ΕΚΛΟΓΕΣΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μπάμπης Καραθάνος: Η Δυτική Αθήνα αλλάζει – Χιλιάδες θέσεις εργασίας σε μεγάλες εξωστρεφείς επιχειρήσεις

Ο Μπάμπης Καραθάνος, υποψήφιος βουλευτής στον Δυτικό Τομέα Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία, μιλάει στο “Χαϊδάρι Σήμερα” για τις αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγονται στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής πλευράς του Λεκανοπεδίου. Η συζήτηση ξεκίνησε από τη χρόνια αναπτυξιακή στασιμότητα της Δυτικής Αθήνας και ο κ. Καραθάνος απλώθηκε σε φιλόδοξα επιχειρηματικά σχέδια, που κάποια βρίσκονται ήδη σε φάση υλοποίησης. Κοινό τους σημείο ότι υπόσχονται πολλές θέσεις εργασίας, τονίζει.

Συνοπτικά, ο συνομιλητής μας αναφέρεται σε δημόσια έργα αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις που βγαίνουν στο οικονομικό προσκήνιο, όπως η επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, το γιγάντιο πρότζεκτ των logistics σε εκτάσεις του ΟΣΕ στο Θριάσιο, αλλά και το φιλόδοξο σχέδιο αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας στο Σχιστό.

Είναι έργα που αλλάζουν τη Δυτική Αθήνα και θα φέρουν άνοδο του επιπέδου της ποιότητας ζωής, μαζί με οικονομική ανάπτυξη. Η περιοχή μας δεν είναι πια “στη γωνία”.

Μπάμπης Καραθάνος: Η Δυτική Αθήνα αλλάζει - Χιλιάδες θέσεις εργασίας σε μεγάλες εξωστρεφείς επιχειρήσεις 3
Ο Μπάμπης Καραθάνος μιλάει με τον Μενέλαο Χρόνη για τα προβλήματα και τις προοπτικές της Δυτικής Αθήνας. Στο ενδιάμεσο συζητούν και για την Ήπειρο, την κοινή τους πατρίδα.

Κύριε Καραθάνο η εφημερίδα μας επί σειρά ετών υποστηρίζει με στοιχεία ότι η Δυτική Αθήνα είναι η μεγάλη “ριγμένη” δημόσιων επενδύσεων, συνακόλουθα και των ιδιωτικών. Δέχεστε ότι υπάρχει σοβαρή ανισορροπία στον τομέα αυτό;

Είναι ακριβώς έτσι, χωρίς καμία αμφιβολία. Το χειρότερο είναι ότι η υστέρηση αυτή αφορά μια περιοχή με εργατικό κόσμο, που βίωσε δραματικά την αποβιομηχάνιση και την ύφεση των προηγούμενων ετών. Σαν γέννημα θρέμμα Περιστεριώτης, το έζησα αυτό, μαζί με την αγωνία των ανθρώπων για το μεροκάματο. Επιτρέψτε μου όμως να σας πω ότι βρισκόμαστε πια σε ένα πολύ διαφορετικό πλαίσιο. Είμαι πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής ευρύτερα. Η προσπάθεια της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδίδει καρπούς και είμαστε ενώπιον ενός αναπτυξιακού άλματος.

Ο δημόσιος τομέας έχει συμμετοχή σε αυτό που περιγράφετε; Ποιες είναι οι κρατικές επενδύσεις στις οποίες αναφέρεστε;

Ήδη έχουν μπει στο «μονοπάτι της υλοποίησης», με ολοκληρωμένες μελέτες και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση έργα όπως η επέκταση της Γραμμής 2 προς Ίλιον (προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός από την Αττικό Μετρό), μήκους 4 χιλιομέτρων και κόστους 550 εκατ. ευρώ. Επίσης σχεδιάζεται η επέκταση της Γραμμής 4 προς την Πετρούπολη. Πέρα από αυτά έχουμε και τη δημιουργία του “Μίνι Προαστιακού” από Άνω Λιόσια έως Μέγαρα (προκηρύχθηκε διαγωνισμός από τον ΟΣΕ ), ύψους 136 εκατ. ευρώ. Επίσης, στο αμέσως επόμενο διάστημα προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για τον Τριπλό Κόμβο Σκαραμαγκά, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ, που θα αποσυμφορήσει όλη την περιοχή και θα ανακουφίσει χιλιάδες ανθρώπους από μια καθημερινή ταλαιπωρία. Είναι έργα που αλλάζουν τη Δυτική Αθήνα και θα φέρουν άνοδο του επιπέδου της ποιότητας ζωής, μαζί με οικονομική ανάπτυξη. Η περιοχή μας δεν είναι πια “στη γωνία”. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έσκυψε στα προβλήματά της και έδωσε λύσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το είπε και το έκανε.

Μιλάμε για ένα αναπτυξιακό “μπουμ” που καθιστά την περιοχή μας κόμβο του εμπορίου μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Χιλιάδες νέοι άνθρωποι από τους Δήμους μας θα εργάζονται εκεί κατά τις επόμενες δεκαετίες, σε επιχειρήσεις δυναμικές και εξωστρεφείς.

Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, υπάρχει κάτι ουσιαστικό που μπορούμε να περιμένουμε;

Εδώ περιμένουμε τα καλύτερα. Ο ιδιωτικός τομέας “άνοιξε τα πανιά του” για τεράστιες επενδύσεις με δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, χωρίς καμία υπερβολή. Ήδη έληξε κάθε εκκρεμότητα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και ο νέος ιδιοκτήτης αναλαμβάνει να ζωντανέψει την επιχείρηση, που θα ξαναφέρει μετά από χρόνια μιζέριας καλά μεροκάματα σε οικογένειες στο Χαϊδάρι, το Αιγάλεω, την Αγία Βαρβάρα κοκ. Εξίσου αισιόδοξα είναι τα πράγματα στον πολλά υποσχόμενο χώρο των logistics, που θα δημιουργήσουν τεράστιο αριθμό θέσεων εργασίας. Οι γιγάντιες υποδομές του ΟΣΕ στο Θριάσιο έχουν ξεμπλοκαριστεί με διαγωνισμούς που είτε έδωσαν καρπούς είτε ολοκληρώνονται αυτό το διάστημα. Ακολουθούν κατά πόδας και άλλες ανάλογες ιδιωτικές επενδύσεις. Μιλάμε για ένα αναπτυξιακό “μπουμ” που καθιστά την περιοχή μας κόμβο του εμπορίου μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Χιλιάδες νέοι άνθρωποι από τους Δήμους μας θα εργάζονται εκεί κατά τις επόμενες δεκαετίες, σε επιχειρήσεις δυναμικές και εξωστρεφείς.

Πείτε μας την άποψή σας για την επένδυση της Εκκλησίας στο Σχιστό. Συμμερίζεστε τις περιβαλλοντικές ανησυχίες που έρχονται από κάποιες πλευρές;

Δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν για την ανησυχία του για το περιβάλλον. Μαζί τους κι εγώ, αρκεί να μιλάμε για συγκεκριμένα προβλήματα και όχι τους “αιώνιους φόβους”, που βάζουν εμπόδια σε κάθε επένδυση. Καλά κάνετε και με ρωτάτε γι’ αυτό το σχέδιο, γιατί είναι μια ακόμη λαμπρή υπόσχεση για ποιοτική ανάπτυξη. Η Εκκλησία της Ελλάδος και ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος προσωπικά παρουσίασαν ένα εξαιρετικό πλάνο μιας επένδυσης γίγας σε έκταση 3.000 στρεμμάτων, ύψους 700 εκατ. ευρώ. Δημιουργεί 10.000 θέσεις εργασίας, μετατρέποντας μια υποβαθμισμένη περιοχή σε οικονομικό κέντρο που περιλαμβάνει βασικά ανάπτυξη χώρων logistics, οι οποίοι θα εξυπηρετούν το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και ένα μεγάλο συγκρότημα εμπορικών και οικιστικών χρήσεων. Ταυτόχρονα θα κατασκευαστεί ένα πάρκο έκτασης 700 στρ. Όλα αυτά είναι αναβάθμιση. Και οικονομική και περιβαλλοντική. Οι κάτοικοι της περιοχής μας, της πιο υποβαθμισμένης περιοχής του Λεκανοπεδίου μέχρι τώρα, μόνο κερδισμένοι θα είναι, από όλες τις σκοπιές που μπορεί να δει το πρότζεκτ αυτό ο αμερόληπτος παρατηρητής. Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε ενεργά το θέμα, παρέστη στα εγκαίνια, συναντήθηκε πρόσφατα και πάλι γι’ αυτό με τον κ. Ιερώνυμο. Προσωπικά, όχι μόνο δεν βλέπω λόγους ανησυχίας, αλλά αδημονώ να δω βήματα υλοποίησης.

………………………………………………………………….

Ο Μπάμπης Καραθάνος γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στο Περιστέρι, όπου τα τελευταία 30 χρόνια διατηρεί φαρμακείο στο κέντρο της πόλης. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 είναι σύμβουλος του υπουργού Υγείας για τον τομέα φαρμάκου.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button