ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η καρδιά της ΙΚΕΑ θα χτυπάει στον Ασπρόπυργο

Τα προερχόμενα από την Άπω Ανατολική προϊόντα του κολοσσού της λιανικής κάνουν περίπλοκες διαδρομές για να φτάσουν από την Ασία στις εκθέσεις και τα ράφια των καταστημάτων του, επιβαρύνοντας το τελικό κόστος τους. Όσον αφορά την ΙΚΕΑ, η αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής χρειαζόταν απαραιτήτως τον δικό της κόμβο συγκέντρωσης και εν συνεχεία διανομής όλων αυτών των ειδών.

Σαν έδρα επιλέχθηκε το Θριάσιο, όπου έτσι κι αλλιώς αυτή την ώρα συντελείται μια “έκρηξη” στα logistics, για συγκεκριμένους λόγους, καθώς είναι έντονο στο εξωτερικό το ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας στον κλάδο της διαμετακόμισης και αποθήκευσης

Στη σειρά, λοιπόν, των ανακοινώσεων μεγάλων επενδυτικών σχεδίων στην περιοχή προστέθηκε πριν από λίγες μέρες η εντυπωσιακή αναγγελία της σημαντικής επένδυσης ύψους 70 εκατ. ευρώ που θα δημιουργήσει Διεθνές Κέντρο Διανομής της ΙΚΕΑ για την Ανατ. Μεσόγειο. Με την υλοποίηση του έργου θα δημιουργηθούν 100 νέες θέσεις εργασίας μόνιμης απασχόλησης, από τις οποίες οι 18 αφορούν υψηλής εξειδίκευσης προσωπικό που θα στελεχώσει τα τμήματα μηχανογράφησης, logistics και τεχνητής νοημοσύνης.

Στελέχη του Ομίλου Fourlis υποστηρίζουν ότι η εν λόγω επένδυση θα σηματοδοτήσει τη μείωση των τιμών των προϊόντων ΙΚΕΑ στη χώρα μας, διότι θα συρρικνωθεί το κόστος μεταφοράς με το οποίο σήμερα βαρύνονται οι εισαγωγές που κάνει ο Όμιλος Fourlis ως master franchisee της ΙΚΕΑ απ’ τα κέντρα διανομής της πολυεθνικής που βρίσκονται σε άλλες χώρες.

Η δημοσιοποίηση της απόφασης του Ομίλου Inter IKEA έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπ. Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο Πρόεδρος του Ομίλου Fourlis Βασίλης Φουρλής και ο Category Distribution Manager του ομίλου Inter IKEA, κ. Andrea Colzani. Στη συνάντηση επισημάνθηκαν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Ελλάδα ως περιφερειακός κόμβος, χάρη στις υποδομές που διαθέτει και στη στρατηγική γεωγραφική θέση της, ενώ τονίστηκε ότι παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον στο εξωτερικό για επενδύσεις στη χώρα μας στον κλάδο της διαμετακόμισης και αποθήκευσης.

Η καρδιά της ΙΚΕΑ θα χτυπάει στον Ασπρόπυργο 3

Στο Κέντρο Διανομής θα συγκεντρώνονται όλα τα προϊόντα απ’ τους παραγωγούς – προμηθευτές της ΙΚΕΑ και έπειτα θα στέλνονται σε κάθε προορισμό με βάση τις παραγγελίες. Σε πρώτη φάση θα καλύψει τις ανάγκες των καταστημάτων ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ιορδανία, στο Ισραήλ και στην Κύπρο. Μελλοντικά ο περιφερειακός του ρόλος θα διευρυνθεί καλύπτοντας και άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος. Σύμφωνα με τον Βασίλη Φουρλή, πρόεδρο του ομίλου FOURLIS, “περισσότερα από 250.000 κυβικά μέτρα εμπορευμάτων θα εκφορτώνονται στον Πειραιά και στη συνέχεια θα επαναφορτώνονται για διανομή σε όλη την ανατολική Μεσόγειο”.

“Το λιμάνι του Πειραιά θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να συντομεύσουμε τον χρόνο παράδοσης και επίσης να μεριμνήσουμε για το σκέλος της βιωσιμότητας. Αυτό είναι μέρος του σχεδίου μας, αυτό που αποκαλούμε “People Positive Plan”, για να φτάσουμε στο σημείο να μειωθεί ο αντίκτυπος των εκπομπών άνθρακα. Από την πλευρά των αποστολών, φυσικά, όπως αναφέρατε, θα είναι δυνατό να γίνουν παραδόσεις, να εξυπηρετηθούν όλες αυτές οι χώρες, με πολύ ταχύτερο τρόπο. Γνωρίζουμε ότι οι υποδομές είναι πολύ καλές“, δήλωσε o Ο Andrea Colzani, Category Distribution Manager της Inter IKEA. Την εγκατάσταση του Κέντρου Διανομής του πολυεθνικού κολοσσού στην Ανατολική Μεσόγειο διεκδίκησαν και άλλες χώρες, ωστόσο το στρατηγικό σημείο του λιμανιού του Πειραιά συνηγόρησε υπέρ της Ελλάδας και του Ασπροπύργου. Το λιμάνι του Νέου Ικονίου συνδέεται με εμπορική σιδηροδρομική γραμμή με το Θριάσιο για τη μεταφορά των κοντέινερ.

Το Κέντρο Διανομής 50.000 τμ που θα αποτελεί ιδιοκτησία της Trade Estates ΑΕΕΑΠ θα σχεδιαστεί και αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Ten Brinke Hellas, ενώ τη λειτουργική διαχείριση θα έχει η Trade Logistics, εταιρεία του Ομίλου Fourlis. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ (κτηριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικός εξοπλισμός) και σχεδιάζεται να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και στις προβλέψεις Επιχειρηματικού Πάρκου (ΜΜΜ) του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η μονάδα θα έχει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς θα είναι εξοπλισμένη με φωτοβολταϊκά.

Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο, η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει το 2ο τρίμηνο του 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το 3ο τρίμηνο του 2025.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button