Η Στοκχόλμη σήμερα, μέσα από τα μάτια του Χαϊδαριώτη Αλέξανδρου Ντάτσου
Η Σουηδία συνεχίζει “στον κόσμο της”, αντιμετωπίζοντας την πανδημία που σαρώνει τον πλανήτη με τον δικό της ιδιότυπο τρόπο. Μέτρα υπάρχουν, αλλά η κυκλοφορία δεν απαγορεύεται, αν και έχει μειωθεί πολύ. Όμως εδικά στα πάρκα, υπάρχει επισκεψιμότητα που ξενίζει (βλέπε σημερινό video) εμάς τους νότιους. Πάντως δεν έχουν όλοι την ίδια στάση απέναντι στην απειλή του ιού και τα μέτρα.
Ο Χαϊδαριώτης Αλέξανδρος Ντάτσος, αρχιτέκτονας τοπίου, που ζει και εργάζεται στο Στοκχόλμη εδώ και τρία χρόνια, μπορεί να συγκρίνει τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα -και παρακολουθεί καθημερινά- με αυτά της Σουηδίας, όπου, όπως μας δίνει να καταλάβουμε, ο κόσμος εμπιστεύεται την κυβέρνηση και η κυβέρνηση του πολίτες. Ωστόσο ανησυχία για επιδείνωση της κατάστασης υπάρχει και τίποτε δεν αποκλείει τη λήψη νέων μέτρων, ενώ υπάρχει μεγάλη προσοχή για αποφυγή ψευδών στοιχείων και ειδήσεων. Πάντως η κυβέρνηση, με νέο νόμο και την στήριξη της Βουλής, που θα τεθεί σε ισχύ 18 Απριλίου – 20 Μαΐου, θα έχει τη δυνατότητα να λάβει μέτρα πιο αυστηρά, αν χρειαστεί, όπως κλείσιμο λιμανιών, αεροδρομίων κλπ.
Έως τις 10 Απριλίου, 870 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον κορωνοϊό ενώ στις μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται 749.
Ο Αλέξανδρος εργάζεται σε αλυσίδα καφέ και μας λέει ότι οι χώροι εστίασης παραμένουν ανοιχτοί, ωστόσο “η επισκεψιμότητα στο κέντρο Στοκχόλμης, όπου εργάζομαι, έχει μειωθεί κατά 85-95%. Υποχρεωθήκαμε να μειώσουμε τα καθίσματα”, μας λέει. “Τα Μέσα Μεταφοράς συνεχίζουν την λειτουργία τους με λιγότερα δρομολόγια και η είσοδος στα λεωφορεία γίνεται μόνο από την πίσω πόρτα. Πάρκα και αλσύλια παραμένουν ανοιχτά με μεγάλη επισκεψιμότητα”.
Τι πρόβλεψη υπάρχει για τους εργαζόμενους που έχουν πρόβλημα με την εργασία τους; “Υπάλληλοι που έως τώρα δεν μπορούσαν να εργαστούν από το σπίτι, όπως πωλητές, τεχνικοί κλπ, πλέον θα εργάζονται στο 40-60% του ωραρίου τους, με τον μισθό τους να πληρώνεται στο 90% από εργοδότη και κράτος”.
Όσον αφορά την κοινωνική διαφοροποίηση στη διασπορά του ιού, “μέχρι τώρα έχει διαπιστωθεί ότι αυτή είναι μεγαλύτερη σε περιοχές της Στοκχόλμης που είναι πυκνοκατοικημένες και υπάρχουν διαμερίσματα με πολλούς ενοίκους, όπως Rinkeby, Tensta (βλέπε πίνακα). Εκεί ζουν άνθρωποι συχνά αποστασιοποιημένοι από την πληροφόρηση και τις κοινωνικές υπηρεσίες, κυρίως μετανάστες από χώρες της Αφρικής και αλλού, κάτι σαν γκέτο”.
Στη Σουηδία εστιάζουν με προσήλωση την ανίχνευση κρουσμάτων, ακόμη και με… ταχυδρομικές αποστολές! “Το Σαββατοκύριακο 11-12 Απριλίου θα σταλούν 1.000 κιτ τεστ σε τυχαίους παραλήπτες στην πόλη από το KTH Πανεπιστήμιο, ώστε δειγματοληπτικά να χαρτογραφηθούν ανά περιοχή οι περιπτώσεις κρουσμάτων. Σ’ αυτό προστίθεται και η χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας από τον μεγαλύτερο πάροχο Telia“, μας πληροφορεί ο συμπολίτης μας.
Οι έννοιες της “εμπιστοσύνης” και της “ατομικής ευθύνης” έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο στη χώρα του βορρά: “Φίλοι και συνάδελφοι Σουηδοί έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και μια απλή σύσταση την εκλαμβάνονται ως νόμο και την τηρούν. Έρχονται κανονικά στην δουλειά με τα μέσα χωρίς να φοβούνται και μάλιστα βγαίνουν για ποτό. Μάσκες δεν φορούν.
Και οι Έλληνες; “Αντίθετα με τους ντόπιους, Έλληνες φίλοι νιώθουν φόβο. Αλλά και ανασφάλεια και λόγω οικονομικών απωλειών, αφού σε αρκετούς έχουν μειωθεί οι ώρες εργασίες και αντίστοιχα ο μισθός.”
Γνωρίζοντας ότι οι κάτοικοι της Στοκχόλμης λατρεύουν τα νησάκια με τα εξοχικά τους γύρω από την πόλη, τον ρωτάμε αν επιτρέπεται να πηγαίνουν εκεί. Ενδεικτικά, στη γειτονική Νορβηγία απαγορεύεται η μετάβαση στα εξοχικά. Ο Αλέξανδρος μας απαντά: “Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι εδώ το Πάσχα. Υπάρχει λοιπόν σύσταση για αποχή από τα νησιά. Η κυβέρνηση προτρέπει αποφυγή μετακινήσεων σε άλλες πόλεις και τα νησιά”.
“Θα έλεγα πως η Στοκχόλμη είναι μια κοσμοπολίτικη πόλη, με διαφορετικές ομάδες πληθυσμού, άρα διαφορετικές συμπεριφορές ως προς τον κορωνοϊό και τα μέτρα. Πότε στα όρια της υστερίας, πότε στην απόλυτη αδιαφορία”, κλείνει ο Αλέξανδρος Ντάτσος.
Μενέλαος Χρόνης
Άνεργος αρχιτέκτονας στο Χαϊδάρι – Πρωταθλητής Βarista στη Στοκχόλμη!