ΙΣΤΟΡΙΑ

Απόδοση τιμής στους αντιστασιακούς που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στον Διομήδειο Κήπο

Στις 8 Σεπτεμβρίου (ώρα 11 πμ.) θα γίνει η επιμνημόσυνη δέηση για τα 73 χρόνια από την θυσία των αντιστασιακών κρατουμένων του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου. Εκτελέστηκαν το 1944 από τους Γερμανούς κατακτητές. Την πρόσκληση απευθύνει το σωματείο συγγενών και φίλων των εκτελεσθέντων “Η Μνήμη”.

Για μια ακόμη φορά την πρόσκληση απευθύνουν οι συγγενείς των θυμάτων αντί της επίσημης Πολιτείας, της Περιφέρειας ή του Δήμου. Η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου δεν έχει ανακοινώσει καμία εκδήλωση ούτε πρωτοβουλία να αναλάβει την οργάνωση του μνημοσύνου (θα εμφανιστούν βιαστικά ένας δύο αντιδήμαρχοι – ο δήμαρχος θα έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις, όπως πάντα). Εξίσου ξένη στο γεγονός και η πολυπράγμων περί τα αντιστασιακά, Περιφέρεια Αττικής. Κόμματα και δημοτικές παρατάξεις δεν πήραν ούτε μυρωδιά (ίσως καλύτερα, γιατί θα μαγάριζαν τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας με γελοίες “ιδεολογικές συγκρούσεις”)! Κι όμως, 59 ήρωες έπεσαν από τις ναζιστικές σφαίρες σε μια ρεματιά στο Χαϊδάρι… Ήρωες στα αζήτητα!

Απόδοση τιμής στους αντιστασιακούς που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στον Διομήδειο Κήπο 2Το τελευταίο μήνυμα του Μανώλη Λίτινα, ηγετικού στελέχους του πολιτικού ΕΔΕΣ της Αθήνας, λίγο πριν εκτελεστεί: “Πέφτομε για την πατρίδα με γέλιο στα χείλη για τη λευτεριά.” Μάθαμε ότι η αδελφή του αφιέρωσε τη ζωή της για να εντοπίσει τους Γερμανούς εκτελεστές και έφτασε μέχρι την Αργεντινή, όπου βρήκε τον τάφο του αξιωματικού Μπλούμε και μίλησε με την οικογένειά του. Γιατί Περιφέρεια και δημοτική αρχή αδιαφορούν γι’ αυτή τη θυσία; Μήπως γιατί η Αντίσταση πρέπει να θεωρείται “προνόμιο” συγκεκριμένης πολιτικής παράταξης; Για να είμαστε δίκαιοι, την ίδια στάση αποχής κράτησε και η διοίκηση Μαραβέλια, όπως και όλες οι προηγούμενες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Λέλα Καραγιάννη: Η “Μπουμπουλίνα της Κατοχής” εκτελέστηκε στο Χαϊδάρι. Οι ήρωες που ρίχτηκαν στη λήθη

72 χρόνια από την εκτέλεση των ξεχασμένων ηρώων της Αντίστασης

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button