ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Κορωνοϊός: Δραματική η κατάσταση στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Χαϊδαρίου

Ένα καίριας σημασίας έργο για την πόλη διεκπεραιώνεται με μεγάλες δυσκολίες. Πρόκειται για τις Υπηρεσίες Καθαριότητας και Πρασίνου, του Δήμου Χαϊδαρίου. Δουλεύουμε “στο κόκκινο” έγραψε χτες ο κ. Δημήτρης Σταυρίδης, αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας & Ελέγχου Περιβάλλοντος του Δήμου Χαϊδαρίου και Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Χαϊδαρίου. Παρουσίασε αριθμητικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι βάρδιες των οδηγών απορριμματοφόρων και συνοδών εργατών βγαίνουν οριακά, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο. Από τον ίδιο χώρο, φτάνουν στην εφημερίδα μας πληροφορίες για ασφυκτική κατάσταση, που χρειάζεται άμεση ενίσχυση.

Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος, επικεφαλής των Πολιτών σε Δράση, με χτεσινή του επιστολή προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κάνει έκκληση για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού ειδικά στην Καθαριότητα, αξιοποιώντας τις νομικές δυνατότητες που προβλέπονται από την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. “Οι ελλείψεις προσωπικού είναι χρόνιες στην Υπηρεσία Καθαριότητας και Πρασίνου και ιδιαίτερα στον τομέα των οδηγών και άλλων σχετικών ειδικοτήτων. Η κόπωση από την υπερπροσπάθεια των εργαζομένων να διατηρηθεί καθαρή η πόλη είναι γνωστή”, σημειώνει ο κ. Σπηλιόπουλος.

Χαρακτηριστικά ο κ. Σταυρίδης γράφει για την Υπηρεσία Καθαριότητας: “Δουλεύαμε στο κόκκινο και χτες, πριν τις έκτακτες συνθήκες που ζούμε σήμερα. Με προσωπικό που οριακά έβγαζε τα προγράμματα και με εξοπλισμό που μετά βίας εξυπηρετούσε τις ανάγκες του Δήμου. Σε κτιριακές εγκαταστάσεις προβληματικές και όχι αδειοδοτημένες, με ανεπάρκεια υλικών και μέσων. Με εργαζόμενους σε αναγκαστικές βάρδιες, που τους χρωστάμε ρεπό και άδειες γιατί δε μπορούμε να τις δώσουμε. (…) Σήμερα η κατάσταση δεν είναι στο κόκκινο, είναι στο βαθύ πορφυρό.”

Πράγματι, για να βγαίνουν οι βάρδιες, υπάρχει υπεραπασχόληση προσωπικού. Όπως μαθαίνουμε από τους ίδιους τους εργαζόμενους, υπάρχουν στην Υπηρεσία Καθαριότητας άνθρωποι που όχι μόνο δεν έχουν πάρει την κανονική άδεια της προηγούμενης χρονιάς, αλλά η Υπηρεσία τούς χρωστάει και πάνω από 100 ρεπό στον καθένα! Αυτά προέρχονται κυρίως από την εργασία Σαββάτου και Κυριακής, τις οποίες οι εργαζόμενοι διαχρονικά δεν λαμβάνουν ως υπερωριακή αποζημίωση λόγω οικονομικής στενότητας, αλλά τους παρέχεται σε ρεπό. Τα οποία όμως με τη σειρά τους δεν τους δίνονται ποτέ, γιατί δεν επαρκεί το προσωπικό! Χαρακτηριστικά, υπάρχουν εργαζόμενοι που “έχουν μέσα” πάνω από 200 μέρες κανονικής άδειας και ρεπό… Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος υπερεργασίας, που ειδικά τώρα στην περίοδο της κρίσης λόγω πανδημίας επιδεινώνεται. Λίγοι βγάζουν δουλειά για πολλούς. 

Κάποιοι από τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Καθαριότητας καλούν στη διοίκηση του Δήμου να κινητοποιήσει εργαζόμενους από δημοτικές δομές που έκλεισαν λόγω των μέτρων πρόληψης διάδοσης του κορωνοϊού, για να καλυφθούν ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας (πχ έλεγχος χώρων μαζικής συνάθροισης, πάρκα κτλ), ώστε να ελαφρυνθεί το έργο των υπολοίπων. 

Για το διαχρονικό πρόβλημα της ορθολογικής κατανομής του προσωπικού του Δήμου Χαϊδαρίου μπορείτε να διαβάσετε εδώ: 

Μπορεί αυτός ο Δήμος να παράγει έργο για την πόλη;

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button