Η μεγάλη συμμορία διαρρηκτών «χτύπησε» και στο Χαϊδάρι
Τέλος στην παράνομη δράση μιας μεγάλης εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραττε κλοπές, έβαλε η Ελληνική Αστυνομία μετά από πολύμηνη έρευνα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας η σπείρα αυτή έδρασε και στο Χαϊδάρι.
Συγκεκριμένα η ομάδα εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου και τα μέλη της ενέχονται σε μεγάλο αριθμό κλοπών σε περιοχές της Αττικής, της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας. Συνελήφθησαν έξι άτομα, ηλικίας από 34 μέχρι 53 ετών, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της οργάνωσης.
Όπως αναφέραμε, δεν παρέλειψαν να περάσουν και από το Χαϊδάρι. Ειδικότερα μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί τρεις διαρρήξεις που διέπραξαν στην πόλη μας. Και οι τρεις έγιναν σε σπίτια στο κεντρικό Χαϊδάρι, όλες πρωινές ώρες. Άγνωστα παραμένουν ακόμη τα χρηματικά ποσά και η ποσότητα των χρυσαφικών που αφαίρεσαν από αυτά.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, καθώς και παραβάσεις των νόμων που αφορούν τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, τα ναρκωτικά, τα όπλα και τους αλλοδαπούς.
Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και 57χρονη Ελληνίδα, κατηγορούμενη για συνέργεια σε διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Με ιεραρχική δομή και οργανωμένο σχέδιο
Διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες εκφράσεις στις μεταξύ τους επικοινωνίες και λάμβαναν αυστηρά μέτρα αντιπαρακολούθησης και προστασίας κατά τις μετακινήσεις τους. Τα μέλη της οργάνωσης ξεκινούσαν κάθε μέρα νωρίς το πρωί διανύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα προκειμένου να μετακινηθούν σε πόλεις της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας, επιλέγοντας έως και δύο πόλεις την ημέρα, όπου διέπρατταν τις κλοπές.
Με την άφιξή τους στις πόλεις-προορισμούς, προσέγγιζαν σπίτια και διαμερίσματα με βάση και την εξωτερική όψη του οικήματος, το οποίο είχε επιλεγεί είτε ύστερα από επιτήρηση τη συγκεκριμένη στιγμή, είτε είχε εντοπιστεί μετά από προηγούμενη ενέργεια στην κάθε περιοχή.
Δεν υπήρξε πόρτα που να μην την «άνοιξαν»
Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της μακρόχρονης ενασχόλησής τους με τη συγκεκριμένη εγκληματική δραστηριότητα, τα μέλη της οργάνωσης είχαν τη δυνατότητα, με τη χρήση ειδικών διαρρηκτικών εργαλείων, να παραβιάζουν ακόμα και τις πιο τεχνολογικά εξελιγμένες κλειδαριές ασφαλείας, που χαρακτηρίζονται ως απαραβίαστες. Παράλληλα, λόγω της εμπειρίας και ομοιογένειας που είχαν αποκτήσει ως ομάδα, γνώριζαν άψογα τους ρόλους τους, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω επικοινωνία κατά τη διάρκεια των κλοπών.
Σε όλες τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν τρία συγκεκριμένα οχήματα, ένα εκ των οποίων λειτουργούσε ως προπομπός και ενημέρωνε τον 53χρονο αρχηγό της οργάνωσης, ο οποίος μετέφερε τα κλοπιμαία, για τυχόν ύπαρξη αστυνομικών στο οδικό δίκτυο που χρησιμοποιούσαν.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα της οργάνωσης, ότι ενώ χρησιμοποιούσαν δύο οχήματα κατά τις μετακινήσεις τους, όταν ξανά επισκέπτονταν την ίδια πόλη ο Αρχηγός , άλλαζε όχημα και χρησιμοποιούσε το τρίτο, ώστε να εξασφαλίσει το ενδεχόμενο να έχει εντοπιστεί – καεί κάποιο όχημα.
Μετά την επιστροφή τους, οι δράστες είτε αποθήκευαν τα κλοπιμαία στους χώρους απόκρυψης είτε τα μετέφεραν σε ενεχυροδανειστήριο που διαχειρίζονταν δύο από τους συλληφθέντες, ηλικίας 34 και 44 ετών, όπου γινόταν η άμεση εκποίησή τους.
Στο πλαίσιο της εξάρθρωσης, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από εννέα έρευνες σε οικίες και άλλους χώρους, όπου μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
το χρηματικό ποσό 40.000 ευρώ, πλήθος κοσμημάτων και χρυσαφικών μεγάλης χρηματικής αξίας, χρυσές λίρες και σημαντικός αριθμός ρολογιών, ηλεκτρονικές συσκευές (τάμπλετ, κινητά τηλέφωνα κ.λπ.), δύο πιστόλια, δύο περίστροφα, κυνηγετικό όπλο, αεροβόλο τυφέκιο και πλήθος φυσιγγίων, τέσσερα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα, καθώς και πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, μεταξύ των οποίων και ειδικά εργαλεία απασφάλισης κλειδαριών.
Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 26 περιπτώσεις κλοπών από οικίες σε Μαρούσι, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Ηλιούπολη, Χαϊδάρι, Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Αιγάλεω, Νίκαια, Αργυρούπολη, Άγιο Δημήτριο, Άλιμο, Πάτρα, Τρίπολη, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Αίγιο, Διακοφτό, Λουτράκι, Λειβαδιά, Ιτέα και Θήβα, ενώ διερευνάται η εμπλοκή τους και σε άλλες παρόμοιες πράξεις.