ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Μουαμάρ Καντάφι. Κάποτε στο Χαϊδάρι…

Ο πρώην πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, που σφράγισε τη σύγχρονη ιστορία της χώρας του, τόσο με το πολύχρονο στρατιωτικό καθεστώς που επέβαλε όσο με την δραματική πτώση του, έζησε και σπούδασε στο Χαϊδάρι!

Πολλοί συμπολίτες μας, που ήταν νέοι στη δεκαετία του 1960, έχουν να πουν γι’ αυτόν καλά λόγια, καθώς τον είχαν γνωρίσει σε κάποιο ποδοσφαιρικό αγώνα ή σε κάποια νεανική παρέα.

Η ΕΕ, στο σύνολό της σχεδόν, έλαβε το 2011 εχθρική θέση προς καθεστώς Καντάφι και μετείχε επίσημα στον πόλεμο εναντίον του, που έφερε την ανατροπή και τον θάνατό του. Ωστόσο η σημερινή κατάσταση στη Λιβύη δύσκολα μπορεί να πει κανείς ότι δικαιώνει την επιλογή αυτή. Ο Καντάφι ήταν ασφαλώς δικτάτορας, το καθεστώς του όμως ήταν κοσμικό. Από την άποψη της διεθνούς πολιτικής, τουλάχιστον, η εποχή του μοιάζει με νησίδα σταθερότητας στην περιοχή.

 Ο Καντάφι φοίτησε στην ελληνική Σχολή Ευελπίδων και σπούδασε στρατιωτικές τεχνικές στο ΚΕΒΟΠ. Κατά την διάρκεια των σπουδών του κατοικούσε στο Χαϊδάρι,στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Το πρώτο του σπίτι ήταν δίπλα στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, κοντά στην πύλη του Στρατοπέδου. Σπιτονοικοκύρης του ήταν ο Πέτρος Γαούτσης, μεταφορέας στο επάγγελμα. Μετά νοίκιασε στο Δάσος, κοντά στο σημερινό 1ο Δημοτικό Σχολείο, και αργότερα στο Κέντρο.

Οι τότε γείτονές του δηλώνουν ότι ο Καντάφι μετείχε στην κοινωνική ζωή της πόλης, στον ελεύθερο χρόνο του. Έπαιζε ποδόσφαιρο σε μια ποδοσφαιρική ομάδα της γειτονιάς του Άη Γιώργη, με συμπαίκτες σημερινούς επώνυμους Χαϊδαριώτες. Ένας από αυτούς, ο μακαρίτης Θανάσης Κούβελας, ιδιοκτήτης της γνωστής ταβέρνας του Δάσους είχε πολύ στενή σχέση με τον Καντάφι, καθώς ήταν συνομήλικοι και συμπαίκτες στην ομάδα.

Από άλλους ηλικιωμένους Χαϊδαριώτες μάθαμε ότι ο Μ. Καντάφι γνώριζε αρκετά καλά ελληνικά και έβγαινε με παρέες συνομηλίκων του Χαϊδαριωτών. Συχνά πήγαιναν στην παλιά καφετέρια «Άσκοτ», στην γωνία Λ. Αθηνών και Ηρ. Πολυτεχνείου, αλλά και στην ταβέρνα του Βαζάκα, στην οδό Κερασούντος, όπου, όπως λένε οι συνδαιτημόνες του, άκουγε με πάθος λαϊκή ελληνική μουσική. Αγαπούσε και τη δημοτική μουσική και, κυρίως, τα τσάμικα!

Κάποιοι από τους παλιούς του φίλους από το Χαϊδάρι είχαν κρατήσει επαφή μαζί του πολλά χρόνια μετά την ανάρρησή του στην εξουσία.

Όσο ζούσε εδώ, αντάλλασσε και πολιτικές απόψεις με τους γείτονές του και είχε προσδιορίσει την πολιτική του στάση μετά την επιστροφή του στη Λιβύη. Σχεδόν αμέσως μόλις γύρισε, το 1969, με μια μικρή ομάδα αξιωματικών στο στρατού ανέτρεψε τον βασιλιά Ίντρις. Ο Καντάφι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρξε πολιτικός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, στο πλαίσιο του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button