ΕΙΔΗΣΕΙΣΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Καμπανάκι επιστημόνων: Η απόσταση των δύο μέτρων δεν είναι αρκετή

Η απόσταση των 2 μέτρων σε εποχή κορωνοϊού δεν είναι ασφαλής όταν οι αθλούμενοι βρίσκονται ο ένας πίσω από τον άλλο. Aυτός που ακολουθεί περνά μέσα από ένα σύννεφο σταγονιδίων που αφήνει πίσω αυτός που προηγείται.
Στις περισσότερες από τις χώρες –και στην Ελλάδα- επιτρέπεται η φυσική δραστηριότητα (τρέξιμο, περπάτημα, ποδηλασία) ανά δύο άτομα, με προτεινόμενη απόσταση ασφαλείας 1,5 – 2 μέτρων μεταξύ τους, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού. Δεν δίνονται, όμως, οδηγίες για την θέση στην οποία πρέπει να βρίσκονται οι δύο αθλούμενοι.
Μελέτη Βέλγων και Ολλανδών επιστημόνων προειδοποιεί πως η απόσταση αυτή δεν είναι ασφαλής, όταν οι αθλούμενοι βρίσκονται σε ευθεία γραμμή ο ένας πίσω από τον άλλο καθώς αυτός που ακολουθεί περνάει μέσα από το σύννεφο σταγονιδίων που εκπέμπει ο πρώτος. Προτείνουν να τηρείται η συνιστώμενη απόσταση με τον έναν δίπλα στον άλλο, ή έστω, σε διαγώνια θέση όταν ο ένας προηγείται. Σε περίπτωση ευθείας γραμμής, η ασφαλής απόσταση σε συνθήκες χαμηλού ανέμου, υπολογίστηκε στα 4-5 μέτρα για το περπάτημα, στα 10 για το τρέξιμο ή αργή ποδηλασία και στα 20 μέτρα για αθλητική ποδηλασία!
treximo1.jpeg

Όταν κάποιος βρίσκεται σε κίνηση τα σταγονίδια που αφήνει με την αναπνοή, το φτάρνισμα ή τον βήχα μένουν πίσω του και αιωρούνται, με αποτέλεσμα αυτός που ακολουθεί να περνάει μέσα από το «σύννεφο» σωματιδίων και να εκτίθεται σε κίνδυνο.

Οι μελετητές των πανεπιστημίων KU Leuven (Φλάνδρα, Βέλγιο) και TU Eindhoven (Ολλανδία) έκαναν προσομοίωση αξιοποιώντας υπολογιστικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται κανονικά για τη βελτίωση απόδοσης των αθλητών. Τοποθέτησαν τα δίδυμα των αθλούμενων σε τρεις διαφορετικές θέσεις (ο ένας δίπλα από τον άλλο, ο ένας πίσω από τον άλλο σε γραμμή και διαγωνίως πίσω) και σε διαφορετικές αποστάσεις, και υπολόγισαν το βαθμό έκθεσής τους στα σταγονίδια.

treximo2.jpeg

Στα γραφικά φαίνεται πως τα σταγονίδια από άτομα που βήχουν ή φταρνίζονται στη διάρκεια της άσκησης (σ.σ. απεικονίζονται με κόκκινες κουκίδες) εκπέμπονται με μεγαλύτερη δύναμη, αλλά και πέφτουν πιο γρήγορα στο έδαφος. Τα μικρότερα, που μένουν πίσω ακόμα και με την αναπνοή τον αθλούμενο που προηγείται, μπορούν επίσης, να εκθέσουν σε κίνδυνο αυτόν που ακολουθεί. «Όταν περνάτε μέσα από αυτό το σύννεφο, μπορούν αυτά να πέσουν πάνω σας», προειδοποιεί ο καθηγητής Bert Blocken, του Πανεπιστημίου του Αϊντχόφεν.

Από τις προσομοιώσεις προκύπτει ότι η προτεινόμενη απόσταση του 1-2 μέτρων μεταξύ δύο αθλούμενων θεωρείται ασφαλής όταν αυτοί ασκούνται ο ένας δίπλα στον άλλον, καθώς τα σταγονίδια προσγειώνονται πίσω από το δίδυμο. Όταν βρίσκονται διαγώνια ο ένας πίσω στον άλλο ο κίνδυνος είναι μικρότερος, ενώ αυξάνεται σημαντικά όταν ο ένας ακολουθεί τον άλλο σε ευθεία γραμμή.

(πηγή: Έθνος/twitter/Bert Blocken)

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button