ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Η κόντρα για τα αντιπλημμυρικά στον Κηφισό και τα έργα στο Χαϊδάρι

Τα δραματικά γεγονότα στη Θεσσαλία έφεραν στο προσκήνιο την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αθήνας, τα αντιπλημμυρικά στον Κηφισό, αλλά και τους γύρω ορεινούς όγκους.

Σύγκρουση μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και κυβέρνησης υποβόσκει το τελευταίο διάστημα, με πεδίο αντιπαράθεσης την αντιπλημμυρική θωράκιση της πρωτεύουσας και ειδικότερα την κατάσταση στον Κηφισό. Το ενδεχόμενο μιας σημαντικής πλημμύρας στην Αθήνα μετατρέπεται σταδιακά και σε πολιτικό ζήτημα αποποίησης – μετάθεσης ευθυνών.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας έκανε προ εβδομάδας αυτοψία στον Κηφισό, όπου εντοπίστηκαν 10 σημεία με διάσπαρτα φερτά υλικά, όπως οικιακά απόβλητα, οικοδομικά απορρίμματα και όγκοι μπάζων. Αμέσως μετά ο υπουργός «ανέβασε» πολιτικά το θέμα -όχι για πρώτη φορά- καλώντας παρακηφίσιους δήμους και Περιφέρεια «να προχωρήσουν χωρίς καμία καθυστέρηση στη δημοπράτηση των έργων καθαρισμού και αποκατάστασης της κοίτης των ρεμάτων και του Κηφισού».

Η Περιφέρεια αντέδρασε με ανακοίνωσή της, όπου αναφέρεται ότι “Η Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για τον καθαρισμό ρεμάτων είναι σε καθημερινή εγρήγορσή 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο. Εργασίες καθαρισμού γίνονται σε καθημερινή βάση και στοχευμένα, γεγονός που αποδεικνύεται και από τη μέχρι τώρα συμπεριφορά των ρεμάτων συνολικού μήκους 2.000 χιλιομέτρων σε όλο το λεκανοπέδιο.

Μάλιστα ο κ. Πατούλης τόνισε ότι ο ίδιος στις 20 Οκτωβρίου έκανε αυτοψία σε εργασίες που πραγματοποιούν συνεργεία της Περιφέρειας στον Κηφισό στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας.

Σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής “πέταξε το μπαλάκι” στο κράτος: “Η απομάκρυνση φερτών υλικών θα συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς. Ωστόσο είναι σημαντικό να καταστεί αντιληπτό ότι για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων στον Κηφισό, λόγω της πεπερασμένης παροχής, απαιτούνται από τα αρμόδια υπουργεία έργα ανάσχεσης και ενίσχυσης των πρανών. Αυτά τα έργα υποδομής είναι εθνικά έργα και απαιτείται άμεση επιτάχυνση στην υλοποίηση τους καθώς σε πολλές περιπτώσεις είναι έτοιμες και οι σχετικές μελέτες, όπως για παράδειγμα στον Κηφισό, για τον οποίο το ΥΠΟΜΕΔΙ μελετά έργα ανάσχεσης.

Τα έργα στη λεκάνη του Ποικίλου

Όσον αφορά τα έργα ανάσχεσης τα οποία ονοματίζει ως απαραίτητα η Περιφέρεια, θυμίζουμε ότι είναι στα σχέδια η κατασκευή δύο τέτοιων φραγμάτων στην έκταση του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου, για την ανακοπή της ορμής του Χαϊδαρορέματος στη λεκάνη απορροής του ανατολικού Ποικίλου, το οποίο πλημμυρίζει τη Λεωφόρο Αθηνών και το κεντρικό Χαϊδάρι, παράλληλα με το μεγάλο αντιπλημμυρικό της Λ. Αθηνών.

Σχετικά με το τελευταίο, η είδηση ότι μελετάται η στροφή του προς τον Σκαραμαγκά (νεότερα εδώ: Νέα μελέτη: Το Χαϊδαρόρεμα θα εκτραπεί προς Σκαραμαγκά – Στροφή 180 μοιρών στο μεγάλο αντιπλημμυρικό του Χαϊδαρίου), είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι θα απαλλάξει τον Κηφισό από ένα σημαντικό φορτίο νερού.

Το θέμα πάντως των φραγμάτων ανάσχεσης έχει τεθεί εδώ και τουλάχιστον μία εξαετία, αλλά δεν έχει προχωρήσει το έργο. Το δε αντιπλημμυρικό της Λ. Αθηνών βαλτώνει από τις αρχές της δεκαετίας του 2.000!

Επίσης είναι αναγκαίες δενδροφυτεύσεις στο βουνό, για τις οποίες βρισκόμαστε σε καλό δρόμο (βλέπε Εμβληματικό έργο στο Ποικίλο: Με 30 εκατ. ευρώ γίνεται ο νέος “πνεύμονας” της Αθήνας!). Αλλά και έργα ορεινής υδρονομίας, για τα οποία όμως δεν υπάρχει ρητή αναφορά σε κανέναν σχεδιασμό και τα οποία με μικρό κόστος μπορεί να έχουν σημαντική ωφέλεια.

Οι πράξεις και οι δηλώσεις της διοίκησης δείχνουν ότι οι καταστροφές στη Θεσσαλία θα βγάλουν τα αντιπλημμυρικά από τη “ναφθαλίνη” και οπωσδήποτε δεν τα θεωρούν πια οι πολιτικοί αδιάφορες παρεμβάσεις (στη λογική είναι υπόγεια έργα, που τα κάνεις και ξεχνιώνται), σε σύγκριση με τα δημοφιλή έργα βιτρίνας. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, το πολιτικό κόστος που μπορούν να προκαλέσουν τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και ο φόβος προσωπικών διώξεων σε κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη, αυξάνουν τις πιθανότητες υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων.

Η κόντρα για τα αντιπλημμυρικά στον Κηφισό και τα έργα στο Χαϊδάρι 3
Μεγάλο ρέμα που κατεβαίνει από το Ποικίλο στο Στρατόπεδο. Σε περίπτωση ισχυρής βροχόπτωσης πλημμυρίζει ανεμπόδιστα την πόλη.

Πρόβλημα η παροχετευτική ικανότητα του Κηφισού

Αναφερόμενη στον Κηφισό, η Περιφέρεια Αττικής επισημαίνει ότι “δεν είναι ρέμα αλλά ποτάμι. Όντας ποταμός, είναι αυτοκαθαριζόμενος και ουδέποτε έχει εμφανίσει προβλήματα έμφραξης λόγω ύπαρξης ογκωδών αντικειμένων στην κοίτη του. Παρόλα αυτά η Περιφέρεια Αττικής, στα πλαίσια των εργολαβιών καθαρισμού που διενεργεί, στις περιπτώσεις που εντοπίζονται ογκώδη αντικείμενα στην κοίτη του (κορμοί δέντρων, αυτοκίνητα, κ.λπ.) προβαίνει στην άμεση απομάκρυνση αυτών για την αποφυγή των όποιων επικίνδυνων συνεπειών. Επίσης ο Κηφισός ουδέποτε εμφάνισε προβλήματα εμφράξεις στις περιοχές του Μοσχάτου Ταύρου. Τα προβλήματα που έχει εμφανίσει έχουν να κάνουν με την παροχετευτική του ικανότητα και σε αυτό το ζήτημα οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να λάβει συγκεκριμένα μέτρα”.

Αντιπλημμυρικά στον Κηφισό

Μέσα στις επόμενες ημέρες η Περιφέρεια Αττικής θα προχωρήσει στην πρόσληψη ειδικού εμπειρογνώμονα για τον έλεγχο της υπόγειας κοίτης (7 χλμ.) του Κηφισού. Αιτία, η δημοσιοποίηση εικόνων από το εσωτερικό (βλ. Η υπόγεια λίμνη στην κοίτη του Κηφισού) με εμφανείς ζημιές στα τοιχώματα του αγωγού. Ο εμπειρογνώμονας θα καταθέσει αναφορά για το απαιτούμενο είδος των επεμβάσεων. Σε πρόσφατες επερωτήσεις στη Βουλή, το Υπ. Υποδομών είχε διευκρινίσει ότι το εγκιβωτισμένο τμήμα είναι αρμοδιότητας της Περιφέρειας.

Μ.Χ.

Αντιπλημμυρικά στον Κηφισό

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button