ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Εντάχθηκε εμβληματικό έργο στο Ποικίλο: Με 30 εκατ. ευρώ γίνεται ο νέος “πνεύμονας” της Αθήνας!

Η δικαίωση της “μεγάλης ιδέας” της Δυτικής Αθήνας είναι γεγονός με μεγάλο έργο στο Ποικίλο Όρος!

Η σπουδαία είδηση της αναδάσωσης του βουνού, με συνοδευτικά έργα, αφορά όχι μόνο τη δυτική πλευρά του Λεκανοπεδίου, αλλά και την Αθήνα ολόκληρη. Η παρέμβαση εντάχθηκε σε κοινοτική χρηματοδότηση με στόχο την περιβαλλοντική αναγέννηση του Ποικίλου Όρους και την ανάδειξή του σε πνεύμονα περιαστικού πρασίνου, με καίρια κοινωνική αξία. Το βουνό καλύπτει τεράστια έκταση, περίπου 50.000 στρέμματα, αλλά μόνο το 1/5 της καλύπτεται από πυκνό δάσος, κυρίως στη βόρεια πλευρά του.

Με την εξέλιξη αυτή, ένα διαχρονικό αίτημα της Δυτικής Αθήνας, που σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα ζωής και την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρωπων, παίρνει το δρόμο της υλοποίησης. Πιο συγκεκριμένα, στο Ταμείο Ανάκαμψης, εντάχθηκε έργο στο Ποικίλο, ύψους 30 εκατ. ευρώ, που αφορούν αφενός αντιπυρικές εργασίες, αφετέρου -και κυρίως- αναδασώσεις, αντιπλημμυρικά και εξασφάλιση ποτισμάτων, αλλά και εξοπλισμό δασικής αναψυχής.

Το νέο έργο στο Ποικίλο αξιοποιεί υπάρχουσα μελέτη του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) και από την άποψη αυτή δεν θα καταναλωθεί χρόνος και χρήμα σε μελέτες. Επίσης, στο βουνό υπάρχουν πέντε γεωτρήσεις που μπορούν να σηκώσουν το “βάρος” των ποτισμάτων, χωρίς να χρειαστούν σημαντικές και ακριβές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Εντάχθηκε εμβληματικό έργο στο Ποικίλο: Με 30 εκατ. ευρώ γίνεται ο νέος "πνεύμονας" της Αθήνας! 3
Ποικίλο και αριστερά Θρόνος Οδυσσέα στην κορυφή Ζαχαρίτσα. Φωτό: Βουκέντρα

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης:
Πρώτη νίκη για τη Δυτική Αθήνα

Ο υπουργός Υγείας και βουλευτής Δυτικής Αθήνας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έκανε δήλωση στο “Χαϊδάρι Σήμερα”, στην οποία επισημαίνει ότι είναι ένα πρώτο βήμα για την υλοποίηση ενός ευρύτερου σχεδίου για τη Δυτική Αθήνα, με το οποίο το Ποικίλο Όρος θα γίνει τόσο πνεύμονας πρασίνου όσο ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο για τους δήμους της Δυτικής Αθήνας.

Η δήλωση του κ. Χρυσοχοΐδη για το έργο στο Ποικίλο:

Εντάχθηκε εμβληματικό έργο στο Ποικίλο: Με 30 εκατ. ευρώ γίνεται ο νέος "πνεύμονας" της Αθήνας! 5

Η ένταξη της ανάπλασης του Ποικίλου Όρους στο ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα πρώτο βήμα για την υλοποίηση ενός ευρύτερου σχεδίου που έχουμε σχεδιάσει για τη Δυτική Αθήνα πάντα με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και τη συγκρότηση του μητροπολιτικού ρόλου της Δυτικής Αθήνας.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο που θα αναβαθμίσει τις συνθήκες ζωής των συμπολιτών μας και θα μετατρέψει το Ποικίλο Όρος σε τοπόσημο, καθώς, μετά τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, το βουνό μας θα γίνει τόσο πνεύμονας πρασίνου όσο ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο για τους δήμους της Δυτικής Αθήνας, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν για άθληση και αναψυχή. Είναι μια πρώτη νίκη για το περιβάλλον που πετύχαμε όλοι μαζί, αλλά ταυτόχρονα είναι και απόδειξη ότι αυτή η τετραετία ανήκει στη Δυτική Αθήνα.

Οικολογική ασπίδα

έργο στο Ποικίλο
Το έργο στο Ποικίλο θα ενισχύσει τον περιβαλλοντικό ρόλο του βουνού στην ευρύτερη περιοχή.

Αναμφίβολα η αναδάσωση του Ποικίλου, ειδικά της σχεδόν γυμνής ανατολικής του πλαγιάς που βλέπει προς το Λεκανοπέδιο, θα αποτελέσει οικολογική ασπίδα απέναντι στην κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας, όπως και τη ρύπανση. Η απόφαση της κυβέρνησης έρχεται σε μια στιγμή που οι νέες πυρκαγιές στην Αττική επιβαρύνουν επιπλέον την περιβαλλοντική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

Μετά τις παλιότερες και πρόσφατες τεράστιες σε έκταση και σημασία πυρκαγιές της Πάρνηθας και των άλλων βουνών της Αττικής, η προστασία του Ποικίλου Όρους αποκτά εξαιρετική σημασία. Αυτή τη στιγμή, πέρα από την μικρή δασοκάλυψη, είναι ο πιο υποβαθμισμένος ορεινός όγκος από τους περιβάλλοντες το Λεκανοπέδιο, ο οποίος μάλιστα χρησιμοποιείται και σαν χώρος απόθεσης σκουπιδιών και μπάζων.

Στόχος της εν λόγω παρέμβασης είναι η αρμονική ένταξη του όρους στη ζωή της πόλης, στο πλαίσιο της ήπιας αναψυχής των κατοίκων σε ισορροπία με το οικοσύστημα, ενώ επιπλέον η αποκατάσταση της δασικής βλάστησης θα έχει θετική υδρολογική και εδαφολογική επίδραση.

Τι περιλαμβάνει το έργο στο Ποικίλο

Ορισμένα από τα έργα που περιλαμβάνονται είναι τα παρακάτω:

Α. Αντιπυρικά έργα:

 • Συντήρηση δασικών οδών και σήμανση.
 • Συντήρηση και τοποθέτηση μπαρών εισόδου στο Όρος.
 • Απομάκρυνση χόρτων και σκουπιδιών από το Όρος τα οποία αποτελούν εστίες πυρκαγιάς.
 • Επιλεκτικές κλαδεύσεις στο Όρος για προληπτική πυροπροστασία. Αυτό αφορά ξεραμένα ή καμένα δέντρα.
 • Συντήρηση και ενίσχυση υποδομών υδραυλικών συστημάτων όπως συστήματα παροχής νερού, κρουνούς, κτλ.
 • Συντήρηση υπαρχόντων παρατηρητηρίων και τοποθέτηση νέων σε στρατηγικά σημεία όπου χρειάζεται.
 • Συντήρηση υπαρχόντων πυροφυλακείων και τοποθέτηση νέων όπου χρειάζεται.
 • Συντήρηση υπαρχόντων δεξαμενών ύδατος και τοποθέτηση νέων όπου υπάρχει ανάγκη.
 • Τοποθέτηση συστήματος ανίχνευσης πυρκαγιάς.
Εντάχθηκε εμβληματικό έργο στο Ποικίλο: Με 30 εκατ. ευρώ γίνεται ο νέος "πνεύμονας" της Αθήνας! 8
Μεγάλο ρέμα που κατεβαίνει από το Ποικίλο στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Με το έργο στο Ποικίλο (αναδάσωση και αποκατάσταση ρεμάτων) τα πλημμυρικά προβήματα μπορούν να ελεγχθούν σε μεγάλο βαθμό.

Β. Έργο στο Ποικίλο: Έργα αποκατάστασης (αναδασώσεις και αντιπλημμυρικά):

 • Καθαρισμός υπαρχόντων πάσης φύσεως φραγμάτων από φερτά υλικά που αποτρέπουν τη συγκράτηση του νερού.
 • Τεχνητές αναδασώσεις που περιλαμβάνουν και την προετοιμασία της αναδασωτέας έκτασης με την αφαίρεση ξένων στοιχείων και τις απαραίτητες προεργασίες εδάφους όπου κρίνεται απαραίτητο.
 • Τοποθέτηση δεξαμενών, όπου δεν υπάρχουν, για το τακτικό πότισμα ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
 • Αποκατάσταση υποβαθμισμένων περιοχών. Με τη διαμόρφωσης του χώρου για ήπια αναψυχή όπου το επιτρέπει η μορφολογία του εδάφους, με τη τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, καλάθια απορριμμάτων και κιόσκια. Η τοποθέτηση τους θα γίνει σε νέες περιοχές ενώ θα συντηρηθούν και τα υπάρχοντα με στόχο την ενίσχυση του δασοτουρισμού.

Γ. Έργα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού:

 • Προμήθεια και τοποθέτηση στις εισόδους του Όρους πλαισίων για την ανάρτηση και προβολή ενημερωτικού και πληροφοριακού υλικού σχετικά με το Ποικίλο Όρος, μηνύματα πολιτικής προστασίας και άλλων θεμάτων.

Μενέλαος Χρόνης

Εντάχθηκε εμβληματικό έργο στο Ποικίλο: Με 30 εκατ. ευρώ γίνεται ο νέος "πνεύμονας" της Αθήνας! 10
Το έργο στο Ποικίλο αφορά ολόκληρο το Λεκανοπέδιο.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button