Μάστιγα τα παρατημένα πλοία – Οδηγήθηκε στην Τουρκία κι άλλο από τον Κόλπο της Ελευσίνας

Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας ΑΕ: Απομακρύνθηκε άλλο ένα επικίνδυνο πλοίο από τον κόλπο της Ελευσίνας
Απομακρύνθηκε οριστικά από τον κόλπο της Ελευσίνας άλλο ένα επικίνδυνο πλοίο, μετά τον ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, που διενήργησε ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ, στις 27 Αυγούστου 2024.
Πρόκειται για το Φ/Γ «ΕΛΕΝΗ Κ» (Ν.Π.11116 ), το οποίο οδηγήθηκε ρυμουλκούμενο στην Τουρκία προς διάλυση (σκραπ).
Το φορτηγό πλοίο ήταν ελλιμενισμένο από τον Μάρτιο του 2018 στον όρμο της Βλύχας στην Ελευσίνα, όπου στην συνέχεια εγκαταλείφθηκε από τον πλοιοκτήτη του. Χαρακτηρίστηκε επικίνδυνο και επιβλαβές στις 28/7/2020 μετά από Τεχνική Έκθεση πραγματογνωμοσύνης.
Σε δήλωση του ο Διευθύνων Σύμβουλος Ο.Λ.Ε. ΑΕ, κ. Απόστολος Καμαρινάκης, αναφέρει:
“Η προσπάθεια της σημερινής Διοίκηση του Ο.Λ.Ε. ΑΕ συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό ώστε να απαλλαγεί ο κόλπος της Ελευσίνας από τα δεκάδες επιβλαβή πλοία και επικίνδυνα ναυπηγήματα, τα οποία έχουν συσσωρευτεί επί σειρά δεκαετιών στην περιοχή, με αποτέλεσμα να αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για το θαλάσσιο περιβάλλον και την ναυσιπλοΐα”.

Πλοιοκτήτες της συμφοράς
Ίσως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι τα σαπάκια που βρίσκονται σε διάφορα σημεία στον Κόλπο της Ελευσίνας υποβαθμίζοντας το περιβάλλον, είναι πλοία απλά… εγκαταλειμμένα. Οι πλοιοκτήτες τα απόθεσαν κάποτε εκεί, όταν έπαψαν να είναι ενεργά και κερδοφόρα, και τα ξεφορτώθηκαν με την πρόφαση ότι τα αφήνουν προσωρινά. Στη συνέχεια κάποιες εταιρείες έκλεισαν και κάποιοι ιδιοκτήτες πέθαναν. Γενικά, φόρτωσαν σε άλλες πλάτες τα κουφάρια για τα οποία οι ίδιοι και με δικά τους έξοδα έπρεπε να φροντίσουν να οδηγηθούν σε διαλυτήρια.
Έμειναν λοιπόν αρκετές δεκάδες από αυτά πεταμένα στη θάλασσα και ουσιαστικά όταν το κόστος αναλαμβάνει ο ΟΛΕ (διότι όσο περνάει ο χρόνος τόσο πιο επικίνδυνα γίνονται και τελικά καταλήγουν ναυάγια), το πληρώνουμε όλοι μας.
Σήμερα δεν υπάρχει πια αυτό το φαινόμενο, διότι ο ΟΛΕ δεν επιτρέπει να αφήνεται κανένα πλοίο χωρίς πιστοποιητικά αξιοπλοΐας και ασφαλιστήρια. Επιπλέον προσπαθεί να απομακρύνει τα παλιά, όπως το σημερινό. Ωστόσο, πέραν του κόστους, δεν είναι μια απλή υπόθεση, διότι χρειάζονται χρονοβόρες διαδικασίες για να βρεθούν υπόχρεοι ή… κληρονόμοι μήπως και καταλογιστούν έξοδα απομάκρυνσης. Επίσης πολλοί διαγωνισμοί καταλήγουν άγονοι επειδή δεν υπάρχουν αρκετές ενδιαφερόμενες εταιρείες για να αναλάβουν τον καθαρισμό των προς απομάκρυνση πλοίων και την μεταφορά με ρυμουλκά στα διαλυτήρια της Τουρκίας (Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει κανένα διαλυτήριο).