Μελέτη Λύτρα – Τσιόδρα: Ο θάνατος του 38,5% των βαρέως πασχόντων από covid θα είχε αποφευχθεί, αν είχαμε ισχυρό ΕΣΥ
Αποκαλυπτική είναι η μελέτη του Σωτήρη Τσιόδρα και του Θεόδωρου Λύτρα για τη θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών σε σχέση με το φόρτο του συστήματος υγείας.
Όπως προκύπτει, η ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα των βαρέως πασχόντων ασθενών με κορονοϊό επηρεάζεται αρνητικά από το υψηλό φορτίο ασθενών στο ΕΣΥ, που δεν είχε θωρακιστεί πραγματικά και, όπως διαπιστώνεται, έχει ευρύτερα χαμηλές «αντοχές» (όχι μόνο στη διαθεσιμότητα των ΜΕΘ).
Ο Θ. Λύτρας, Επίκουρος Καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, γράφει ότι «τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: Με >400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Επιπλέον έχουμε κραυγαλέα και απαράδεκτη υγειονομική ανισότητα μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας».
“Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το που ζεις, και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης κ ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα”, τονίζει ο κ. Λύτρας, που τονίζει επίσης: “Το αν ενισχύθηκε το ΕΣΥ ή όχι, κι αν αυτό είναι αρκετό, δε θα το πω εγώ. Ας μιλήσουν οι συνάδελφοι που δουλεύουν σ’ αυτό, οι ασθενείς που το ζούνε, και οι δημοσιογράφοι, που οφείλουν να κάνουν αντικειμενικό ρεπορτάζ από το πεδίο. Εγώ δείχνω τι λένε τα επιδημιολογικά δεδομένα.”
«Από τους 3988 θανάτους διασληνωμένων που αναλύθηκαν, 1535 (95%CI: 1053–1947) αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες. Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν στο ΕΣΥ (<200 διασωληνωμένους), σε νοσοκομεία Αττικής, κι εντός ΜΕΘ» εξηγεί σε αναρτήσεις του στο Twitter.
Ο κ. Λύτρας τονίζει ότι η ανάλυση αυτή, που ήταν μια ιδέα του Σ. Τσιόδρα, είχε γνωστοποιηθεί σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις σε ανώτατο επίπεδο. Δηλαδή η κυβέρνηση φαίνεται να γνώρισε τα αποτελέσματα της ανάλυσης.
Θυμίζουμε ωστόσο, ότι ο πρωθυπουργός πριν λίγες μέρες αναφέρθηκε στην ποιότητα νοσηλείας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεγαλύτερη θνησιμότητα από ότι με όσους βρίσκονται εντός. Τότε η Ελληνική Εταιρίας Εντατική Θεραπείας, διά της κ. Αναστασίας Κοτανίδου, απάντησε ότι για τον υψηλό αριθμό θανάτων φταίνε οι ελλείψεις σε κρεβάτια εντατικής και προσωπικό.
Η ανακοίνωση του Θ. Λύτρα και ενδιαφέροντες διάλογοι εδώ: