ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μεγάλη αύξηση του αριθμού προσφύγων στον Σκαραμαγκά – Αντιδράσεις στον καταυλισμό

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στους ήδη διαμένοντες 2.000 πρόσφυγες στον καταυλισμό Σκαραμαγκά, κυρίως Σύρους, προστέθηκαν τουλάχιστον 500 ακόμη. Μεταφέρθηκαν χτες βράδυ (14 Μαρτίου) από τη Σάμο για την αποσυμφόρηση του νησιού, όπου η κατάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο. Ωστόσο η αύξηση του αριθμού προσφύγων στον Σκαραμαγκά προκαλεί αντιδράσεις στους ίδιους τους πρόσφυγες της Δομής.

Σύμφωνα με την “Εφημερίδα των Συντακτών”, οι ήδη διαμένοντες πρόσφυγες διαμαρτύρονται για τις σκηνές που τοποθετούνται στην περίμετρο των κοντέινερ. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατέβαζαν το βράδυ τις σκηνές που στήνονταν το πρωί (πρώτη φωτό). Κάποιες από αυτές στήνονται σε υπόστεγο, ενώ άλλες είναι εκτεθειμένες στα καιρικά φαινόμενα. Πάντως πηγές του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σημειώνουν ότι η στέγαση σε σκηνές θα είναι προσωρινή, μέχρι να τοποθετηθούν νέα κοντέινερ. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι να μεταφερθούν στον Σκαραμαγκά και σε δομές της Βόρειας Ελλάδας 2.000 πρόσφυγες από τη Σάμο μέχρι το τέλος Μαρτίου. 

Ανησυχία για εντάσεις

Οι τοπικές αστυνομικές αρχές ανησυχούν με τις διαμορφούμενες συνθήκες στον Σκαραμαγκά. Η πρόσθεση νέων κατοίκων σε μια ήδη κουρασμένη από την παρατεταμένη διαμονή σε καταυλισμό κοινωνία προσφύγων, απειλεί με εντάσεις. Ας ληφθεί υπόψη η προσπάθεια να μην αναπτυχθούν οι σκηνές, που αναφέραμε πιο πριν. Επίσης τα πρόσφατα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ αντίπαλων εθνο-θρησκευτικών ομάδων στον Σκαραμαγκά, που αντιμετωπίστηκαν δύσκολα από τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις.

Προτεραιότητα η ένταξη στην κοινωνία

Μεγάλη αύξηση του αριθμού προσφύγων στον Σκαραμαγκά - Αντιδράσεις στον καταυλισμό 1
Φωτ: Μάριος Βαλασσόπουλος

Στο μεταξύ, διαδήλωση προσφύγων και αλληλέγγυων έγινε στις 13 Μαρτίου έξω από τα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Αριθμός προσφύγων καλείται να αποχωρήσει από διαμερίσματα και δομές φιλοξενίας μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Όπως σημειώνει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι πρόσφυγες που θα απομακρυνθούν θα συνεχίσουν να παίρνουν χρηματικό βοήθημα για άλλους τρεις μήνες και θα έχουν προτεραιότητα στο οκτάμηνο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας για 3.000 πρόσφυγες.

Το Υπουργείο επισημαίνει ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλιστεί ότι οι πρόσφυγες θα διαθέτουν ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και τραπεζικό λογαριασμό.

Προσθέτει ότι την 1η Ιουνίου θα ξεκινήσει το ενταξιακό πρόγραμμα «HELIOS 2» για 5.000 αναγνωρισμένους πρόσφυγες. Θα προσφέρει έξι μήνες στέγαση στα διαμερίσματα του προγράμματος «ESTIA» με παράλληλες ενταξιακές δράσεις, ενώ για άλλους έξι μήνες θα προσφέρει επιδότηση ενοικίου.

Όσοι δεν έχουν βρει εργασία μετά το τέλος του προγράμματος, θα έχουν πρόσβαση στο ελληνικό προνοιακό σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, διεξάγονται συζητήσεις με το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκειμένου να λυθούν γραφειοκρατικά ζητήματα που εξασφαλίζουν πρόσβαση είτε στον ΟΑΕΔ είτε στο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.

«Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες θα πρέπει να ενταχθούν στην κοινωνία υποδοχής. Ώστε να πάρουν εν τέλει τη ζωή τους στα χέρια τους, όπως υποδεικνύει η διεθνής εμπειρία και πρακτική. Κεντρικός στόχος […] είναι η χειραφέτηση και αυτονόμηση των αναγνωρισμένων προσφύγων. Θα μπορούν να ενταχθούν ισότιμα στην ελληνική κοινωνία και αγορά εργασίας, απολαμβάνοντας αντίστοιχη προστασία με αυτήν που έχουν οι Ελληνες εργαζόμενοι και άνεργοι», σημειώνει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Υπογραμμίζει ότι εφαρμόζει το σχέδιο αποχώρησης από τις δομές σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

  

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button