ΥΓΕΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Κέντρο Υγείας Χαϊδαρίου: Το στοπ στις αιματολογικές εξετάσεις και άλλα δεινά της πρωτοβάθμιας υγείας

“Ήταν το κλίμα στραβό”, τώρα σταμάτησαν και οι αιματολογικές εξετάσεις. Μιλάμε για το πολύπαθο Κέντρο Υγείας Χαϊδαρίου (ΚΥΧ), το οποίο βρίσκεται σε μία πολύχρονη έκπτωση των υπηρεσιών που προσφέρει στους πολίτες, βασικά λόγω υποστελέχωσης.

Το πρόβλημα της διακοπής των συγκεκριμένων εξετάσεων, που ήταν δωρεάν, ανέφερε στην εφημερίδα μας η συμπολίτισσα Άντζελα Μονιάρου, σημειώνοντας: “Τέλος λοιπόν οι δωρεάν εξετάσεις στην πρωτοβάθμια υγεία στο Χαϊδάρι. Έχεις δεν έχεις φράγκα, θα πρέπει να τα σκας στα ιδιωτικά κέντρα. Κάποιους μπορεί να μην τους απασχολεί, αλλά το θέμα καίει χαμηλοσυνταξιούχους, εργαζόμενους των 600 ευρώ και ανασφάλιστους. Κάντε οι αρμόδιοι κάτι για αυτό… Δήμος (είναι γνώστης της κατάστασης;), εφημερίδες (ρεπορτάζ), βουλευτές (παρεμβάσεις)”.

Το “Χαϊδάρι Σήμερα” αναζήτησε πληροφορίες για το ζήτημα της διακοπής των δωρεάν αιματολογικών εξετάσεων, απευθυνόμενο στον κ. Γιάννη Μπουλταδάκη, διευθυντή του Κέντρου Υγείας Χαϊδαρίου.

Όπως μας ανέφερε, πριν από λίγο καιρό πήραν σύνταξη και οι τρεις παρασκευάστριες του Κέντρου, με αποτέλεσμα -ενώ έχει δύο μικροβιολόγους- να μην μπορεί να διενεργήσει αιματολογικές εξετάσεις. Από τις 10 Νοεμβρίου έχει ενημερώσει την προϊσταμένη αρχή (2η Υγειονομική Περιφέρεια), η οποία απάντησε ότι θα έρθουν με μετακίνηση από άλλη μονάδα τουλάχιστον δύο παρασκευαστές, πράγμα όμως που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.

Η άποψή μας είναι ότι με μετακινήσεις δεν λύνεται το πρόβλημα, πρώτον διότι κάπου αλλού θα “αδυνατίσει” το σύστημα, δεύτερον γιατί δεν εξασφαλίζεται μόνιμη λύση και τρίτον διότι με έναν ή δύο υπαλλήλους δεν θα υπάρχει επάρκεια στο μικροβιολογικό του ΚΥΧ (τι θα γίνει αν ένας πάρει άδεια;). Λύση αποτελεί λοιπόν η προκήρυξη των απαραίτητων θέσεων από την 2η ΥΠΕ και η μόνιμη πρόσληψη.

Περισσότερες πληροφορίες για τη δημόσια υγεία στην πόλη: 
Χαϊδάρι: Δραματικό έλλειμμα γιατρών στη δημόσια πρωτοβάθμια υγεία

Πέρα από το πρόβλημα με τις αιματολογικές εξετάσεις, στο ΚΥΧ “χήρεψε” και η θέση του οφθαλμίατρου, μια και ο κ. Ευθύμιος Κλεισιάρης βγήκε στη σύνταξη.

Όσον αφορά το “μέτωπο” του προσωπικού γιατρού, στο Χαϊδάρι εξακολουθούν να είναι διαθέσιμοι μόνο έξι γιατροί. Πιο συγκεκριμένα στον θεσμό εντάχθηκαν τέσσερις γιατροί του Κέντρου Υγείας (υποχρεωτικά) και δύο ιδιώτες, οι οποίοι έχουν εξαντλήσει τον αριθμό των πολιτών που μπορούν να δεχτούν. Σε καμία περίπτωση δεν αρκούν για τον τοπικό πληθυσμό και χιλιάδες εξακολουθούν να μην έχουν προσωπικό γιατρό. Κάποιοι συμπολίτες έχουν αναγκαστεί να εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό σε άλλες περιοχές, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα να μην είναι ευχερής η εξυπηρέτησή τους.

Δείτε και αυτό:

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button