Με “σταυρόλεξο” παρομοιάζουν επιχειρηματίες της εστίασης και της ψυχαγωγίας τα νέα, μέτρα που καθιστούν τα μαγαζιά τους “πρώτη γραμμή” στην κυβερνητική πολιτική για τόνωση της εμβολιαστικής κίνησης. Ο φόβος να βρεθούν αντιμέτωποι επιχειρηματίες και πελάτες είναι υπαρκτός.
Οι χώροι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους αμιγείς, στους οποίους θα έχουν πρόσβαση οι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες και στους μικτούς χώρους, στους οποίους θα μπορούν να μπαίνουν πέρα από τους εμβολιασμένους και όσοι έχουν υποβληθεί είτε σε rapid είτε σε μοριακό τεστ PCR, ενώ από την “εξίσωση” για αυτές τις δραστηριότητες βγαίνουν τα self test. Το κόστος εξόδου για μια οικογένεια ενεμβολίαστων εκτοξεύεται στα ύψη…
Η πραγματικότητα όμως είναι ακόμη πιο σύνθετη. “Πώς γίνεται να δημιουργηθούν αυτή την περίοδο covid free μαγαζιά, όταν δεν έχει προλάβει να εμβολιαστεί όλο το προσωπικό τους;”, λένε άνθρωποι του χώρου. «Έχουμε και πάλι νέα μέτρα σε τόσο λίγο χρόνο και για μία ακόμα φορά το κράτος μας πετάει την “καυτή πατάτα”. Είναι δυνατόν να κάνουμε αστυνόμευση σε όσους έρχονται στο μαγαζί, αν έχουν εμβολιαστεί, αν συμμετέχει κάποιος στην παρέα που δεν είναι εμβολιασμένος; Αμφιβάλλω έντονα αν είναι εφικτό να εφαρμοστούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν”.
Ουσιατικά η Κυβέρνηση επιβάλλει ως αντικίνητρο το κόστος του rapid test για τους μη εμβολιασμένους, που θα θέλουν να πάνε για καφέ, φαγητό, σινεμά, συναυλία κλπ. Σημειώνεται ότι τα rapid test που διενεργούνται εκτός των κλιμακίων του ΕΟΔΥ, κοστίζουν -το ανώτατο- 20 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη και αν θέλει κάποιος να βγει για καφέ θα πρέπει να έχει προπληρώσει ένα μεγάλο ποσό,πόσο μάλλον μια ανεμβολίαστη οικογένεια. Το αποτέλεσμα του rapid test να θεωρείται ως αποδεικτικό μη νόσησης για 24-48 ώρες. Πλέον η διενέργεια rapid test μπορεί να γίνεται από ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς με βάση την τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε χθες (29/6) κατά τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Έτσι όλοι όσοι δε διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test (όχι self test) προκειμένου να διασκεδάσουν και φυσικά να μπορούν να βρουν εύκολα τον επιστήμονα υγείας που θα το κάνει.