ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σχέδιο ενός μήνα ανακοινώνει ο Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο αθλητικές – κοινωνικές εκδηλώσεις και εστίαση

O Οκτώβριος αφήνει βαριά επιδημιολογική κληρονομιά στον Νοέμβριο, που θεωρείται κρίσιμος, ίσως και απρόβλεπτος, σε ό,τι αφορά την επιδημία κορωνοϊού στη χώρα μας -άλλωστε το ίδιο συμβαίνει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη διάρκεια του Οκτωβρίου διπλασιάστηκε ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων που είχαν καταγραφεί όλη την περίοδο της επιδημίας: στα 18.475 κρούσματα που είχαν καταγραφεί από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο στη χώρα μας, προστέθηκαν άλλα 17.035 κρούσματα τον τρέχοντα μήνα. Κατά το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 224 νεκροί, δηλαδή περίπου το 1/3 των ανθρώπων που κατέληξαν σε όλο το διάστημα της επιδημίας στη χώρα μας. Συνολικά, έχουν χάσει τη ζωή τους 615 άνθρωποι λόγω του κορωνοϊού.

Η εκτίμηση των ειδικών ότι η επιδημία κινείται σε ρυθμό εκθετικής αύξησης έχει προκαλέσει συναγερμό στην κυβέρνηση, η οποία πλέον έχοντας δεχθεί και αξιολογήσει και τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σχετικά με τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις, θα ανακοινώσει σήμερα σχέδιο δράσης τεσσάρων εβδομάδων για την αναχαίτιση του δεύτερου επιδημικού κύματος. Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο πια, καθώς δεν υπάρχει χρόνος, οι παρεμβάσεις να απλωθούν με δραστικό τρόπο σε τομείς όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή τα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια υγεία, με προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού.

Στο πλαίσιο αυτό, στόχος του σχεδίου που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι να αποφευχθεί άμεσα -τουλάχιστον- ένα γενικευμένο lockdwon στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι ήδη επτά περιφερειακές ενότητες βρίσκονται σε τοπικό lockdwon: Κοζάνη, Καστοριά, Ιωάννινα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη. Και παρότι το γενικευμένο lockdwon δεν αποκλείεται, θα επιχειρηθεί μέσα από συντονισμένα και στοχευμένα μέτρα να κοπεί την αλυσίδα της μετάδοσης του κορωνοϊού τόσο μέσα στις πολύ επιβαρυμένες περιοχές όσο και στις λιγότερο φορτωμένες με ιικό φορτίο περιοχές της χώρας.

Οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έπειτα από συνεχείς συσκέψεις, που ολοκληρώθηκαν χθες αργά το απόγευμα, εισηγήθηκαν κατά πληροφορίες δύο μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, δηλαδή σε όλη τη χώρα και ανεξάρτητα από τη διαβάθμιση κινδύνου των περιοχών, και μια σειρά μέτρων στοχευμένα στις πορτοκαλί περιοχές.

“Πράσινο” στη μάσκα, “κόκκινο” στις αθλητικές και κοινωνικές εκδηλώσεις

Τα μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, και η αναστολή όλων των ερασιτεχνικών ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων.

Σήμερα η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, στις περιοχές που είναι επιβαρυμένες λόγω του κορωνοϊού και βρίσκονται στα επίπεδα 3 και 4, τις λεγόμενες “πορτοκαλί” και “κόκκινες” περιοχές. Στις αρχικές συζητήσεις της η Επιτροπή εξέταζε το ενδεχόμενο η χρήση μάσκας να επεκταθεί στις “κίτρινες” περιοχές, τελικά όμως αποφασίστηκε η εισήγηση να αφορά τη χρήση της μάσκας και στις “πράσινες” περιοχές, ώστε να μην επεκτείνεται η επιδημία περαιτέρω ή να μην επιχειρείται να ανακοπεί αφότου έχει εξαπλωθεί. Ωστόσο, στις λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές, η μάσκα θα ειναι υποχρεωτική στοιυς εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους όταν και όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Στις “πορτοκαλί” και “κόκκινες” περιοχές η χρήση μάσκας είναι παντού, χωρίς εξαιρέσεις.

Η αναστολή των ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα προτάθηκε επίσης από τους ειδικούς στοχευμένα, επειδή από τις ιχνηλατήσεις προέκυπτε συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες πως οι αθλητικές διοργανώσεις αποτελούσαν clusters κορωνοϊού. Το σκεπτικό των ειδικών είναι να περιοριστούν δραστικά οι συγκεκριμένες οργανώσεις που φαίνεται να έχουν δώσει εκατοντάδες συρροές και να σταματήσει η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων.

Επίσης, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων πρότεινε την όλος το δυνατόν μεγαλύτερη επέκταση της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης στα πανεπιστήμια, τα οποία είναι κρίσιμα και για την αποφυγή συνωστισμού στα ΜΜΜ.

Εστίαση

Πέρα από αυτά, “έξυπνα” μέτρα με στόχο το άλλο μεγάλο πεδίο διασποράς του κορωνοϊού, εκείνο της διασκέδασης, έχουν προταθεί για τις “πορτοκαλί” περιοχές δηλαδή σε όσες έχουν χαρακτηριστεί αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης. Η εισήγηση περιλαμβάνει το κλείσιμο των εστιατορίων και των λοιπών χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 9 το βράδυ, το νυχτερινό lockdown, δηλαδή την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9.30 ή 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί και επίσης κατά τις ίδιες ώρες η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός των ορίων της περιφερειακής ενότητας -ωστόσο η τελευταία πρόταση αντιμετωπίζει τεχνικές δυσκολίες στην υλοποίησή της, γεγονός που ίσως την καταστήσει και ανενεργή. Ακόμη, έχει προταθεί και η χρήση μάσκας σε όλη τη διάρκεια παραμονής στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Εμβόλια

Χθες στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ συζητήθηκε το θέμα της πανδημίας και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσουν άμεσα σε lockdown, ως τη μόνη λύση για να αναχαιτιστεί η πανδημία. Εν τέλει δεν “κλείδωσε” ένα τόσο άμεσο μέτρο, καθώς η διατήρηση της όσο το δυνατον μεγαλύτερης κανονικότητας στην οικονομική ζωή της ΕΕ και τις μετακινήσεις προσώπων και εμπορευμάτων αποτέλεσε προτεραιότητα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Μαξίμου οι 27 συμφώνησαν για κοινή ευρωπαϊκή φόρμα εντοπισμού επιβάτη (Passenger Location Form), στη συνεργασία μεταξύ των κρατών- μελών σε περίπτωση που το σύστημα υγείας κάποιας χώρας υποστεί πίεση, καθώς και στην ενδυνάμωση των προσπαθειών για τη διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων εμβολίων και συγκεκριμένα πως όλα τα κράτη- μέλη θα λάβουν εμβόλια αναλογικά με τον πληθυσμό τους την ίδια στιγμή.

Συζητήθηκαν επίσης οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και τονίστηκε η ανάγκη υλοποιησης των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, δηλαδή η ανάγκη να προχωρήσει επιτέλους το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button