ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Μάσκα σε κλειστούς χώρους: Πού την φοράτε, η ασφαλής χρήση και οι μύθοι που την συνοδεύουν

Υποχρεωτική για όλους είναι από σήμερα, Τετάρτη 29/7, η χρήση της μάσκας σε ΔΕΚΟ, Τράπεζες, δημοτικά καταστήματα και λοιπούς χώρους εξυπηρέτησης κοινού, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατόπιν εισήγησης των ειδικών, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία, πάντως είναι «πλήρως διαχειρίσιμα».

Η μάσκα είναι υποχρεωτική για όλους και σε σούπερ μάρκετ και λοιπά καταστήματα τροφίμων, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ταξί, στα νοσηλευτικά ιδρύματα και στα διαγνωστικά κέντρα, στα καταστήματα λιανικής, στα κομμωτήρια και στα κέντρα αισθητικής και στα ασανσέρ.A

Μάσκα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά και οι εργαζόμενοι στην εστίαση, ενώ απευθύνεται σύσταση για χρήση της από όλον τον πληθυσμό, ειδικά σε κλειστούς χώρους, όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις.

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που προχωρά σε αυτό το μέτρο: Πολλά κράτη έχουν καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας, στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού. “Ο κύριος τρόπος μετάδοσης του κορονοϊού είναι μέσω των σταγονιδίων που αιωρούνται στον αέρα, οπότε η χρήση μάσκας είναι ένα από τα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να σταματήσουμε την εξάπλωσή του” έχει τονίσει επανελειμμένως η λοιμωξιολόγος του ΠΟΥ Alice Simniceanu.

Πολλοί έχουν επιλέξει να φορούν ιατρικές μάσκες, ωστόσο υπάρχει μια συνεχιζόμενη διαμάχη σχετικά με την αποτελεσματικότητα των υφασμάτινων μασκών.

Με αφορμή την αυστηροποίηση του μέτρου για τη χρήση μάσκας, το News 24/7 παρουσιάζει τους διαφορετικούς τύπους μάσκας που υπάρχουν στην αγορά, οδηγίες σωστής χρήσης του και ορισμένους “μύθους” που υπάρχουν σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους.

Τύποι μάσκας

Οι ιατρικές μάσκες, γνωστές και ως χειρουργικές, κατασκευάζονται από τουλάχιστον τρία στρώματα συνθετικών, μη υφασμένων υλικών. Αυτά είναι τυποποιημένα, σχεδιασμένα για μία χρήση και αξιολογούνται ως προς την αποτελεσματικότητα διήθησης και ευκολίας στην αναπνοή.

Ο ΠΟΥ προτείνει τη χρήση ιατρικών μασκών για ασθενείς που νοσούν από Covid-19, άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, εργαζόμενους στην Υγεία, άτομα που φροντίζουν ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα, άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

“Αυτές οι μάσκες έχουν κάποια αντίσταση στη διείσδυση υγρών, η οποία είναι χρήσιμη για την προστασία του χρήστη τόσο κατά την εκτόξευση σταγονιδίων του ίδιου όσο και κατά την εκτόξευση σταγονιδίων από άλλους.”, δήλωσε στο Al Jazeera η Simniceanu.

Εάν υπάρχει έλλειψη ιατρικών μασκών, συνίσταται επίσης η χρήση πλαστικών ασπίδων προσώπου.

Το ευρύ κοινό μπορεί να χρησιμοποιήσει και τις (μη ιατρικές) υφασμάτινες μάσκες για να προστατεύσει τους άλλους από τα σταγονίδια του χρήστη. Αυτές μπορεί είτε να αγοραστούν ή να φτιαχτούν από υφάσματα στο σπίτι. Με βάση έρευνες, οι υφασμάτινες μάσκες μπορεί να είναι αποτελεσματικές μόνο αν έχουν τουλάχιστον τρία στρώματα, και μπορούν να φτιαχτούν από ποικιλία υλικών.

«Το εσωτερικό στρώμα μπορεί να είναι από βαμβάκι, το εξωτερικό στρώμα μπορεί να είναι πολυεστέρας ή κάποιο άλλο συνθετικό υλικό που απωθεί τα σταγονίδια και το ενδιάμεσο στρώμα από πολυπροπυλένιο» επισήμανε η Simniceanu.

Πώς να φοράτε μάσκα με ασφάλεια

– Πρέπει να καθαρίσετε τα χέρια σας πριν βάλετε τη μάσκα και να μην αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας ενώ τη φοράτε.

– Η μάσκα πρέπει να καλύπτει τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι σας. Δεν πρέπει να φοριέται κάτω από τη μύτη, στο πηγούνι, γύρω από το λαιμό ή να κρέμεται από το αυτί. Μην αφαιρείτε ή τραβάτε προς τα κάτω τη μάσκα για να μιλήσετε με κάποιον.

– Όλες οι μάσκες πρέπει να αφαιρεθούν χρησιμοποιώντας τους ιμάντες πίσω από τα αυτιά ή το κεφάλι και μετά πρέπει να πλένετε τα χέρια σας.

– Οι ιατρικές μάσκες πρέπει να πετιούνται στα απορρίματα μετά από μία χρήση ή λερωθούν, φθαρθούν ή υγρανθούν.

– Εάν σκοπεύετε να επαναχρησιμοποιήσετε τις υφασμάτινες μάσκες, πρέπει να τις φυλάτε σε μια καθαρή, επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα. Συνιστάται να πλένονται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα με σαπούνι ή απορρυπαντικό, κατά προτίμηση με ζεστό νερό.

= Συνιστάται να μη φοράτε μάσκα ενώ ασκείστε καθώς μπορεί να δυσκολευτεί η αναπνοή. Δεν χρειάζεται επίσης να φοράτε ένα όταν είστε μόνος σας σε αυτοκίνητο.

“Μύθοι” περί μάσκας

  • Οι μάσκες δεν είναι η μόνη λύση, ούτε είναι μια “ασημένια σφαίρα” κατά του COVID-19. Η υγιεινή των χεριών και η φυσική απόσταση είναι εξίσου σημαντινό να διατηρούνται ως προστατευτικά μέτρα. “Ο μεγαλύτερος μύθος είναι ότι η μάσκα είναι μια μαγική λύση για τον κοροναϊό, ενώ δεν είναι” δήλωσε η Simniceanu.
  • Στην πραγματικότητα, η λανθασμένη χρήση μάσκας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης. «Όταν οι άνθρωποι τη φορούν γύρω από το πηγούνι και μετά τραβούν τη μάσκα πάνω στη μύτη, στην πραγματικότητα βάζουν περισσότερα βακτήρια στο στόμα, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να οδηγήσουν σε μόλυνση» δήλωσε η Simniceanu.
  • Ένας άλλος “μύθος” είναι ότι η παρατεταμένη χρήση μάσκας μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση από διοξείδιο του άνθρακα, δεδομένου ότι ο χρήστης της εισπνέει τον αέρα που εκπνέει. Ο ΠΟΥ απαντά ότι όταν φοριέται σωστά, η παρατεταμένη χρήση ιατρικής μάσκας δεν προκαλεί δηλητηρίαση από CO2 ή έλλειψη οξυγόνου.

Πηγή: 

Με πληροφορίες από Al Jazeera

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button