ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Με αντίτιμο η είσοδος στον Διομήδειο Κήπο – Μαζικές κινητοποιήσεις προαναγγέλλει ο Β. Ντηνιακός

Την επιβολή εισιτηρίου δρομολογεί η διοίκηση του Διομήδειου Βοτανικού Κήπου, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της οικονομικής διαχείρισης λόγω μείωσης εσόδων, εξαιτίας του κορωνοϊού. Το θέμα αυτό συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, η οποία κατέθεσε ψήφισμα διαμαρτυρίας, με το επιχείρημα ότι θα καταστεί δυσχερής η είσοδος στις οικογένειες και θα ακυρωθεί η κατοχυρωμένη λειτουργία του ως δημόσιο και κοινό αγαθό.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 31ης Αυγούστου ο δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός ανακοίνωσε τις πληροφορίες που είχε γι’ αυτό το θέμα. Όπως είπε, επικοινώνησε με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, που προΐσταται θεσμικά του Διομήδειου, ο οποίος ουσιαστικά παραδέχτηκε πως επίκειται η επιβολή αντιτίμου, με την δικαιολογία ότι μειώθηκαν τα έσοδα του Κήπου από τις επισκέψεις σχολείων στο διάστημα που διανύουμε, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Ακόμα με την πάροδο των χρόνων ελαχιστοποιούνται τα έσοδα, λόγω της μείωσης των τόκων από τις καταθέσεις του Ιδρύματος (αποτελεί κληροδότημα του Αλέξανδρου Διομήδους). Από την πλευρά της η δημοτική αρχή επιθυμεί να συνεχιστεί η επαφή με την διαχειριστική επιτροπή του Ιδρύματος, προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η αρνητική εξέλιξη, όπως την χαρακτήρισε ο δήμαρχος. Μάλιστα προς το τέλος της  συνεδρίασης κατέθεσε, εκτός ημερησίας διάταξης, σχετικό ψήφισμα (βλέπε στο τέλος).

Οι θέσεις των παρατάξεων

Κατά την ψηφοφορία του ψηφίσματος η παράταξη Σελέκου απείχε, δηλώνοντας πως διαφωνεί με την επιβολή εισιτηρίου. Πρέπει όμως να γίνει από το Δημοτικό Συμβούλιο μια συνολικότερη και γενικότερη συζήτηση για τον Διομήδειο Κήπο και να μην εξαντληθεί το θέμα μέσα από ένα ψήφισμα. Το δρόμο της αποχής επέλεξε και η παράταξη Ασπρογέρακα, αιτιολογώντας πως δεν πρέπει να διαταραχθούν οι σχέσεις Δήμου και Διομήδειου. Πρόσθεσε πως ο Κήπος δεν έχει άλλα έσοδα, αφού είναι κληροδότημα.

Αντίθετα η παράταξη Θεοφίλη δήλωσε πως το καταψηφίζει, λέγοντας πως αρνείται να δώσει λευκή επιταγή σε ένα δήμαρχο που είναι ανίκανος να υπερασπίσει τα συμφέροντα της πόλης και των Χαϊδαριωτών, όπως συνέβη  με την Ακτή Σκαραμαγκά. Εκτός από την παράταξη Ντηνιακού θετική ψήφο έδωσαν οι παρατάξεις Σπηλιόπουλου και Κέντρη. Έτσι η πρόταση ψηφίσματος πέρασε κατά πλειοψηφία με 18 ψήφους υπέρ και τρεις κατά. Οι υπόλοιποι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι, απείχαν από την ψηφοφορία.

Διαφοροποίηση του Κώστα Φωτεινάκη

Αξιοσημείωτη είναι η πολιτική θέση του δημοτικού συμβούλου Κώστα Φωτεινάκη, που κινήθηκε εκτός γραμμής των «Πολιτών σε Δράση». Ο κ. Φωτεινάκης υποστήριξε πως δεν διαφωνεί με την καθιέρωση εισιτηρίου αξίας 1-2 ευρώ στον Κήπο, κατά τα Σαββατοκύριακα. Το σκεπτικό του είναι πως ο Διομήδειος Κήπος ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει.  Το σημαντικότερο όμως είναι πως οι χιλιάδες επισκέπτες του δεν είναι από το Χαϊδάρι, αλλά από κάθε γωνιά της Αττικής. Την ίδια ώρα που πληρώνουν για ένα καφέ γύρω στα 4-5 ευρώ, ένα μικρό εισιτήριο δεν θα ήταν βάρος για την τσέπη τους και θα αποτελούσε ένα έσοδο για τον Κήπο.

«Αν ήμουν παρών στην ψηφοφορία, θα ψήφιζα κατά. Ήταν όμως πολύ αργά και είχα αποχωρήσει»,  δήλωσε στο «Χαϊδάρι Σήμερα» ο κ. Φωτεινάκης.

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος

“Ο Διομήδειος Βοτανικός Κήπος αποτελεί ένα πολύ σημαντικό για την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή χώρο πρασίνου και περιπάτου, τον οποίο επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες οικογένειες. Η αξία του Διομήδειου Κήπου αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, που οι πολίτες αναζητούν μια διέξοδο για περπάτημα στη φύση μακριά από συνθήκες συνωστισμού. Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την πλήρη αντίθεση του με ενέργειες επιβολής αντιτίμου εισόδου στον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο. Κάτι τέτοιο θα έκανε δυσχερή την επίσκεψη οικογενειών στον Κήπο σε καθημερινή ή συχνή βάση και θα ακύρωνε την κατοχυρωμένη λειτουργία του ως δημόσιο και κοινό αγαθό. Το Δημοτικό Συμβούλιο εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο να πραγματοποιήσει όλες τις αναγκαίες ενέργειες , περιλαμβανομένων μαζικών κινητοποιήσεων, για την προάσπιση της ελεύθερης εισόδου των πολιτών στον Διομήδειο Κήπο”.

Μετά την εξέλιξη αυτή, το “Χαϊδάρι Σήμερα” επικοινώνησε με στελέχη του Διομήδειου Κήπου για να έχει τη θέση τους, αλλά επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν, περιμένοντας την επίσημη αντίδραση του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button