ΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Χακί πολιτείες”, λασπορροές και πνιγμένα αντιπλημμυρικά

Μια μικρής έντασης βροχή πλημμύρισε το Χαϊδάρι. Λασπορροές από το βουνό κατέβηκαν στη Λ. Αθηνών και την πόλη. Στο ίδιο έργο θεατές. Όμως τα αντιπλημμυρικά έργα είναι πνιγμένα σε θάλασσες από υποσχέσεις. Γειτονιές στο Χαϊδάρι ζουν με τις μνήμες των πλημμυρών του 2013 και του 2014 και τρέμουν την επόμενη μεγάλη νεροποντή.

Το “δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων” θέτει η κ. Κατερίνα Σταθακοπούλου, ακουμπώντας το σημείο που κυρίως προκαλεί το πλημμυρικό πρόβλημα στο Χαϊδάρι: Το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου και ευρύτερα τη λεκάνη απορροής του Ποικίλου.

Μας έστειλε φωτογραφίες από το 6ο Γυμνάσιο στην οδό Μπουμπουλίνας, από όπου ξεπήδησε το νερό κατά τη χτεσινή μικροβροχή. Η συμπολίτισσα συνδυάζει το ξέσπασμα του χειμάρρου με την είδηση για τη νέα πόλη που χτίζεται στο Στρατόπεδο:

λασπορροές στην οδό Μπουμπουλίνας
6ο Γυμνάσιο. Είσοδος του νερού στην πόλη από το Στρατόπεδο.

Με αφορμή το άρθρο σας με τίτλο “Μέσα στα Στρατόπεδα Χαϊδαρίου χτίζεται μια χακί πολιτεία που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τις περιβόητες Αμερικανικές βάσεις” σας αποστέλλω μερικές εικόνες από το πώς η χακί πολιτεία μας προσφέρει -χρόνια τώρα- τη λάσπη και τα σκουπίδια της με κάθε σύντομη, όπως η σημερινή, νεροποντή… (Μπουμπουλίνας, 6ο Γυμνάσιο). Κρίμα που ο κ. Χουδελούδης ή οι εκπρόσωποι της ΑΣΔΥΣ δεν ήταν εδώ σήμερα το μεσημέρι, την ώρα της βροχής. Ίσως να ενέτασσαν στα μεγαλεπήβολα σχέδια της Υπηρεσίας και τη διαχείριση ομβρίων του Στρατοπέδου.

"Χακί πολιτείες", λασπορροές και πνιγμένα αντιπλημμυρικά 4
Φερτά υλικά στην οδό Μπουμπουλίνας.

“Πώς θα μπαινοβγαίνουν;”

Αυτά στην οδό Μπουμπουλίνας. Τις ίδιες και χειρότερες λασπορροές είχαμε στις δύο πύλες των Στρατοπέδων Καραϊσκάκης Α’ και Β΄, στην οδό Ρίμινι. Το θέμα αυτό σχολίασε ο κ. Γιώργος Μπρουσκάκης:

Τώρα που θα γίνουν στρατιωτικές κατοικίες και τα στελέχη τους δεν θα μπορούν να βγουν ούτε να μπουν, ίσως θυμηθεί το κράτος ότι τα όμβρια έρχονται από το χώρο των στρατοπέδων και πνίγουν το Χαϊδάρι.

"Χακί πολιτείες", λασπορροές και πνιγμένα αντιπλημμυρικά 6
Φρεάτια στην οδό Μπουμπουλίνας

Λασπορροές και χαμένα αντιπλημμυρικά

Όπως πολλοί γνωρίζουν, οι λασπορροές που κατεβαίνουν από τη λεκάνη του Ποικίλου και διασχίζουν το Στρατόπεδο, είναι αυτές που πλημμυρίζουν την οδό Ρίμινι, φράζοντας με φερτά υλικά τα φρεάτια. Τελικά τα νερά αυτά φτάνουν στην Λεωφόρο Αθηνών, μετατρέποντάς της σε ποτάμι. Από εκεί περνούν σε τμήματα του κεντρικού Χαϊδαρίου.

Πριν μερικά χρόνια συνέβησαν μείζονα περιστατικά, που κατέστρεψαν περιουσίες και απείλησαν ζωές στο Χαϊδάρι. Τα αναγκαία έργα που έχουν εξαγγελθεί πολλές φορές δεν έγιναν ποτέ, παρά τις υποσχέσεις του κράτους και της Περιφέρειας Αττικής. Θα επανέλθουμε με ένα αφιέρωμα στα “χαμένα αντιπλημμυρικά” του Χαϊδαρίου.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button