ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

“Ένας δήμαρχος, δύο πρόσωπα: Αλλού αποφασιστικός και ευέλικτος / Αλλού άτολμος και αναβλητικός

γράφει ο Αποστόλης Θεοφίλης *

Η τελευταία ανακοίνωση του δημάρχου για την απαλλαγή των δημοτικών τελών για επιχειρήσεις και πολίτες αναδεικνύει την διγλωσσία και την ατολμία της δημοτικής αρχής.

Ατολμία γιατί ένα μεγάλο κομμάτι των Χαϊδαριωτών δεν συμπεριλαμβάνεται στα μέτρα που εξήγγειλε ο Δήμαρχος και εργάζονται σε πληττόμενες επιχειρήσεις, άλλοι μπήκαν σε καθεστώς αναστολής με εισόδημα 800€ για 45 ημέρες και άλλοι έχασαν τις δουλειές τους.
Όσοι πάλι προπλήρωσαν τέλη, όπως κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, δεν θα τύχουν καμίας έκπτωσης ή επιστροφής ποσού.

Δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν είναι καν στον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής.

Μετά από είκοσι και πλέον ημέρες κρίσης, είναι ολοφάνερο ότι ο δήμαρχος δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό πεδίο για να στηρίξει τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. «Πελαγοδρομεί» αποκλεισμένος από την κοινωνία που στενάζει. Και εγκλωβισμένος στην ματαιοδοξία της επικοινωνιακής προβολής.

Διγλωσσία, γιατί όταν ο δήμαρχος πρόκειται να αναθέσει εργασίες του δήμου σε προεκλογικούς του συνεργάτες, το κάνει με διαδικασίες fast truck σε χρόνο εξπρές.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η περιττή αναβάθμιση της επίσημης ιστοσελίδας του δήμου (κατασκευάστηκε το 2019) και το «HAIDARI-AGENDA», που κόστισαν στον φορολογούμενο Χαϊδαριώτη κοντά στα 40.000€ και δεν έχουν ξεκινήσει καν (!).

Την ίδια ώρα, η δημοτική αρχή δεν μπορεί να δημιουργήσει από μόνη της ένα banner κοινωνικού εθελοντισμού. Είναι η ίδια παράταξη που κουνούσε προεκλογικά την σημαία της διαφάνειας και του ψηφιακού δήμου. Τώρα που πρέπει να λειτουργήσει άμεσα και να απαλλάξει τους δημότες από τέλη με απόφαση δημάρχου… “στρίβειν δια της εισήγησης”.
«Πετάει» το μπαλάκι στο δημοτικό συμβούλιο και στο αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών.
Πίσω από τις λέξεις, κρύβει την μισή αλήθεια. Αλλά και ένα ολότελα ψεύτικο προσωπείο.

Ένας δήμαρχος, δύο πρόσωπα.
• Αποφασιστικός και ευέλικτος, όταν φτάνει η ώρα να «ξεχρεώσει» προεκλογικά ρουσφέτια.
• Άτολμος και αναβλητικός, όταν πρόκειται να απαλλάξει τους δημότες.

Στον κοινωνικό τομέα, παρά τους ατυχείς χαρακτηρισμούς σε τοπικό μέσο του αρμόδιου Αντιδημάρχου περί «πουθενάδων», η αλήθεια είναι ότι καμία καινούρια δράση δεν υλοποιείται με πρωτοβουλία της νέας διοίκησης. Η διανομή των γευμάτων αποτελεί δράση της Περιφέρειας, το ΤΕΒΑ αποτελεί πρωτοβουλία του Α.Σ.Δ.Α., ενώ το «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» είναι γνωστό ότι εμπνευστής και χρηματοδότης είναι το Υπουργείο Εσωτερικών.
Συνεπώς, ο δήμος διαδραματίζει συντονιστικό ρόλο στην παράδοση τροφίμων και βοήθειας στα ηλικιωμένα άτομα και σε ευπαθείς ομάδες.

Αυτό το κάνουν καλά οι εργαζόμενοι του δήμου και σε αυτούς οφείλουμε πολλά. Είναι αυτοί που ευθύνονται κατά τον δήμαρχο για το υψηλό μισθολογικό κόστος και την κακή οικονομική κατάσταση του δήμου. Σήμερα με την αυτοθυσία τους, του δίνουν την απάντηση τους και ο δήμαρχος αντί συγνώμης, υποκριτικά συγχαρητήρια.

Οχτώ μήνες τώρα, στο τιμόνι της πόλης. Μια δημοτική αρχή που αρέσκεται να «κρύβεται στα δύσκολα και να «ενεργεί» πάντα με «αυτόπτη» μάρτυρα τις φωτογραφίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και μπροστά, ένας άτολμος δήμαρχος, που κάθε φορά που καλείται να διαχειριστεί την πραγματικότητα, θυμίζει αδιάβαστο μαθητή που προσδοκά στην επείκεια του δασκάλου για να περάσει την τάξη. Για αυτό καλούμε για μια ακόμη φορά την δημοτική αρχή να συνειδητοποιήσει ότι οι ανάγκες των πολιτών είναι υπαρκτές και όχι επικοινωνιακές.
Είναι ώρα ευθύνης. Είναι ώρα πραγματικής δουλειάς.

Υ.Γ. Πριν «στεγνώσει» το μελάνι της ανακοίνωσης μας ήρθε η πικρή δικαίωση με την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου χωρίς εισήγηση δημάρχου για την απαλλαγή τελών. Διγλωσία, σχέδιο εξαπάτησης η πρωτοφανής ερασιτεχνισμός;

* Αποστόλης Θεοφίλης
Δημοτικός Σύμβουλος,
Επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Το Χαϊδάρι Ψηλά!»

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button