Η “άλλη” Λεωφόρος Θηβών, που θα έδινε ανάσα στα δυτικά προάστια

Η Λεωφόρος Θηβών είναι σημαντικός οδικός άξονας της Αθήνας που συνδέει τον Πειραιά με τη Δυτική Αθήνα, αλλά και τα δυτικά και βορειοδυτικά προάστια μεταξύ τους. Με μήκος 12,5 χιλιόμετρα διασχίζει μεγάλους δήμους όπως ο Πειραιάς, η Νίκαια, το Αιγάλεω, το Περιστέρι και το Ίλιον. Δυστυχώς όμως η σημασία που της έχει δοθεί δεν είναι ανάλογη της επίδρασής της στη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Τα προβλήματά της δεν είναι διαφορετικά από άλλων οδικών αξόνων της πρωτεύουσας. Πολύ παρκάρισμα στις δεξιές λωρίδες των δύο ρευμάτων, που μειώνει πολύ την κυκλοφοριακή της ικανότητα, κατάληψη μέρους πεζοδρομίων από επιχειρήσεις, που δυσχεραίνει την κίνηση των πεζών, πολλά φανάρια που προκαλούν διαρκείς ανασχέσεις της κυκλοφορίας και μποτιλιαρίσματα στις ώρες αιχμής.
Η Λεωφόρος Θηβών είναι δρόμος ευθύς, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά ρεύμα και με μικρή κλίση σε όλο του το μήκος. Επίσης έχει φαρδιά πεζοδρόμια, πράγμα σπάνιο στο Λεκανοπέδιο.
Κατά καιρούς γίνονται μερικές μικροπαρεμβάσεις, τις οποίες κάποιοι παρουσιάζουν σαν “σπουδαία έργα” στη Δυτική Αθήνα, όπως αναπλάσεις πεζοδρομίων και πλακοστρώσεις, που καθόλου δεν επιδρούν στην κυκλοφοριακή της βελτίωση. Χρειάζεται κάτι ριζοσπαστικό για τον άξονα των δυτικών προαστίων, που μπορεί να αλλάξει δραστικά τον τρόπο των μετακινήσεων και να θέσει το θέμα της τοπικής ανάπτυξης σε νέες βάσεις.

Μερικές σκέψεις για το πώς θα μπορούσε να ανταποκριθεί καλύτερα στο κυκλοφοριακό έργο που της αναλογεί:
- Κατασκευή διπλής γραμμής τραμ, που θα ενώνει τους δήμους της Δυτικής Αθήνας μεταξύ τους, καθώς και με το αντίστοιχο σταθερό δίκτυο σταθερής τροχιάς του Πειραιά και της παραλιακής ζώνης.
- Κατασκευή ποδηλατόδρομου που θα επιτρέπει την κίνηση με ποδήλατο μεταξύ όλων των δυτικών προαστίων, αλλά και με τον Πειραιά. Θα είναι πολύτιμος όχι μόνο για τοπικές κινήσεις, αλλά και για την αναγκαία σύνδεση της περιοχής μας με τους μεγάλους ποδηλατικούς διαδρόμους που είτε υλοποιούνται είτε σχεδιάζονται την Αθήνα, όπως πχ ο μεγάλος ποδηλατόδρομος της Αθηναϊκής Ριβιέρας ή ο Βόρειος Ποδηλατικός Άξονας Κηφισιά – Γκάζι, μήκους 17,8 χλμ. Ποδηλατόδρομος σχεδιάζεται και κατά μήκος της Ιεράς Οδού, και είναι προφανής η σημασία που έχει η διασταύρωσή του με έναν μελλοντικό Ποδηλατόδρομο στη Λεωφόρο Θηβών.
- Εφαρμογή της λύσης των κυκλικών κόμβων στις διασταυρώσεις αντί φαναριών, με επιδιωκόμενο κέρδος την αύξηση της κυκλοφοριακής ικανότητας της οδού, αλλά και της ασφάλειας (πιο αναλυτικά: Κυκλικός κόμβος: Να γιατί θα κυριαρχήσει στο ελληνικό οδικό δίκτυο, αστικό και υπεραστικό).
Όλα μαζί ή κάποια από τα παραπάνω μέτρα θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κυκλοφοριακή ικανότητα της Λεωφόρου Θηβών και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας.

ΥΓ 1. Είναι προφανές ότι η προώθηση του μέσου σταθερής τροχιάς (τραμ) και του ποδηλάτου θα γίνει σε βάρος του παρκαρίσματος στα δύο ρεύματα, λόγω του οποίου τώρα η Λεωφόρος Θηβών ασφυκτιά. Από την άλλη, η απρόσκοπτη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς θα μειώσει την ανάγκη χρήσης ΙΧ.
ΥΓ 2. Αντίθετα το τραμ δεν αφαιρεί τίποτε από την κίνηση των αυτοκινήτων, γιατί πάνω στις γραμμές του μπορούν αυτά να κυκλοφορούν κανονικά.
ΥΓ 3. Το ποδήλατο (και το ηλεκτρικό πατίνι) ευνοούνται από τις μικρές κλίσεις και χιλιάδες άνθρωποι θα επωφεληθούν από την ανάπτυξη αυτής της δυνατότητας για τοπικές ή μακρινότερες μετακινήσεις, με προφανή οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
ΥΓ 4. Για το αν υπάρχουν τα απαιτούμενα χρήματα για να αναμορφωθεί η Λεωφόρος Θηβών, τα έχουμε πει εδώ: Πού θα βρεθούν τα χρήματα για τα μεγάλα έργα στη Δυτική Αθήνα; Χρήματα ξοδεύονται σωρηδόν από Κράτος και Περιφέρεια Αττικής, καιρός να έρθουν και στα δυτικά.
Μενέλαος Χρόνης