ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ

Μακεδονικό και σημαίες εθνικής υπερηφάνειας

Αναφορικά με την ονομασία των Σκοπίων

Μακεδονικό και σημαίες εθνικής υπερηφάνειας 1γράφει ο Γιώργος Αργυρόπουλος *

1. Μια σοβαρή χώρα οφείλει να λύνει τα προβλήματα με τους γείτονες, ώστε να επικρατεί η διεθνώς λεγόμενη “καλή γειτονία”, ιδιαίτερα όταν υπάρχει διάθεση και από την άλλη πλευρά.

2. Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων δεν είναι συγκρίσιμο με άλλα εθνικά ζητήματα όπως το Κυπριακό, όπου υπάρχει ξένη κατοχή σε κυρίαρχη χώρα.

3. Το γεγονός ότι μεγάλες δυνάμεις θέλουν να λυθεί το θέμα ώστε να μπει η γειτονική χώρα σε ΝΑΤΟ, ΕΕ κλπ., δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μένει εσαεί άλυτο.

4. Παλαιοί πολιτικοί, που ακόμα συντηρούνται από το κατεστημένο ως “μεγάλοι ηγέτες”, όπως ο Κων. Μητσοτάκης, ο Σημίτης κ.ά. είχαν αποδεχθεί λύση με ακόμα και σκέτο το όνομα “Μακεδονία”. Πάλι όμως αυτό δε σημαίνει κάτι για το σήμερα. Ας το δουν οι ψηφοφόροι τους, που έχουν σηκώσει σημαίες εθνικής υπερηφάνειας σαν να δημιουργήθηκε τώρα το ζήτημα.

5. Η ορθότερη κατά την άποψή μου λύση θα ήταν το όνομα “Σλαβομακεδονία”, καθώς αναφέρει ότι πρόκειται για εθνοτικούς πληθυσμούς που κατοικούν στην περιοχή. Οι Μακεδόνες άλλωστε είναι ελληνικό φύλο, οπότε η διαφορά είναι εμφανής. Οι Σκοπιανοί όμως είναι αντίθετοι, αφού θέλουν να διώξουν το “βάρος” του Σλάβου και να γίνουν κι αυτοί “Ευρωπαίοι”.

6. Εμείς ως χώρα θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι, γιατί η εξωτερική πολιτική είναι ενιαία και οι αποφάσεις της μιας κυβέρνησης δεσμεύσουν την επόμενη κάθε φορά.

*Δικηγόρος, Υπ. Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Αθηνών

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button