ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Κάνουν μόνοι τους τον εαυτό τους εισαγωγή στο Δρομοκαΐτειο!

Ο συνδυασμός της οικονομικής – κοινωνικής κρίσης και της ταυτόχρονης απαξίωσης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, προκαλούν, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, εφιαλτική κατάσταση στο Δρομοκαΐτειο.

Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων η έλλειψη κρεβατιών για τα οξέα περιστατικά είναι τραγική με αποτέλεσμα οι ασθενείς να νοσηλεύονται στοιβαγμένοι κυριολεκτικά.

Το νοσοκομείο εφημερεύει 2 φορές την εβδομάδα κάθε Δευτέρα και Πέμπτη και κατά την εφημέρευση προσέρχονται πάνω από 40 ασθενείς οι οποίοι χρήζουν εισαγωγής και νοσηλείας. Τουλάχιστον 30 από αυτούς φτάνουν στο νοσοκομείο με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό.

Όπως λέει η ΠΟΕΔΗΝ, το 20% των περιστατικών που προσέρχονται στο νοσοκομείο είναι κοινωνικά περιστατικά και μάλιστα εισάγονται προκαλώντας οι ίδιοι  την εισαγγελική εντολή εγκλεισμού, για να εξασφαλίσουν φαγητό – στέγη και φάρμακα. Τα περιστατικά αυτά αυξάνονται ημέρα με την ημέρα καθ’ ότι όλο και περισσότεροι πολίτες δοκιμάζονται από την οικονομική και κοινωνική κρίση. Ταυτόχρονα διαλύθηκαν οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων όπως επίσης καταργήθηκε ο θεσμός της βοήθειας στο σπίτι. Επιπροσθέτως, εισάγονται ασθενείς που αποτελούν προνοιακά περιστατικά, λόγω έλλειψης ειδικών Μονάδων Νοσηλείας.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το ποσοστό σε κάθε εφημερία εισαγγελικών εντολών εγκλεισμού είναι πάνω από 70%, όταν το αντίστοιχο σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι μόλις 5%. Αυτό όπως λένε, δείχνει την τραγική έλλειψη κλινών, ειδικών μονάδων νοσηλείας (προνοιακά περιστατικά, αλκοολικοί, χρήστες) και το μέγεθος της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης της χώρας μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εφημερία της 1ης Ιουνίου όπου σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ έγινε χαμός. Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν γέμισαν τα κρεβάτια των Νοσηλευτικών τμημάτων οξέων περιστατικών. Μετά την εξάντληση των κρεβατιών 13 ασθενείς εισήχθησαν στο Γεροψυχιατρικό τμήμα. Επίσης άλλοι 10 ασθενείς εισήχθησαν σε Νοσηλευτικό τμήμα που νοσηλεύει διαφορετικές περιπτώσεις ασθενών.

Οι εφημερεύοντες ιατροί όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, πήραν τηλέφωνο στο ΕΚΕΠΥ για να δώσει λύση και η απάντηση ήταν «κόψτε το κεφάλι σας και βρείτε τρόπο να νοσηλεύσετε τους ασθενείς». Οι περισσότεροι ήταν ασθενείς με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό. Οι ιατροί διέγνωσαν ότι χρειάζονται νοσηλεία, αλλά  λόγω έλλειψης κρεβατιών δεν μπορούσαν να τους κρατήσουν στο νοσοκομείο. Οι αστυνομικοί τους έπαιρναν πίσω με τις κλούβες στα αστυνομικά τμήματα και διανυκτέρευσαν στα κρατητήρια, έως ότου ανοίξει η εφημερία σε άλλο νοσοκομείο το πρωί  για να εισαχθούν. Σαν να πρόκειται για φυλακισμένους και όχι για ασθενείς.

Σε κάθε βάρδια στα Νοσηλευτικά τμήματα οξέων περιστατικών υπηρετούν μία ή δύο νοσηλεύτριες οι οποίες φροντίζουν και νοσηλεύουν 35 ασθενείς που εισάγονται με χειροπέδες φυλασσόμενοι από τρεις αστυνομικούς. Ενώ, δεν είναι λίγες οι φορές που έφθασαν στην εφημερία ή στα νοσηλευτικά τμήματα, ασθενείς που ήταν οπλισμένοι με πιστόλια, μαχαίρια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα. Σε 1.400 οργανικές θέσεις υπηρετούν 450 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων. Το προσωπικό αυτό έχει υποστεί κατά καιρούς ξυλοδαρμούς από διεγερτικούς ασθενείς και έχουν καταγραφεί σοβαροί τραυματισμοί.

Το νοσοκομείο είναι υπό πλήρη κατάρρευση και μόνο το προσωπικό το κρατάει όρθιο, λέει η ΠΟΟΕΔΗΝ κοινοποιώντας συγχρόνως  βίντεο με καθηλωμένους ασθενείς, φαινόμενο που θα μπορούσε να περιοριστεί αν υπήρχαν περισσότερες ψυχιατρικές κλίνες οξέων περιστατικών σε άλλα νοσοκομεία.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button