Στα πρόθυρα εξαφάνισης το κόκκινο ελάφι της Πάρνηθας
Tο κόκκινο ελάφι της Πάρνηθας βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης, σύμφωνα με παραδοχή από τον αρμόδιο φορέα. Το βάρος “πέφτει” στα μεγάλα αρπακτικά που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Πάρνηθα, ενώ δεν γίνεται αναφορά στις πυρκαγιές που έκαψαν μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία του newsbomb.gr με τον ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), προέκυψαν ανησυχητικά δεδομένα για τον πληθυσμό των ελαφιών. Συγκεκριμένα, το 2014 ο πληθυσμός τους ανερχόταν στα 1.100 άτομα, ενώ το 2024 έχει καταγράψει δραματική πτώση, με μόλις 70 άτομα να επιβιώνουν στην περιοχή της Πάρνηθας.
Η απότομη μείωση του πληθυσμού αποδίδεται κυρίως στην εμφάνιση λύκων το 2015, οι οποίοι έχουν αυξηθεί ραγδαία σε αριθμό. Παράλληλα, δεν υπάρχει κάποιο οργανωμένο πρόγραμμα προστασίας του κόκκινου ελαφιού, όπως αυτό που υπάρχει για τον λύκο και άλλα είδη. Το κόκκινο ελάφι της Πάρνηθας φαίνεται πως αφέθηκε στην τύχη του, χωρίς να λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα για τη διάσωσή του, γεγονός που καθιστά την πλήρη εξαφάνισή του από την Αττική θέμα χρόνου.
Σε μια απέλπιδα προσπάθεια αναζήτησης ασφάλειας, τα ελάφια κατεβαίνουν χαμηλότερα, στις περιοχές των Αχαρνών. Ωστόσο, εκεί γίνονται συχνά θύματα λαθροθηρίας ή εμπλέκονται σε ατυχήματα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την επιβίωσή τους.
Ο κίνδυνος εξαφάνισης του για το κόκκινο ελάφι είναι πλέον άμεσος, και απαιτείται άμεση δράση από τους αρμόδιους φορείς για την προστασία αυτού του εμβληματικού είδους της Αττικής.
Το WWF Ελλάς για το Κόκκινο Ελάφι
Σε παλαιότερη ειδική µελέτη µε τίτλο «Έρευνα Οικολογίας του Κόκκινου Ελαφιού στο Όρος Πάρνης» το WWF Ελλάς κατέγραψε τα σηµαντικότερα στοιχεία που αφορούν τον πληθυσµό της Πάρνηθας, τον ακµαιότερο πληθυσµό κόκκινου ελαφιού της χώρας. Πριν από 15 χρόνια ο πληθυσμός του αριθμούσε 600 άτομα.
Η µελέτη διήρκησε τρία χρόνια (2007-2009) και κατέληξε, εκτός των άλλων, σε ένα ειδικό σχέδιο συστηµατικής παρακολούθησης των ελαφιών της Πάρνηθας καθώς και \σε ένα σχέδιο δράσης για τα ελάφια της Ελλάδας γενικότερα.
Σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα της έρευνας, το 2009 ο αριθµός των ελαφιών της Πάρνηθας δεν ξεπερνά τα 600 ζώα. Τα άτοµα αυτά διασπείρονται αδρά από τη λίµνη του Μαραθώνα στα ανατολικά έως το όρος Πάστρα στα δυτικά. Η χειµερινή περιοχή εξάπλωσής τους υπολογίζεται σε ~360.000 στρ., ενώ η πλειοψηφία των ζώων περιορίζεται το καλοκαίρι στα υψηλότερα σηµεία του βουνού (700- 1.400 µ.) σε µια έκταση περίπου 44.500 στρ. Οι µεγαλύτερες συγκεντρώσεις των ελαφιών παρατηρούνται σε λίγες µόλις αποµονωµένες θέσεις του ορεινού όγκου της Πάρνηθας µακριά από κάθε ανθρώπινη όχληση.
Η αναλογία των αρσενικών – θηλυκών ελαφιών είναι σχεδόν 1:1. Ωστόσο, τα µισά περίπου ενήλικα θηλυκά ελάφια βρέθηκαν χωρίς νεογνά το καλοκαίρι του 2009.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πληθυσµός αυτός δεν παρουσιάζει γεωµετρική αύξηση, συγκριτικά µε την
απογραφή του 1994, όπως θα αναµενόταν για έναν πληθυσµό που δεν πιέζεται από φυσικούς θηρευτές (π.χ. λύκος, αρκούδα).
Για τη διατήρηση του υπάρχοντος πληθυσµού αλλά και την εξάπλωσή του είδους σε νέους βιότοπους πέρα από την Πάρνηθα, το WWF Ελλάς υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητη, µεταξύ άλλων, η βελτίωση και εφαρµογή της σχετικής νοµοθεσίας που αφορά στην εµπορία, τη θήρευση, τη διακίνηση, διατήρηση σε αιχµαλωσία και την απελευθέρωση των ζώων. Εξαιρετικά σηµαντική κρίνεται και η δηµιουργία ενός κέντρου περίθαλψης, χειρισµού και γενετικού ελέγχου των ζώων. Τέλος, απαιτείται η
ευαισθητοποίηση της κοινής γνώµης και ιδιαίτερα των κατοίκων και επισκεπτών περιοχών όπου θα µπορούσαν να δηµιουργηθούν νέοι υποπληθυσµοί.