ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Αποκαλύψεις για το κύκλωμα που “χτυπούσε” ακόμη και δίπλα σε σχολεία στο Χαϊδάρι – Το ανήλικο βαποράκι και οι κωδικές ονομασίες

Όπως έχουμε ήδη γράψει, ο ογκώδης φάκελος της δικογραφίας περιλαμβάνει δέκα άτομα, πέντε Έλληνες και πέντε Αλβανούς. Οι τέσσερις από αυτούς είναι Χαϊδαριώτες, όπως και ο μοναδικός προφυλακισθείς, ένας 19χρονος σεσημασμένος, αλβανικής καταγωγής. Μάλιστα στην ομάδα είχαν στρατολογήσει και έναν ανήλικο, που χρησιμοποιούσαν σαν βαποράκι.  

Την υπόθεση εξιχνίασε μετά από έρευνες πέντε μηνών το Τμήμα Ασφάλειας Αγίας Βαρβάρας. Ακολουθεί η Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΓΑΔΑ:

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διακινούσε ποσότητες ναρκωτικών ουσιών στις περιοχές Αγίας Βαρβάρας, Χαϊδαρίου και Κολωνού. Συνελήφθησαν 10 μέλη της ανωτέρω ομάδας. Κατασχέθηκαν 2.030 γραμμ. κοκαΐνης, 5.461 γραμμ. κάνναβης (skunk), 31 γραμμ. ακατέργαστης κάνναβης, 3 ζυγαριές ακριβείας, πτυσσόμενη μεταλλική ράβδος, μαχαίρι και το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ.

Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Αγίας Βαρβάρας, εγκληματική ομάδα που διακινούσε ποσότητες ναρκωτικών ουσιών (κοκαΐνη και ακατέργαστη κάνναβη), στις περιοχές Αγίας Βαρβάρας, Χαϊδαρίου και Κολωνού.

Κομβικό σημείο της αποδόμησης της εγκληματικής ομάδας αποτέλεσε ο έλεγχος που πραγματοποίησαν, πρώτες πρωινές ώρες της 22-6-2021 στα Κ.Τ.Ε.Λ. Κηφισού, αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης (Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.) σε ταξιδιωτικό σάκο που είχαν στην κατοχή τους 3 άτομα, 16χρονος και 21χρονος ημεδαποί και 19χρονος αλλοδαπός, εντός του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 4 συσκευασίες που περιείχαν 4.291 γραμμ. κάνναβης (skunk).

Ακολούθως, στην κατοχή του 19χρονου αλλοδαπού βρέθηκε κλειδί αυτοκινήτου και μετά από στοχευμένες αναζητήσεις που διενήργησαν ανωτέρω αστυνομικοί, εντόπισαν εκμισθωμένο όχημα στο Χαϊδάρι, όπου στο χώρο αποσκευών του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2.030 γραμμ. κοκαΐνης διαχωρισμένα σε τρεις συσκευασίες και συσκευασία περιέχουσα 31 γραμμ. κάνναβης.

Οι συλληφθέντες αρχικά οδηγήθηκαν στο οικείο τμήμα και εν συνεχεία στο Τμήμα Ασφαλείας Αγίας Βαρβάρας που ερευνούσε προανακριτικά την εγκληματική δράση της συμμορίας και είχε ταυτοποιήσει τα ανωτέρα άτομα.

Έτσι, συνελήφθησαν μεσημβρινές ώρες της 22-6-2021 στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης στις περιοχές Αγίας Βαρβάρας, Χαϊδαρίου και Κολωνού, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αγίας Βαρβάρας με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, του Τμήματος Ασφαλείας Περιστερίου, της Ο.Π.Κ.Ε., της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.) και σκύλου της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, επιπλέον 7 μέλη της εγκληματικής ομάδας (4 αλλοδαποί και 3 ημεδαποί).

Όπως εξακριβώθηκε, τα μέλη της συμμορίας προέβαιναν συστηματικά και με διαρκή δράση στην προμήθεια, αποθήκευση, εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Ως προς τον τρόπο δράσης και για τη μεταξύ τους επικοινωνία, είχαν προμηθευτεί τηλεφωνικές συνδέσεις που είχαν εκδοθεί σε στοιχεία ανύπαρκτων προσώπων και τις οποίες άλλαζαν συχνά. Χρησιμοποιούσαν διαδικτυακές εφαρμογές συνομιλιών και ειδική διάλεκτο για τις ναρκωτικές ουσίες και τα χρηματικά ποσά.

Για τις μετακινήσεις τους χρησιμοποίησαν εκμισθωμένα οχήματα. Ακόμη, είχαν αναπτύξει τακτικές αντιπαρακολούθησης.

Επιπρόσθετα, προ της αγοραπωλησίας, πραγματοποιούνταν μία ή και περισσότερες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πελάτη και στο τελικό στάδιο συνομιλία σε διαδικτυακή εφαρμογή, όπου καθορίζονταν ο χρόνος και το σημείο συνάντησης, καθώς και η ποσότητα των ναρκωτικών ουσιών.

Από τα μέλη, δύο ήταν τα αρχηγικά και οι υπόλοιποι είχαν ρόλο διακινητή.

Στο πλαίσιο της προανακριτικής έρευνα, διαπιστώθηκε ότι η συμμορία είχε προβεί σε 258 περιπτώσεις αγοραπωλησίας ουσιών.

Από τις περαιτέρω έρευνες σε οικίες οχήματα αλλά και στην κατοχή των κατηγορουμένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 1.170 γραμμ. κάνναβης ( skunk ),
  • 2 ζυγαριές ακριβείας
  • μεταλλικός τρίφτης κάνναβης,
  • 2 μεταλλικές σπάτουλες τμηματοποίησης κάνναβης,
  • πτυσσόμενη μεταλλική ράβδος,
  • μαχαίρι,
  • 13 κινητά τηλέφωνα και
  • το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Αποκαλύψεις για το κύκλωμα που "χτυπούσε" ακόμη και δίπλα σε σχολεία στο Χαϊδάρι - Το ανήλικο βαποράκι και οι κωδικές ονομασίες 3

Το βαποράκι και οι κωδικές ονομασίες

Σε σημερινό ρεπορτάζ του protothema.gr παρουσιάζεται η δικογραφία της υπόθεσης αλλά και οι κωδικές ονομασίες που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης για τα ναρκωτικά και τις τοποθεσίες. Οι δράστες φαίνεται πως ξεκίνησαν τη δράση τους από τον περασμένο Φεβρουάριο και κινήθηκαν στις περιοχές του Χαϊδαρίου αλλά και της Ακαδημίας Πλάτωνος στον Κολωνό.

Στα δίχτυα τους φαίνεται πως παρέσυραν και έναν ανήλικο ο οποίος λειτουργούσε ως «βαποράκι», φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να λέει ψέματα στους ίδιους τους γονείς του για το πού βρίσκεται και τι ακριβώς κάνει. Όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, οι ενήλικοι της… παρέας εκμεταλλεύονταν το γεγονός πως ένας από τους δράστες ήταν ανήλικος και τον χρησιμοποιούσαν ως «μεταφορέα», «διανομέα» αλλά και «διακινητή». Όλα φυσικά έγιναν κατ’ εντολή των ενηλίκων μελών της οργάνωσης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις καταγραφές των αστυνομικών ο ανήλικος έλεγε διαρκώς ψέματα στην οικογένειά του, ενώ όταν βρισκόταν κάποιο μέλος στην παρέα του, ανέφερε ονομαστικά άπαντες πλην των μελών φοβούμενος την αντίδραση των γονέων του.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δραστών σοκάρουν:

«A: Ε, έχεις κανά μικρό εκεί να κάνει καμιά εξυπηρέτηση; Έχεις κανά πιτσιρικά εκεί; Έχεις κανά μικρό; Με ποιόν είσαι πάνω;

Β: Ρε φίλε Προφή είμαστε, τι να στείλω κάποιον με τα πόδια;

Α: Ε ρε φίλε, άμα παίζει. Έχεις κάποιον εκεί; Κανά ….; Τίποτα τέτοιο;»

Ένας από τους δράστες μάλιστα είχε αναλάβει τον ρόλο του «μισθωτή» οχημάτων μέσω εταιρειών στην Λεωφόρο Συγγρού και στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. «Η τακτική της μίσθωσης οχημάτων και η μη χρήση ιδιωτικών, υιοθετήθηκε τα τελευταία χρόνια από μέλη Ε.Ο. με αποκλειστικό στόχο αφενός να μην συνδέονται ευθέως με τις έκνομες δραστηριότητες στις οποίες μετέχουν και αφετέρου, αν εντοπιστούν ναρκωτικές ουσίες στο όχημα και κατασχεθεί, οι ίδιοι δεν θα υποστούν καμία περαιτέρω οικονομική ζημία σε περίπτωση δήμευσής του», τόνισαν οι αστυνομικοί στη δικογραφία της υπόθεσης.

Η δικογραφία της υπόθεσης

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα κατέγραψαν οι αστυνομικοί στη δικογραφία της υπόθεσης σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν τα μέλη της οργάνωσης σε αρκετές περιοχές στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

«Τον μήνα Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους περιήλθαν στην Υπηρεσία μας πληροφορίες αναφορικά με την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνται συστηματικά στη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών (ακατέργαστης κάνναβης και κοκαΐνης) στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής. Οι πληροφορίες ανέφεραν ως ηγετικό μέλος έναν άνδρα Αλβανικής καταγωγής με επώνυμο …. και προσωνύμιο «Ματέο», ο οποίος χρησιμοποιεί για τον συντονισμό των έκνομων δραστηριοτήτων την υπ’ αριθμ. …τηλεφωνική σύνδεση», επισημαίνεται στη δικογραφία της υπόθεσης που δημοσιεύει το protothema.

«Όπως προέκυψε από την έρευνα, τουλάχιστον από τον μήνα Φεβρουάριο του έτους 2021, οι [Α] έως [Θ] κατηγορούμενοι αφού ενώθηκαν με σύμπτωση της κοινής τους βούλησης, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε εγκληματική οργάνωση [Ε.Ο.] με διαρκή δράση και διακριτούς μεταξύ τους ρόλους, επιδιώκοντας τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων που προβλέπονται στην νομοθεσία περί εξαρτησιογόνων ουσιών και δη στις ιδιαίτερα διακεκριμένες περιπτώσεις των διατάξεων (άρθρα 20, 23 παρ. 1 εδ. β’ του Ν. 4139/2013). Τα μέλη της οργάνωσης δραστηριοποιούνταν σε καθημερινή βάση και εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου στη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών: κοκαΐνη, ακατέργαστη και skunk κάνναβη σε περιοχές της Δυτικής Αττικής και του κέντρου της Αθήνας. Αφού δημιούργησαν εστίες διακίνησης στις περιοχές του Χαϊδαρίου και της Ακαδημίας Πλάτωνος στον Κολωνό Αττικής, προέβαιναν στη διακίνηση των ανωτέρω ουσιών λαμβάνοντας ιδιαιτέρως αυστηρά μέτρα προφύλαξης. Οι τοποθεσίες δεν ήταν αποτέλεσμα ευκαιριακής επιλογής, αλλά προέκυψαν αποκλειστικά με γεωγραφικά κριτήρια, εξασφαλίζοντας στους διακινητές συνθήκες απόλυτης μυστικότητας και ελεγχόμενης κυκλοφορίας ατόμων στο εσωτερικό τους», έγραψαν στην ογκωδέστατη δικογραφία που σχημάτισαν τα έμπειρα στελέχη του τμήματος Ασφαλείας Αγίας Βαρβάρας.

Οι κωδικές ονομασίες των ναρκωτικών, οι τιμές και τα σημεία διακίνησης

Οι κωδικές ονομασίες που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης για τα ναρκωτικά ήταν οι εξής:

Ντούρου, νέο, έτσι ή μαύρο: Κάνναβη

Νος: Κάνναβη (προερχ. από τη λέξη «Αλβανός»)

Σκουπ: Κάνναβη (προερχ. από την Αλβανική λέξη Shqiptar «Αλβανός»)

Mercedes ή σκου: Skunk κάνναβη

Λεμόνι Skunk: κάνναβη με άρωμα λεμόνι (lemon skunk), υψηλής δραστικότητας

Καλαμάκι του frappe: Κοκαΐνη

Zero «point» three: 0.3 γραμμάρια (κώδικας μέτρησης ποσότητας για την κοκαΐνη)

Ντι (d) ή ντρουγκς: Ναρκωτικά (προερχ. από τη λέξη drugs)

Γραμμή: Γραμμάριο

Λόκα: Καλής ποιότητας

Άσος: Ποσότητα κάνναβης ενός γραμμαρίου ή μονόφυλλο τσιγάρο κάνναβης

Λίρο: Ποσότητα κάνναβης αξίας πέντε ευρώ (προερχ. από τη λέξη τά-λιρο, δηλ. 5€)

Ντέπε: Ποσότητα κάνναβης αξίας πέντε ευρώ (5€)

Κάδε: Ποσότητα κάνναβης αξίας δέκα ευρώ (10€)

Φροδί: Ποσότητα κάνναβης αξίας είκοσι πέντε ευρώ (25€)

Ένα διπλό ή πλοδί: Δύο συσκευασίες κάνναβης

Λεκ: Χρήματα με τη γενική έννοια του όρου (προερχ. από τη λέξη lek, το νόμισμα της Αλβανίας)

Γκαφρά : Χρήματα (προερχ. από τη λέξη φράγκα)

Το γίναμε: Κάναμε χρήση κάνναβης

Βγάζω: Διαθέτω σε τρίτους ναρκωτική ουσία

Test Drive: Ομαδική χρήση κάνναβης

Μάνι: Τσιγάρο με κάνναβη, (προερχ. από τη λέξη ντουμάνι)

Γάρο: Τσιγάρο κάνναβης

Τάκι: Χαρ(τάκι) για το στρίψιμο τσιγάρου

Ταφάκι: Δύο τσιγαρόχαρτα, το ένα κάθετα κολλημένο στην άκρη του άλλου δίνοντας την εικόνα του ‘’ Τ ‘’

Αγορασμέ: Αγορασμένα ναρκωτικά, όχι ‘’κερασμένα’’

Δαγκωμένο: Ελλιποβαρής ποσότητα κάνναβης σε σχέση με την τιμή αγοράς

Δίας, Τρίας, Τσος ή Μπούμπηδες: Ενημέρωση για παρουσία Αστυνομικών δυνάμεων

Χρε: Εντοπισμός από Αστυνομικούς (προερχ. από τη λέξη χρέωμα)

Ξεχού: Η μη στοχοποίηση από Αστυνομικούς (προερχ. από τη λέξη ξεχρέωμα)

Spot: Σημείο διακίνησης

Ξία: Αμάξι

Πάμε για καφέ: Συνάντηση με αγοραστή για διακίνηση

Πάμε για τρέξιμο: Διανομή ναρκωτικών ουσιών από τα μέλη

Αντίστοιχα οι δράστες είχαν επιλέξει αρκετά «μυστικά» και «διακριτικά» σημεία προκειμένου να διακινούν ναρκωτικά ανενόχλητοι. Είναι ενδεικτικές οι κωδικές ονομασίες που χρησιμοποιούσαν για τις τοποθεσίες:

Προφή ή πάνω ή νωπά: Προφήτης Ηλίας Χαϊδαρίου

Θριοέ (ανάγραμμα) ή Θρίο: Αίθριο πάρκο Χαϊδαρίου (Στρ. Καραϊσκάκη αρ. 97)

Βιβλιοθήκη/εφτά: Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου (Στρ. Καραϊσκάκη αρ. 97)/ Επί μέρους χώρος της βιβλιοθήκης

Σόσδα (ανάγραμμα): Περιοχή Δάσος Χαϊδαρίου

Τόπρω (ανάγραμμα): 1ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου (Ανεξαρτησίας αρ. 17)

Βδομοέ (ανάγραμμα): 7ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου (Ηλία Βενέζη αρ. 24)

Νοβού: (ανάγραμμα) Η εστία διακίνησης «βουνό», πλησίον του Δημοτικού Γηπέδου Χαϊδαρίου (Ιερά Οδός αρ. 240)

Βαρυντού: (ανάγραμμα) Τοιχίο (ντουβάρι) στην εστία διακίνησης «βουνό»

Παναγί ή Γίτσα: Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Χαϊδαρίου (Περραιβού αρ. 2 & Νέας Φώκαιας)

Φνίδα (ανάγραμμα): Δαφνί Χαϊδαρίου

Santa: Αγία Βαρβάρα Αττικής

Τρύφωνας: Ι.Ν. Αγίου Τρύφωνος εντός της Ακαδημίας Πλάτωνος»

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button