ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μιχάλης Γιαννάκος: Να επιστραφούν τα χρήματα που χάθηκαν από τη δημόσια υγεία

 

Το πολιτικό μας σύστημα έχει μάθει να πλέει από θύελλα σε θύελλα και ήρεμα νερά να μη βρίσκει (ή να μη θέλει να βρει). Η πιο πρόσφατη, μέχρι να ξεσπάσει η επόμενη, είναι η πολύκροτη υπόθεση της Novartis. To “Χαϊδάρι Σήμερα” ζήτησε από τον συμπολίτη Μιχάλη Γιαννάκο, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και υπάλληλο του Δρομοκαΐτειου Νοσοκομείου, να εκφράσει την άποψή του για το θέμα της σπατάλης στη δημόσια υγεία και την το “σκάνδαλο Novartis”.

Μάς είπε ότι τελικά τίποτε δεν θα βγει, γιατί ο χειρισμός της υπόθεσης από την κυβέρνηση είναι μόνο επικοινωνιακός με στόχο τη βλάβη των πολιτικών αντιπάλων της, και ζήτησε την επιστροφή των χρημάτων που χάθηκαν από τη δημόσια υγεία.

– Κύριε Γιαννάκο ποια είναι η άποψη σας το σκάνδαλο της Novartis;

Εμείς, πριν από την υπογραφή των μνημονίων, είχαμε καταγγείλει πολλές φορές τη διαφθορά και τη διαπλοκή που υπάρχει στο δημόσιο σύστημα υγείας. Τότε οι συνολικές δαπάνες ήταν στο 11% του ΑΕΠ (σε σχέση με το σημερινό 8,35% που είναι πολύ χαμηλότερο). Ασφαλώς τότε θα μπορούσαμε να έχουμε μια καλύτερη υγεία.

Ωστόσο η σημερινή κυβέρνηση εξετάζει τα γεγονότα με επικοινωνιακές φιέστες. Όπως δείχνουν τα πράγματα πρωταρχικός στόχος της δεν είναι να βρεθούν -αν υπάρχουν- οι ένοχοι, οι οποίοι και θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα στην υγεία που είναι τόσο απαραίτητα και ύστερα να τιμωρηθούν. Περισσότερο όμως η κυβέρνηση θέλει να στοχοποιήσει αντιπάλους, για να χειριστεί επικοινωνιακά το ζήτημα. Σκοπεύει έτσι να μπορέσει να ξεπλύνει τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζει στον τομέα της υγείας, όπου τα νοσοκομεία δεν έχουν υλικά και δεν έχουν φάρμακα. Κατά την άποψη μου το μείζον ζήτημα είναι να αλλάξουν οι πολιτικές και να ενισχυθεί η χρηματοδότηση στη δημόσια υγεία.

– Κυκλοφορεί πολύ μαύρο χρήμα στο χώρο της υγείας;

Κυκλοφορούσε πολύ μαύρο χρήμα πριν από την κρίση. Υπήρχε σπατάλη, παραοικονομία, διαφθορά. Σταδιακά οι δαπάνες έχουν περικοπεί, σε σημείο που σήμερα τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα να συντηρήσουν μηχανήματα, να αγοράσουν χειρουργικά υλικά και φάρμακα. Οι πραγματικοί ένοχοι θα πρέπει να πληρώσουν. Όμως αυτό που έχουμε τώρα είναι η πλήρης αποδιοργάνωση του συστήματος, εξ αίτιας των χαμηλών δαπανών και της κρατικής χρηματοδότησης.

– Η υπόθεση παραπέμφθηκε στη Βουλή. Θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις;

Τίποτα δεν θα γίνει. Η κυβέρνηση για πέντε μήνες θα χειρίζεται το θέμα επικοινωνιακά. Μετά το σκάνδαλο θα παραπεμφθεί στις καλένδες, όπως γίνεται πάντα. Βλέπετε εσείς να έχει αξιοποιήσει κάποια λίστα φοροδιαφυγής ή φοροκλοπής από αυτές που έλεγε (λ.χ Siemens, Λίστα Λαγκάρντ); Επεστράφησαν χρήματα στον ελληνικό λαό από κανέναν; Θα έχουμε πάλι, μία από τα ίδια. Εμείς αυτό που λέμε είναι οι ευθύνες να αποδοθούν όπου υπάρχουν, αλλά χωρίς αυτά τα επικοινωνιακά παιχνίδια. Αν η κυβέρνηση ήθελε να διερευνηθεί η υπόθεση, δεν θα στοχοποιούσε. Η δικαιοσύνη θα διερευνούσε το θέμα με σοβαρότητα. Θα προσδιόριζε κατηγορίες και μετά θα γινόταν ανακοινώσεις. Εμείς αγωνιζόμαστε για να αλλάξουν οι πολιτικές στο χώρο της υγείας, γιατί κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button