Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Λυκείου Χαϊδαρίου χτύπησε σήμερα καμπανάκι συναγερμού ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς εν μέσω πανδημίας, καθώς διαπιστώνει ότι, ενώ απομένουν λίγες μέρες για την έναρξη των μαθημάτων, εξακολουθούν να ισχύουν σοβαρές εκκρεμότητες και ελλείψεις, που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία μαθητών και διδακτικού προσωπικού.

Οι καθηγητές του σχολείου δεν κρύφτηκαν πίσω από την υπαλληλική τους ιδιότητα και με ψήφισμα του Συλλόγου τους βγήκαν μπροστά, εντοπίζοντας λάθη στον σχεδιασμό της νέας σχολικής χρονιάς, επισημαίνοντας προβλήματα και ζητώντας λήψη μέτρων για την άρση τους.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρονται στο κρίσιμο ζήτημα της καθαριότητας, μιλώντας για παντελή έλλειψη σχετικού προσωπικού, καθώς και ότι το σχολείο έχει να καθαριστεί από την 1η Ιουλίου! Επιπλέον, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ (διαλείμματα, εφημερίες, χρήση τουαλέτας – κυλικείου), λόγω έλλειψης προσωπικού και επιμόρφωσης. Τέλος, τονίζεται ότι δύο τμήματα της Γ΄ Λυκείου έχουν μεγάλο αριθμό μαθητών.

Ζητούν την άμεση κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών και την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας. Επίσης το “σπάσιμο” των δύο πολυπληθών τμημάτων και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για θέματα διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.

Αναλυτικά το ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ 1ου ΓΕ.Λ. ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ 

                                                                                                                              Χαϊδάρι, 8/9/2020

Ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς μέσα στην πίεση των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών (πανδημία covid-19), ως Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου ΓΕΛ Χαιδαρίου επιθυμούμε να γνωστοποιήσουμε προβλήματα που χρήζουν άμεσης και επείγουσας αντιμετώπισης και σχετίζονται με:

  1. Καθαριότητα: Βρισκόμαστε στη δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας του σχολείου και μόλις 4 μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων με παντελή έλλειψη προσωπικού καθαριότητας. Το σχολείο είναι ανέτοιμο να δεχθεί μαθητές και οι καθηγητές καθημερινά βρισκόμαστε σ΄ένα περιβάλλον επικίνδυνο για την υγεία μας, καθώς το σχολείο δεν έχει καθαριστεί από την 1/7.

Επιπλέον, καθώς η διαδικασία επιλογής προσωπικού καθαριότητας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας για το κατά πόσο το προσωπικό καθαριότητας που θα διατεθεί στο σχολείο μας θα είναι επαρκές για να καλύψει έγκαιρα και αποτελεσματικά τις έκτακτες υγειονομικές συνθήκες και τα πρωτόκολλα καθαριότητας που ορίζει ο ΕΟΔΥ.

  • Εφαρμογή οδηγιών ΕΟΔΥ: Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τη  δυνατότητα αποτελεσματικής εφαρμογής των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τα Γυμνάσια-Λύκεια, καθώς η έλλειψη προσωπικού και επιμόρφωσης σε θέματα διαχείρισης υγειονομικής κρίσης καθιστά πρακτικά εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη την εφαρμογή τους (διαλείμματα, εφημερίες, χρήση τουαλέτας/κυλικείου).
  • Αριθμός μαθητών ανά αίθουσα: Με τα τρέχοντα δεδομένα για τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα και αίθουσα προκύπτει ότι σε 2 από τις 3 Ομάδες Προσανατολισμού (Ο.Π.) της Γ΄ Λυκείου, ο αριθμός των μαθητών θα είναι 24-25 άτομα. Καθώς στο κτίριο μας υπάρχουν διαθέσιμες δυο ελεύθερες αίθουσες, υπάρχει η δυνατότητα αποσυμφόρησης αυτών των τμημάτων τόσο για υγειονομικούς, όσο και για εκπαιδευτικούς λόγους.

 ΖΗΤΑΜΕ:

  • Την άμεση διάθεση προσωπικού για την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών
  • Την άμεση πρόσληψη επαρκούς προσωπικού καθαριότητας πλήρους ωραρίου(2 πρωί-2 απόγευμα)
  • Το σπάσιμο των τμημάτων Ο.Π. της Γ’ Λυκείου
  • Σαφέστερες οδηγίες για τα πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν λόγω της υγειονομικής κατάστασης.
  • Ενημέρωση-επιμόρφωση του προσωπικού για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στα σχολεία καθώς και τη συνδρομή υγειονομικού προσωπικού.