ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

«Κακός μπελάς» για το ΕΔΑΔ η Ελλάδα!

Από την ογκώδη ετήσια έκθεση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που δόθηκε στη δημοσιότητα, σχετικά με την εικόνα που παρουσίασαν τα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην συμμόρφωση τους με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2017, προκύπτει ότι η Ελλάδα αποτελεί «κακό μπελά» για το Δικαστήριο και την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που επιβλέπει την εκτέλεση αυτών των αποφάσεων.

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, η Ελλάδα το 2017 ήταν μεταξύ των πέντε χωρών με το υψηλότερο συνολικό αριθμό νέων περιπτώσεων, που έφθασαν για «εξέταση» στην Επιτροπή Υπουργών. (Ρωσία (370), Τουρκία (138), Ρουμανία (110), Ουκρανία (109) και η Ελλάδα (103).

Παράλληλα η Ελλάδα ήταν το 2017 και στην πρώτη «πεντάδα» των χωρών με τον μεγαλύτερο αριθμό νέων επαναλαμβανόμενων περιπτώσεων, που απασχόλησαν την Επιτροπή ( Ρωσία (351), Τουρκία (124), η Ρουμανία (99), η Ελλάδα και η Ουκρανία ( 96).

Αναφέρεται ωστόσο, ότι η Ελλάδα ήταν στην πρώτη ομάδα των χωρών, που υποχρεώθηκαν από τελεσίδικες αποφάσεις του ΕΔΑΔ να καταβάλλουν αποζημιώσεις σε δικαιωθέντες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Το 2017, το Δικαστήριο υποχρέωσε την Ρωσία να καταβάλλει 14,6 εκατ. Ευρώ για δίκαιη ικανοποίηση 12,5 εκατ. Ευρώ την Ιταλία, 11,6 εκατ. Ευρώ την Τουρκία, 5,9 εκατ. Ευρώ την Σλοβακία και 3,7 εκατ. Ευρώ την Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα τήρησε την προθεσμία πληρωμής σε 117 περιπτώσεις, σε άλλες 9 περιπτώσεις κατέβαλλε τις επιδικασθείσες αποζημιώσεις εκτός της προθεσμίας, σε 39 περιπτώσεις οι πληροφορίες σχετικά με την πληρωμή ήταν προς επιβεβαίωση και σε 18 περιπτώσεις, η πληρωμή αναμένονταν για περισσότερους από έξι (6) μήνες.

Γενικότερα, πάντως, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία εποπτεύει την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έκλεισε πέρυσι 3.691 υποθέσεις, μειώνοντας κατά 24% το συνολικό αριθμό των εκκρεμών υποθέσεων.

Υπήρχαν 7.584 εκκρεμείς υποθέσεις στο τέλος του 2017, σε σύγκριση με περίπου 11.000 περιπτώσεις τρία χρόνια νωρίτερα. Από τις υποθέσεις που εκκρεμούσαν στο τέλος του περασμένου έτους, 1.379 ήταν οι κυριότερες περιπτώσεις – με σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα – ενώ οι υπόλοιπες ήταν κυρίως επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις, η βελτίωση της συνεργασίας με τις εθνικές αρχές και οι αλλαγές στην πολιτική κλεισίματος των υποθέσεων συνέβαλαν στον υψηλό αριθμό κλεισίματος το 2017.

Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε επίσης σε πολλές χώρες για την επίλυση συχνά μακροχρόνιων προβλημάτων – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τις ενέργειες της αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας, την αποτελεσματικότητα της δικαστικής εξουσίας και τις κακές συνθήκες κράτησης.

Παρ ‘όλα αυτά, τονίζεται στην έκθεση της Επιτροπής, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις θα διεξαχθούν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, να δοθεί έγκαιρη αποκατάσταση στους αιτούντες και να αποφευχθούν επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Πηγή: reporter.gr

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button