Η 8η Σεπτεμβρίου είναι μια από τις πιο σημαντικές ημερομηνίες της νεότερης ιστορίας του Χαϊδαρίου, αφού σαν σήμερα εκτελέστηκαν 59 στελέχη της Αντίστασης στα χώματά του, λίγο πριν από το χάραμα της λευτεριάς. Η σημερινή επέτειος ήταν βουβή, διότι οι (γέροντες) συγγενείς των θυμάτων δεν οργάνωσαν την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων στον Κήπο, λόγω covid – 19. Το αποκαρδιωτικό είναι ότι ούτε η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου ((βλέπε “Ώρα να αναλάβει το Χαϊδάρι την ευθύνη του για τους ήρωες που εκτελέστηκαν στον Διομήδειο Κήπο“) ούτε άλλος δημόσιος φορέας ανέλαβαν σχετική πρωτοβουλία, όπως επίσης δεν εκδόθηκε καμία σχετική υπομνηστική ανακοίνωση. Ας είναι, το μέγεθος της θυσίας για την πατρίδα δεν κινδυνεύει να υποτιμηθεί από την δική μας αδιαφορία.

Στη μνήμη των ηρώων δημοσιεύουμε μερικά στοιχεία από το αρχείο της Συλλογής του Γιάννη Ιγγλέση, που αφορούν τη μαζική εκτέλεση στο Χαϊδάρι.

«Σήμερα το πρωί τουφεκιζόμεθα, πέφτομε για την πατρίδα με γέλιο στα χείλη για τη
λευτεριά».
ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΛΙΤΙΝΑ, ΠΟΥ ΠΕΤΑΞΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΜΙΟΝΙ, ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΕ ΓΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ.
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΒΟΛΟΠΟΥΛΟΥ “Χαϊδάρι, 8 Σεπτεμβρίου 1944 – Η Αόρατη Στρατιά στο απόσπασμα”
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ , 2002
“Εκτελούμε για την πατρίδα. Ειδοποιήσατε σπίτι μου. Άγγελος Βλασσόπουλος, εξ Αγίου Πέτρου Λευκάδος 8-9-944”. ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΟΥ ΠΕΤΑΞΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΜΙΟΝΙ, ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΕ ΓΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ. ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΒΟΛΟΠΟΥΛΟΥ “Χαϊδάρι, 8 Σεπτεμβρίου 1944 – Η Αόρατη Στρατιά στο απόσπασμα”
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ , 2002
ΑΠΟΚΟΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΩΝ ΣΤΟ ΔΑΦΝΙ.
ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΒΟΛΟΠΟΥΛΟΥ “Χαϊδάρι, 8 Σεπτεμβρίου 1944 – Η Αόρατη Στρατιά στο απόσπασμα”
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ , 2002