ΕΚΛΟΓΕΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μπάμπης Καραθάνος στο “Χαϊδάρι Σήμερα”: Να αντιστρέψουμε την υστέρηση δυτικά του Κηφισού

Ο Μπάμπης Καραθάνος, ο υποψήφιος βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, παραχώρησε συνέντευξη στο “Χαϊδάρι Σήμερα”. Αναφέρθηκε στο νόημα των εκλογών, τον τομέα της Υγείας, τη Δυτική Αθήνα -και όχι μόνο.

Συνέντευξη στο Μάριο Μπούλη

Εννιά ημέρες απομένουν για τις εθνικές βουλευτικές εκλογές. Την Κυριακή 21 Μαΐου στήνονται οι κάλπες για την ανάδειξη των αντιπροσώπων της κοινωνίας στην ελληνική βουλή και αν μη τι άλλο το ενδιαφέρον είναι τεράστιο.

Σε ένα ιδιαίτερο κλίμα, όπως έχει διαμορφωθεί κατά την κορύφωση της προεκλογικής περιόδου, συναντήσαμε στο γραφείο του τον υποψήφιο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μπάμπη Καραθάνο. Ο Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας μας μίλησε για την προεκλογική περίοδο και τις συνθήκες που επικρατούν αναφορικά με πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες. Παράλληλα, όμως, συζητήσαμε μαζί του για τις αλλαγές που θέλει να περάσει η Νέα Δημοκρατία στον τομέα της Υγείας.

Φυσικά η συζήτηση μεταφέρθηκε και στη Δυτική Αθήνα και το Χαϊδάρι, με τον υποψήφιο Βουλευτή να μας μεταφέρει το όραμα του για το πώς μπορεί να αλλάξει η περιοχή μας, ενώ δεν έλειψαν και οι πιο προσωπικές ερωτήσεις.

  • Έχετε ζήσει προεκλογικές περιόδους από πολλά και διαφορετικά πόστα. Ποια είναι η εικόνα που έχετε διαμορφώσει αναφορικά με την τρέχουσα προεκλογική περίοδο;

«Κοιτάξτε είναι γνωστή η φράση ότι «οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες». Σε όλες τις εκλογές, πριν από τις εκλογές, λέμε αυτή τη φράση. Προφανώς και οι προηγούμενες ήταν κρίσιμες, γιατί η Ελλάδα έπρεπε να βγει από μία παρακμή που συντηρούσε η αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ με όλες τις επιλογές που είχε κάνει, συνθλίβοντας τη μεσαία τάξη, αυξάνοντας τη φορολογία, δημιουργώντας ένα στρατό που ζούσαν με επιδόματα και είχε γεμίσει με νησιά, με αποτέλεσμα οι μετανάστες να είναι ελεύθεροι να κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις, δημιουργώντας πρόβλημα στον τουρισμό.

Άρα ήταν πράγματι κρίσιμες εκείνες οι εκλογές, γιατί έπρεπε να τελειώσουμε με μία κυβέρνηση αλόγιστης πολιτικής, που οδηγούσε τη χώρα στην καταστροφή. Ήρθε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας που έβαλε τη χώρα σε μία τροχιά.

Οι εκλογές του 2015 ήταν επίσης κρίσιμες, γιατί ουσιαστικά σταμάτησε μία πορεία που είχε ξεκινήσει ο Αντώνης Σαμαράς και διεκόπη με ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής, ανατρέποντας ουσιαστικά την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου με αιτία την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα τρίτο μνημόνιο».

  • Γιατί είναι κρίσιμες όμως και οι φετινές;

«Οι φετινές εκλογές είναι πολύ κρίσιμες για έναν άλλο λόγο. Γιατί η χώρα έχει μπει σε μία θετική τροχιά, έχει ξεκινήσει να αλλάζει σε πολλά επίπεδα που για μένα το πρώτο είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημοσίου, της υγείας, οι δυνατότητες ενός πολίτη να βγάζει και να παίρνει έγγραφα χωρίς να μεσολαβεί κανένας. Να μπορεί μέσω του gov.gr να εξυπηρετείται. Αυτό είναι μια επανάσταση που ξεκίνησε με αυτή την κυβέρνηση. Μας ευνόησε βεβαίως και ο covid για αυτό, αλλά ήταν κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από καιρό.

Έχουν μπει τα οικονομικά της χώρας σε μια πορεία, έχουμε γυρίσει σε πλεόνασμα την οικονομία μας, έχει αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας, έχουν έρθει επενδύσεις και θα μπουν κι άλλες. Έχουμε δημιουργήσει θέσεις εργασίας για νέο κόσμο και έχει μειωθεί η ροή νέων επιστημόνων προς την Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια.

Άρα οι εκλογές είναι κρίσιμες για να μπορέσει η χώρα να συνεχίσει σε αυτό το ρυθμό. Να μην ξαναγυρίσουμε δηλαδή σε μία κατάσταση αβεβαιότητας που προμηνύει μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ25. Θα ήταν μία κυβέρνηση που θα έφερνε τη χώρα πίσω.

Σας θυμίζω ότι μιλάμε για κόμματα που προεκλογικά δεν συμφωνούν σε τίποτα. Στο μόνο που συμφωνούν είναι ότι αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί. Στα δικά μου μάτια η αριστερά δεν ήταν ποτέ προοδευτική. Ήταν πάντα αναχρονιστική. Και όπου μπόρεσε η αριστερά και με εκλογές κυβέρνησε, σχεδόν πάντα στο τέλος της θητείας της έπεφτε σε δικτατορικές συμπεριφορές και όπου είχε τη δυνατότητα, καταργούσε τη δημοκρατία.

Είναι λοιπόν είναι πολύ κρίσιμες αυτές οι εκλογές για να μπορέσει η χώρα να συνεχίσει σε αυτό το ρυθμό.

Αυτές οι εκλογές είναι βουβές. Είναι πολύ πιο βουβές από τις προηγούμενες γιατί ένας κόσμος καταλαβαίνει ότι αυτό που κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτό που πρέπει να γίνει για τη χώρα. Ένας κόσμος που πιθανότατα δεν ανήκει στον ιδεολογικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά την ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές και σκέφτεται να την ψηφίσει και ανήκει στο χώρο της κεντροαριστεράς. Είναι πολύ κρίσιμο αυτό το ποσοστό να το κερδίσουμε και πάλι και να το πείσουμε να μην κάνουμε πισωγύρισμα».

  • Από το κλίμα της προεκλογικής περιόδου, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση στην πολιτική ζωή της χώρας, πιστεύετε πως είναι εφικτή μία κυβέρνηση συνεργασίας ή η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος;

«Ο στόχος μας είναι η αυτοδυναμία. Διότι θέλουμε να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα καθαρό με αρχή, μέση και τέλος, χωρίς πισωγυρίσματα. Βεβαίως, έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορούμε να συνεργαστούμε σε ένα πρόγραμμα. Συνεργαστήκαμε στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη με τα προβλήματα που έχει πάντα μία τέτοια συγκυβέρνηση. Και στο παρελθόν όμως είχαμε συμμετάσχει σε ανάλογες κυβερνήσεις. Ακόμα και με το παλιό ΠΑΣΟΚ, τον παλιό Συνασπισμό, βέβαια τότε ήταν κυβερνήσεις ειδικού σκοπού.

Είμαστε κόμμα που μπορούμε να συνεργαστούμε γιατί έχουμε συνέπεια και αρχές. Αλλά, επειδή θεωρώ ότι η χώρα θέλει ένα γρήγορο βηματισμό για να προχωρήσει και να μη χάσουμε το τρένο των εξελίξεων της χώρας, ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα. Βεβαίως θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Εμείς τονίζουμε πως οι πρώτες εκλογές είναι και οι κρίσιμες γιατί θα δούμε τα ποσοστά των κομμάτων και τη διαφορά τους, άρα μη πιθανότητα ανατροπής του πρώτου κόμματος, αλλά και συσχετισμό δυνάμεων. Εφόσον η εντολή του λαού είναι σαφής και κατανοητή στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική, στη συνέχεια η αυτοδυναμία θα είναι πιο κοντά».

  • Ως άνθρωπος στο χώρο της υγείας και με την εμπειρία σας ως σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας, θέλω να σας κάνω την εξής ερώτηση: ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως μετά το τέλος της πανδημίας «η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας τρία χρόνια μετά την πανδημία είναι δραματική». Εσείς τι εικόνα έχετε και ποιες είναι οι προτεραιότητες της ΝΔ για το ΕΣΥ;

 «Η αλήθεια είναι ότι το ΕΣΥ νοσεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ιδιαίτερα την τελευταία 12ετια το ΕΣΥ είχε πολύ σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, διότι σε αυτό το διάστημα δεν προσέληφθη κανένας, ενώ μειώθηκαν οι δαπάνες για την υγεία. Το σημαντικότερο είναι πως δημιουργήθηκε ένα Σύστημα Υγείας για την δεκαετία του ’80, με τα δεδομένα της εποχής, με τις δυνατότητες της εποχής και γενικώς είναι ένα σύστημα που στηρίζεται στο μεγάλο νοσοκομείο και στα νοσοκομεία. Νομίζω ότι το Νέο ΕΣΥ που σχεδιάζουμε είναι ένα άλλο σύστημα υγείας το οποίο θα σας περιγράψω. Θα είναι τελείως διαφορετικό και στη λογική και στην αποτελεσματικότητα και στη λειτουργία.

Το παρόν είναι ένα σύστημα που δούλεψε 50 χρόνια, πρόσφερε πολλά πράγματα, δεν θα το αρνηθώ, ουσιαστικά, όμως μετά τη διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης που έγινε με την τρόικα και το ουσιαστικό κλείσιμο και την αποδυνάμωση των κέντρων υγείας, ουσιαστικά όλο το βάρος έπεσε στα μεγάλα νοσοκομεία και έφερε το φόρτο στις εφημερίες και την ανάγκη να αλλάξει αυτό το μοντέλο.

Εγώ θεωρώ ότι το ΕΣΥ άντεξε μέσα στην πανδημία. Ήταν μία μεγάλη πρόκληση γιατί το βρήκε αποδυναμωμένο με πολύ μικρότερες δαπάνες από όσες έπρεπε. Με ένα προσωπικό γηρασμένο και κουρασμένο, γιατί δεν υπήρχαν προσλήψεις.

Εμείς καταφέραμε και κάναμε γρήγορες κινήσεις. Διπλασιάσαμε τις ΜΕΘ που ήταν απαραίτητη κίνηση για να στηρίξουμε τον κόσμο που κολλούσε covid και ήθελε την ΜΕΘ για να σωθεί. Και βεβαίως έγιναν προσλήψεις προσωπικού που έγιναν άμεσα και γρήγορα. 15.000 και πλέον προσλήψεις κάναμε γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού μόνιμου ή επικουρικού. Όλοι οι άνθρωποι δούλεψαν υπεράνθρωπα και κρατήσαν.

Εμείς θεωρούμε ότι το ΕΣΥ άντεξε στην πανδημία. Και μπορεί να μας κατηγορούν για 35.000 νεκρούς, αλλά να ξέρετε ότι αυτό είναι και ένα λάθος μέτρημα. Το έχει πει και ο Υπουργός Υγείας ότι εμείς μετρούσαμε όσους μπήκαν με covid, αλλά ένα μεγάλο μέρος πέθανε επειδή άνηκε στις ευπαθείς ομάδες. Απλώς ο covid αποδυνάμωσε τον οργανισμό των ευπαθών ανθρώπων με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στο θάνατο.

Στην πραγματικότητα λοιπόν το ΕΣΥ άντεξε. Στην πρώτη πανδημία δεν είχαμε σχεδόν καθόλου νεκρούς σε αντίθεση με άλλες χώρες που οφείλεται στην καλή προετοιμασία και οργάνωση, αλλά και στην συνεισφορά των επιστημόνων και ιδιαίτερα του Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος κατάλαβε πολύ νωρίς το πρόβλημα, έδωσε οδηγίες και η κυβέρνηση κινήθηκε προς την κατεύθυνση που έδωσε».

  • Τι προβλέπει, λοιπόν, το νέο ΕΣΥ;

«Πλέον το σύστημα έχει μπει σε μία νέα τροχιά. Το νέο ΕΣΥ προβλέπει μία ανακατασκευή και ανανέωση όλων των ΤΕΠ της χώρας, όπου άμεσα θα πηγαίνει ο ασθενής, θα εντοπίζεται γρήγορα το πρόβλημα υγείας του και γρήγορα θα διαγιγνώσκεται ο ασθενής και το πρόβλημα του, προκειμένου στη συνέχεια να ακολουθεί τα επόμενα βήματα.

Σε αυτό το νέο ΕΣΥ είναι μέσα και το πρωτοβάθμιο. 80 ΤΕΠ νοσοκομείων, 150 νέα κέντρα υγείας ανακατασκευάζονται, ενισχύονται με μηχανήματα και προσωπικό. Αλλάζουμε τους μισθούς των γιατρών και αλλάζουμε το ΕΣΥ και το κάνουμε πιο ελκυστικό στους γιατρούς δίνοντας τους ένα καλύτερο μισθό αλλά και να ασκούν ιδιωτικό έργο για τέσσερις φορές το μήνυμα για 15-20 ιατρικές πράξεις, οπότε να μπορούν να έρχονται στο δημόσιο σύστημα.

Ταυτοχρόνως το ίδιο θα γίνεται και στην πρωτοβάθμια υγεία με γιατρούς και προσωπικό, ούτως ώστε να κρατάνε στο πρωτοβάθμιο σύστημα τα μισά περιστατικά που φτάνουν στα μεγάλα νοσοκομεία σε εφημερίες. Άρα, ουσιαστικά, θα ελαφρύνει η εφημερία στα μεγάλα νοσοκομεία, οπότε οι γιατροί θα έχουν το χρόνο και τη δυνατότητα να κάνουν το έργο τους. Θα γίνει πιο πολιτισμένη η κατάσταση στα νοσοκομεία και δεν θα συναντάμε τις καταστάσεις με τις ουρές και την δυσκολία.

Και μετατρέπουμε τα δημόσια νοσοκομεία σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Παραμένουν δηλαδή δημόσια αλλά θα λειτουργούν με κανόνες αγοράς. Θα μπορούν να έχουν δικό τους προϋπολογισμό. Θα ενισχύονται από το κράτος, θα μπορούν, όμως, να πάρουν χορηγίες, να κάνουν προσλήψεις, να προσλάβουν προσωπικό που μας λείπει. Ο κόσμος σε αυτή την περίπτωση δεν θα επιβαρύνεται. Θα έχει δωρεάν δημόσια υγεία, αλλά με σύγχρονους κανόνες. Αυτό είναι το όραμα μας.

Πράγματι η κατάσταση είναι κακή αυτή τη στιγμή και η πανδημία μας πήγε πίσω, διότι αυτό που έπρεπε να γίνει την προηγούμενη τετραετία δεν έγινε λόγω του covid, όμως, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, η τετραετία που ακολουθεί είναι αυτή της υγείας.

Έχουμε στη διάθεση μας 1,5 δισ. από Υπερταμείο για να φτιάξουμε το νέο ΕΣΥ, να γίνει ψηφιοποίηση του φακέλου κάθε ασθενούς, αλλά και τη συνταγογράφηση των γιατρών. Άρα θα γίνεται και καλύτερος έλεγχος. Έχουμε τα χρήματα και έχουμε φτιάξει τα προγράμματα. Θεωρώ ότι στο τέλος της επόμενης τετραετίας όλο αυτό το σύστημα θα έχει πάρει μπρος και ήδη βλέπουμε περιπτώσεις όπως ο προσωπικός γιατρός να δουλεύουν κανονικά.

Σαφώς και είναι δύσκολη η κατάσταση στο ΕΣΥ λοιπόν, όχι τραγική, αλλά έχουμε το πρόγραμμα για να τη βελτιώσουμε».

  • Μετά την περίοδο της πανδημίας, θεωρείτε πως έχουμε «μάθει» από αυτές τις κρίσεις στον τομέα της Υγείας;

«Σίγουρα. Η πανδημία μας βοήθησε πολύ καταρχήν να ψηφιοποιήσουμε το σύστημα και στον εμβολιασμό που κάναμε γρήγορα και οργανωμένα. Πετύχαμε ένα από τα μεγαλύτερα σχεδία εμβολιασμού στην Ευρώπη σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και σώσαμε ζωές. Μας βοήθησε η πανδημία για να τρέξουμε. Το θετικό είναι ότι η επόμενη μέρα μας βρίσκει με περισσότερες ΜΕΘ, περισσότερο προσωπικό, οργανωμένες μονάδες.

Απλώς αυτό που θέλουμε εμείς στο ΕΣΥ είναι γιατροί με συγκεκριμένες ειδικότητες, νοσηλευτές αλλά και διοικητικό προσωπικό να διαχειριστεί ψηφιακά τη σχέση που θα έχουν πλέον τα νοσοκομεία με τα κέντρα υγείας και το ιατρικό προσωπικό. Θα είναι ένα πλέγμα το οποίο θα συνεργάζεται και θα μπορεί σε άμεσο χρόνο να μας αναφέρει πώς κυλά το σύστημα. Έχουμε, λοιπόν, τις γνώσεις αλλά και το σύστημα για να ανταπεξέλθουμε στο μέλλον σε ανάλογες περιπτώσεις».

Το όραμα για τη Δυτική Αθήνα

Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στον Δυτικό Τομέα, Μπάμπης Καραθάνος, μας ανέπτυξε στο παρακάτω βίντεο το δικό του όραμα για την περιοχή. Όντας μέλος αυτός της περιοχής, μιας και ζει και εργάζεται στο Περιστέρι, γνωρίζει ακριβώς τα ζητήματα, όχι μόνο της περιοχής που διαμένει, αλλά όλου του «τόξου» από τον Κηφισό και Δυτικά. Το δε όραμα του για την μετατροπή του νοσοκομείου της Αγ. Βαρβάρας σε παιδιατρική κλινική, δείχνει και τις τομές που θέλει να κάνει σε όλη τη Δυτική Αθήνα.

Βλέπε και Η Δυτική Αθήνα αλλάζει – Χιλιάδες θέσεις εργασίας σε μεγάλες εξωστρεφείς επιχειρήσεις

Μπάμπης Καραθάνος: Με τα παιδιά μου είμαστε συνεργάτες

  • Υπάρχει χρόνος για έναν υποψήφιο Βουλευτή, όταν είναι και πολύτεκνος;

«Εντάξει, είμαι από τους τυχερούς ανθρώπους που έχω τέσσερα παιδιά και είναι μεγάλη ευτυχία. Είναι μεγάλα πλέον τα παιδιά και δεν με δυσκολεύουν τόσο, περισσότερο με βοηθούν. Τα τρία είναι ήδη επιστήμονες και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Η κόρη μου είναι χημικός και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, ο γιος μου είναι φαρμακοποιός και έχει αναλάβει το φαρμακείο της οικογένειας. Η μικρή μου κόρη είναι νηπιαγωγός και εργάζεται σε νηπιαγωγείο και ο μικρός μας γιος είναι φοιτητής στο οικονομικό πανεπιστήμιο.

Όχι απλώς δεν με δυσκολεύουν, αλλά με βοηθούν σε όλη αυτή την προσπάθεια που κάνω και της πολιτικής και της εργασίας μου και της καθημερινότητας. Ουσιαστικά είμαστε συνεργάτες και προσπαθούμε να δουλέψουμε και να παλέψουμε για ένα καλύτερο μέλλον και της οικογένειας μας και της γειτονιάς μας αλλά και της πατρίδας μας.

Για έναν πολύτεκνο είναι δύσκολα τα πράγματα στην αρχή, όταν είναι μικρά τα παιδιά και θέλουν αφοσίωση, χρόνο. Γιατί νομίζω τα παιδιά θέλουν περισσότερο χρόνο και ενδιαφέρον και όχι χρήματα ή ανέσεις. Δεν μπορώ να περηφανευτώ ότι ήμουν πολύ συνεπής σε αυτό, αλλά σίγουρα προσπάθησα πάρα πολύ και νομίζω ότι το αποτέλεσμα δείχνει ότι έχουμε μια οικογένεια αγαπημένη που ο ένας στηρίζει τον άλλο. Το κυριότερο είναι ότι έχουμε την υγεία μας και είμαστε χρήσιμοι άνθρωποι για την κοινωνία και ευχαριστώ το Θεό για όλα αυτά».

  • Θα επικαλεστώ το ρόλο σας ως αντιπρόεδρος του Περιστερίου, αλλά και ως πρώην αθλητής της ομάδας και θέλω να μου πείτε τη γνώμη σας για τη φετινή σεζόν.

«Εγώ είμαι γέννημα θρέμμα του ΓΣ Περιστερίου. Ήμουν από τότε που ιδρύθηκε ο σύλλογος και ήμουν από τους πρώτους αθλητές. Τότε το φαρμακείο της μητέρας μου ήταν στην Πρόνοια στο τότε γηπεδάκι του ΓΣΠ, σε απόσταση 100 μέτρων. Οπότε από μικρός είχα πάρει μία μπάλα και έπαιζα και ήμουν στην ομάδα. Άρα καταλαβαίνετε ότι χρωστάω πολλά σε αυτό το σύλλογο γιατί εγώ προτίμησα τον αθλητισμό σε μία πολύ ιδιαίτερη χρονική περίοδο για κάθε παιδί, όπως είναι η εφηβική και η νεανική.

Όταν έχεις μια τέτοια ενασχόληση και αθλείσαι και συμμετέχεις, αυτό σημαίνει ότι αποφεύγεις πάρα πολλούς κινδύνους και συμπεριφορές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί ζωή μου γιατί μου προσέφερε πολλά ο ΓΣ Περιστερίου και είχα την υποχρέωση να δώσω εκείνη τη βοήθεια στα νεότερα παιδιά. Έχω υπάρξει και πρόεδρος του ΓΣ Περιστερίου, είμαι σήμερα αντιπρόεδρος.

Η φετινή χρονιά ήταν πάρα πολύ καλή. Ουσιαστικά τερματίσαμε στην 3η θέση και παίζουμε στα playoffs, έχοντας να αντιμετωπίσουμε τον Παναθηναϊκό. Αν τα καταφέρουμε θα παίξουμε στους τελικούς με τον Ολυμπιακό. Θα είναι η καλύτερη θέση της ιστορίας μας. Η καλύτερη μέχρι τώρα ήταν η 3η θέση στο παρελθόν, αλλά παραμένουμε προσγειωμένοι.

Σε κάθε περίπτωση η φετινή χρονιά είναι επιτυχημένη και σε αυτό συνέβαλλε και η διοίκηση και ο πρόεδρος, ο Φίλιππος Κώτσης που είναι ο άνθρωπος που στηρίζει την ομάδα οικονομικά, όπως και οι συνεργάτες τους, ο Γιώργος Παρδακίδης, ο Ανδρέας Πολέμης, ο Γιώργος Πανταζόπουλος, όλοι αυτοί που είμαστε στο χώρο».

  • Πώς είναι η συνεργασία σας με τον Βασίλη Σπανούλη;

«Βεβαίως η επιλογή του Βασίλη Σπανούλη ήταν εξαιρετική. Ένα ίνδαλμα του μπάσκετ που αποδεικνύει ότι πέρα από εξαιρετικός παίκτης θα γίνει και σπουδαίος προπονητής. Είναι ένας άνθρωπος τον οποίο τώρα γνώρισα ως αθλητή. Είναι εξαιρετικός οικογενειάρχης με έξι παιδιά, έχει εξαιρετικό χαρακτήρα. Έχει αποφασιστικότητα, προσωπικότητα, καθαρότητα στο μυαλό του. Έχει φτιάξει ένα πολύ καλό κλίμα στην ομάδα και αυτό φαίνεται στο παρκέ».

  • Είστε σε μία ευρύτερη περιοχή στο Δυτικό Τομέα που ο αθλητισμός κεντρίζει μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος. Είναι κάτι που σας απασχολεί να ενισχυθεί ο αθλητισμός, ερασιτεχνικός και επαγγελματικός, στην περιοχή, εφόσον εκλεγείτε;


«Για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικός ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και τα σωματεία που έχουν ακαδημίες. Για μένα αυτός είναι ο αθλητισμός, να απασχολούν χιλιάδες παιδιά, τα οποία γυμνάζονται ιδιαίτερα στα ομαδικά αθλήματα, αλλά και στα ατομικά. Εγώ έχω πολλές σχέσεις με τους ανθρώπους πολλών συλλόγων όλων των αθλημάτων. Έχουμε εξαιρετικές ομάδες σε όλη τη Δυτική Αθήνα.

Θεωρώ ότι είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Από πλευράς εγκαταστάσεων υπάρχουν δήμοι που έχουν προνοήσει και έχουν εγκαταστάσεις. Για παράδειγμα, το Περιστέρι έχει εγκαταστάσεις για πολλά αθλήματα, όπως και στο Ίλιο που υπάρχει υποδομή για αθλητικούς χώρους.

Υπάρχουν, όμως, και δήμοι που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, το Αιγάλεω για παράδειγμα έχει ανάγκη από ανανέωση. Η Πετρούπολη επίσης, αλλά και το Χαϊδάρι. Οι Άγιοι Ανάργυροι έχουν αλλά επειδή είναι ένας αρκετά απλωμένος δήμος χρειάζονται περισσότερες εγκαταστάσεις. Χρειαζόμαστε κάτι ακόμα. Οι ομάδες μας παίζουν σε όλα τα πρωταθλήματα, ο Ατρόμητος και ο ΓΣΠ στις κορυφαίες κατηγορίες, στο βόλεϊ επίσης έχουμε εκπροσώπους.

Είναι σημαντικό να βοηθάμε τον αθλητισμό γιατί ο αθλητισμός είναι υγεία και επειδή είμαι του Υπουργείου Υγείας, θεωρώ ότι πρέπει να στηρίζουμε τον αθλητισμό και τις προσπάθειες που λαμβάνουν χώρα, ειδικά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, από τη στιγμή που επιτελούν κοινωνικό έργο».

  • Παράλληλα, είστε και Πρόεδρος του Κεντρικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών με δράση σε θέματα της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου και η Δυτική Αθήνα αποτελεί «πνεύμονα» ανθρώπων που έχουν μετακομίσει. Πώς είναι αυτή η δραστηριότητα σας, πώς τη βιώνετε;

«Για όσους δεν ξέρουν την πορεία μου, ένα κομμάτι της πολιτικής μου δράσης από τα νεανικά μου χρόνια είναι το κομμάτι του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου. Εγώ είμαι μοναχοπαίδι.

Γεννήθηκα από δύο γονείς Βορειοηπειρώτες, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο το ’44, γιατί εκεί επιβαλλόταν κομμουνισμός. Άρα εγώ μεγάλωσα στην Αθήνα, σε ένα σπίτι όπου όσο μεγάλωνα μάθαινα τις ιστορίες από την περιοχή της Βορείας Ηπείρου και τι περνούσαν οι συγγενείς μας. Έτσι αισθάνθηκα ότι είχα χρέος να αγωνιστώ για αυτό τον ελληνισμό.

Αρχικά ήμουν στη ΣΦΕΒΑ που είχε ιδρύσει ο τότε Μητροπολίτης Κονίτσης Σεβαστιανός, ως θρησκευτικός ηγέτης με σκοπό να προστατέψει τα δικαιώματα των Ελλήνων της περιοχής. Εγώ πράγματι μπήκα σε αυτό το σύλλογο και αγωνιζόμασταν για να διαφωτίσουμε την κοινή γνώμη σχετικά με όσα γίνονται εκεί, αλλά και να συγκινήσουμε τις κυβερνήσεις ώστε να παρέμβουν για να βελτιωθεί η ζωή των Ελλήνων εκεί.

Έχω λοιπόν μία ιστορία και πορεία και κυρίως ευαισθησία για τα δικαιώματα των ανθρώπων που είναι από τον τόπο που γεννήθηκαν ο πατέρας μου και η μητέρα μου. Και βεβαίως έχει και εθνικό χαρακτήρα όλο αυτό μιας και μιλάμε για κάτι που ναι μεν βρίσκεται εκτός των ελλαδικών συνόρων, αλλά είναι μια περιοχή ιστορικά ελληνική όπου οι Έλληνες ζουν 3000 χρόνια. οι Άγιοι Σαράντα, το Αργυρόκαστρο και άλλες τόσες περιοχές είναι σημεία που ο ελληνικός στρατός έχει απελευθερώσει τρεις φορές, δεν μπόρεσαν, όμως να παραμείνουν με την υπόλοιπη Ήπειρο.

Άρα ουσιαστικά είναι μια άλλη Ελλάδα, με Έλληνες που έχουν, όμως, τη δική τους γλώσσα, τα σπίτια τους, τους τάφους των προγόνων τους. Δεν μπορείς να πάρεις μια γη στην πλάτη και να φύγεις, όπως συνέβη με τους Μικρασιάτες και τους Πόντιους.

Θεωρώ ότι αυτή η περιοχή πρέπει να παραμείνει και να κρατήσει τον ελληνικό της χαρακτήρα. Θα πρέπει να παραμείνουν τα ελληνικά σχολεία, θα πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους της περιοχής, θα πρέπει να υπάρχουν καλύτερες σχέσεις με την κυβέρνηση της Αλβανίας.

Άρα εμένα οι αγώνες μου ως πρόεδρος του συλλόγου Βορειοηπειρωτών και μάλιστα ενός ιστορικού συλλόγου που ιδρύθηκε το 1920 από τον βουλευτή Κορυτσάς, Κωνσταντίνο Σκεδέρη και αποτέλεσε την «ομπρέλα» όλων των Βορειοηπειρωτών. Είναι ένα κομμάτι λοιπόν του πολιτικού και εθνικού μου αγώνα. Θεωρώ ότι πρέπει όλοι μας να ασχολούμαστε με τα κομμάτια του ελληνισμού που έχουν την ανάγκη μας. Σε αυτό τον αγώνα έχω μία διαρκή και έντιμη στάση χωρίς ακρότητες και κορώνες και όλοι μαζί οι Έλληνες θα πρέπει να αγωνιζόμαστε για κάθε κομμάτι του ελληνισμού που υποφέρει.

Με αυτή την έννοια είμαι περήφανος που συμμετέχω και είμαι πρόεδρος του συλλόγου Βορειοηπειρωτών και είναι και μια περηφάνια για αυτούς το γεγονός ότι ο πρόεδρος παλεύει να μπει στο ελληνικό κοινοβούλιο και άρα να έχουν και αυτοί φωνή στη Βουλή».

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x