεν θυμάμαι την ημερομηνία).

Περισσότερες πληροφορίες:

  1. Η οικογένεια Τσούρμα και η σύλληψη του Μίκη Θεοδωράκη στο Χαϊδάρι στις 21 Αυγούστου 1967 [ΕΔΩ]
  2. Τα γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη με συναυλία στο Χαϊδάρι | 28 Ιουλίου 2008 στην Πλατεία Δημαρχείου [ΕΔΩ]
  3. Κώστας Φωτεινάκης: Τιμητική Πρόσκληση στο Μίκη Θεοδωράκη (Μάιος 2007) | Τα γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη στο Χαϊδάρι 28 Ιουλίου 2008 [ΕΔΩ]
  4. Κώστας Φωτεινάκης: Ιστορικό Λεύκωμα “ΧΑΪΔΑΡΙ – ΤΟΠΟΣ & ΑΝΘΡΩΠΟΙ”, 2007 [ΕΔΩ – σελίδες 21, 109, 120, 198, 199]

Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνω την ονομασία του δρόμου της οικίας της οικογένειας Τσούρμα στον Προφήτη Ηλία σε οδό ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ.


Κώστας Φωτεινάκης

Ερευνητής της τοπικής ιστορίας

Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button