ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μειώθηκε η προσέλευση στις εκκλησίες της πόλης; Μεταλαμβάνουν οι πιστοί;

Μια και η συζήτηση περί του κινδύνου μετάδοσης του νέου κορωνοϊού μέσω της μετάληψης “έχει ανάψει” για τα καλά, ειδικά στο διαδίκτυο, ζητήσαμε την άποψη δύο ιερέων της πόλης. Επίσης τους ρωτήσαμε αν έχει μειωθεί η προσέλευση των πιστών στους ναούς της πόλης, λόγω του φόβου που αφορά τους χώρους μαζικής συνάθροισης.

Μειώθηκε η προσέλευση στις εκκλησίες της πόλης; Μεταλαμβάνουν οι πιστοί; 3
Ο Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνας

«Τα ιερά σκεύη δεν μολύνονται ποτέ»

Το “Χαϊδάρι Σήμερα” επικοινώνησε με τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας, π. Ελευθέριο. Ο ιερωμένος μας μίλησε με προθυμία και ως προς τον αριθμό των εκκλησιαζόμενων, μας είπε πως όσοι πιστοί προσέρχονταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, περίπου στον ίδιο αριθμό το κάνουν και φέτος. Ακόμα, κατά την εκτίμησή του, ο ίδιος αριθμός πιστών μεταλαμβάνει τις Κυριακές, αφού, όπως τους καθοδηγεί το θρησκευτικό τους φρόνημα αλλά και η Εκκλησία μας, τα ιερά σκεύη της Θείας Κοινωνίας δεν μολύνονται ποτέ.

«Και ο πιστός πρέπει να είναι καθαρός απέναντι στη Θεία Κοινωνία»

Μειώθηκε η προσέλευση στις εκκλησίες της πόλης; Μεταλαμβάνουν οι πιστοί; 5
Ο Ιερός ναός Αγίου Γεργίου.

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, π. Χρήστος, μας ανέφερε πως στην ενορία του προσέρχονται περισσότεροι ενορίτες αυτή την περίοδο με την έναρξη της Σαρακοστής.

Όπως μας τόνισε, την περασμένη Κυριακή 8 Μαρτίου της Ορθοδοξίας μετάλαβε πενταπλάσιος αριθμός ενοριτών, σε σχέση με πέρυσι. Δεν μπορεί όμως να προβλέψει για τις επόμενες Κυριακές.

Παράλληλα υποστήριξε με πάθος πως η Θεία Κοινωνία δεν μεταδίδει τον ιό, αφού δεν μολύνεται ποτέ. Όμως για να ισχύει αυτό, κατά τον π. Χρήστο, θα πρέπει και ο χριστιανός να είναι «καθαρός» απέναντί της και να είναι άξιος για μετάληψη, δηλαδή να έχει προηγηθεί νηστεία, μετάνοια και εξομολόγηση. Σε διαφορετική περίπτωση, λέει, δηλαδή αν έχουν προηγηθεί αμαρτίες χωρίς εξομολόγηση, δεν μπορεί ως ένας απλός ιερέας να γνωρίζει αν θα μεταδοθεί ο ιός.

Ας δούμε ποια είναι για τα παραπάνω θέματα οι ανακοινώσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης.

Ιερά Σύνοδος: Ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται με τη Θεία Κοινωνία – Οι ευπαθείς ομάδες να μείνουν σπίτι

Αναλυτική ανακοίνωση για το ζήτημα του κορωνοϊού, εμμένοντας στο ότι είναι ασφαλείς όσοι μεταλαμβάνουν, εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ωστόσο η Ιερά Σύνοδος καλεί τις ευπαθείς ομάδες να μείνουν στο σπίτι, ενώ δίνει αναλυτικές οδηγίες για την πρόληψη από τον κορωνοϊό.

Η Ιερά Σύνοδος σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «χωρίς να καταδικάζουμε κανέναν για τον φόβο και την ανησυχία του για τον κορωνοϊό, ομολογούμε ότι όλοι οι πιστοί, επιτελώντας το χρέος της εν ελευθερία αγάπης μας, θα εξακολουθήσουμε στις Ορθόδοξες Εκκλησίες μας να λειτουργούμε και να κοινωνούμε, έχοντας την βεβαιότητα ότι κοινωνούμε στη Ζωή και στην αθανασία».

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού, της εκκλησιαστικής κοινότητος, αλλά και όσων στέκονται με διάθεση κριτικής ή και αντίθεσης έναντι Αυτής, κατά την σημερινή συνεδρίαση Αυτής συζήτησε, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα του νέου κορωνοϊού (Covid-19), για το οποίο έγκαιρα απεστάλη ήδη Εγκύκλιο Σημείωμα προς τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Κρατικές Αρχές, με σκοπό την συμβολή της Εκκλησίας στην προσπάθεια για την πρόληψη διασποράς της νόσου, την οποία προκαλεί ο νέος αυτός ιός.

Η Ιερά Σύνοδος κατά την σημερινή συνεδρίαση Αυτής απεφάσισε και πάλι να απευθυνθεί προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Ορθόδοξο Λαό καί πατρικά να προτρέψει και να επισημάνει τα εξής:

1) Να εντείνουμε όλοι τις προσευχές μας προς τον Νικητή της φθοράς και του θανάτου Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε να διαφυλάξει υγιή και ακέραιο τον Λαό Του. Προς τον σκοπό αυτό παρακαλεί τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες να συστήσουν στους Εφημερίους, ώστε πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας της ερχομένης Β΄ Κυριακής των Νηστειών (15-3-2020), να τελεσθεί Δέηση σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπέρ της αποτροπής εξαπλώσεως της νόσου.

«Οι ευπαθείς ομάδες να μείνουν στο σπίτι»
2) Να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, κατά τις συστάσεις των αρμοδίων κρατικών Αρχών, προς τον σκοπό της διασποράς του ιού. Προτρέπονται όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενείας, αλλά και όσοι ανήκουν στις υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες, πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα ή σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ως και οι ανοσοκατεσταλμένοι, να αποφύγουν προσωρινώς την έξοδο από την οικία τους, εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

3) Για τα μέλη της Εκκλησίας, η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών, γιατί οι πιστοί όλων των εποχών, γνωρίζουν ότι η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνιστά αφ᾿ ενός μια έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό, και αφ᾿ ετέρου τρανή φανέρωση αγάπης, η οποία κατανικά κάθε ανθρώπινο και ίσως δικαιολογημένο φόβο: «φόβος δεν υπάρχει στην αγάπη, αλλά η τέλεια αγάπη διώχνει τον φόβο» (Α΄ Ἰωάν. 4, 18). Τα μέλη της Εκκλησίας γνωρίζουν ότι η κοινωνία, δηλαδή η σχέση, είναι καρπός αγάπης και άθλημα ελευθερίας, ακριβώς γιατί αγνοεί την καχυποψία, τις επιφυλάξεις, τους φόβους.

Οι συζητήσεις και οι απόψεις που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για το όλο ζήτημα, ακόμη και για ενδεχόμενη απαγόρευση της Θείας Ευχαριστίας, ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία και έχουν διαφορετική προσέγγιση. Όσοι προσέρχονται «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης» και απολύτως ελεύθερα χωρίς κανένα δυναστικό καταναγκασμό, κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που γίνεται «φάρμακο αθανασίας», «εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον».

Όλοι αυτοί οι πιστοί, ο ευσεβής και γεμάτος αγάπη ορθόδοξος Λαός, και ο ευαγής Ιερός Κλήρος που μέσα από την θεία Κοινωνία εκφράζουν την αγάπη τους και την δίψα τους για ζωή και σχέση, το ελάχιστο που δικαιούνται από τους συμμετέχοντες στον δημόσιο διάλογο είναι ο σεβασμός προς την πίστη τους και την επιλογή τους αυτή, να αγαπούν χωρίς φόβο και ανασφάλεια. Χωρίς να καταδικάζουμε κανέναν για τον φόβο και την ανησυχία του, ομολογούμε ότι όλοι οι πιστοί, επιτελώντας το χρέος της εν ελευθερία αγάπης μας, θα εξακολουθήσουμε στις Ορθόδοξες Εκκλησίες μας να λειτουργούμε και να κοινωνούμε, έχοντας την βεβαιότητα ότι κοινωνούμε στη Ζωή και στην αθανασία.

Κορωνοϊός: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο καλεί τους πιστούς να εναρμονίζονται με τις υγειονομικές οδηγίες του ΠΟΥ και του κράτους

Τις οδηγίες της προς τους πιστούς έδωσε η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τους καλεί να εναρμονιστούν με τις υγειονομικές οδηγίες σχετικά με τον κορωνοϊό.

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία συνήλθε σήμερα Τετάρτη 11 Μαρτίου υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και μελέτησε διεξοδικά το ζήτημα του νέου ιού, με ανακοίνωσή της απευθύνθηκε προς τους πιστούς ως προς την συμπεριφορά τους στον κορωνοϊό. Τους προτείνει μεν να προσεύχονται περισσότερο, αλλά συστήνει τον εναρμονισμό τους με τις υγειονομικές οδηγίες.

Οι οδηγίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου
«α) Παρά τη σοβαρότητα της καταστάσεως συνιστάται σύνεση, υπομονή και αποφυγή εκδηλώσεων πανικού.

β) Η Εκκλησία μας σεβόταν και σέβεται την ιατρική επιστήμη. Γι’ αυτό προτρέπει όλους τους πιστούς να εναρμονίζονται προς τις υγειονομικές οδηγίες τόσο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας όσο και προς τις σχετικές υποδείξεις και νομοθετικές διατάξεις των κατά τόπους Κρατών.

γ) Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκφράζει ευχαριστίες προς όλους όσοι εργάζονται με αυτοθυσία σε κάθε τομέα υγείας, ιατρικό, νοσηλευτικό και ερευνητικό, προκειμένου να αντιμετωπισθεί και να θεραπευθεί η νέα αυτή πανδημία.

δ) Η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, γνωρίζει εμπειρικώς μέσα από τη δισχιλιετή πορεία της, ότι η Θεία Κοινωνία είναι “αντίδοτον του μη αποθανείν” και μένει στη μέχρι τώρα Ορθόδοξη διδασκαλία περί της Θείας Μεταλήψεως.

ε) Αυτονόητο θεωρείται ότι η πίστη στο Θεό, ως υπέρβαση και όχι ως κατάργηση της ανθρώπινης λογικής, καθώς και η προσευχή ενισχύουν τον πνευματικό αγώνα του Χριστιανού. Ως εκ τούτου, η Μήτηρ Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως προτρέπει τα ανά τον κόσμον πνευματικά της παιδιά να εντείνουν τις προσευχές τους ώστε με την ενίσχυση και τον φωτισμό του Θεού να ξεπερασθεί και αυτή η σύγχρονη δοκιμασία».

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button